Dünya Kiz Çocuklari Günü Kiz Çocuklari Için Kutlanacak Bir Gün Degil, Esitsizlikle Mücadele Günüdür

Dünya Kiz Çocuklari Günü Kiz Çocuklari Için Kutlanacak Bir Gün Degil, Esitsizlikle Mücadele Günüdür

11 Ekim Dünya Kiz Çocuklari Günü dolayisiyla Izmir Barosu açiklama yapti.Basin açiklamasinda 11 Ekim dünya Kiz Çocuklari için bugünün esitsizlikle mücadele günü oldugunu vurguladi.


Izmir Barosu yaptigi açiklamada kiz çocuklarinin erken yasta evlendirilme rakamlarinin yüksekligine dikkat  çekilerek,kiz çocuklarinin haklari için daha fazla mücadele etmek gerektigini belirtti.Türkiye, Peru ve Kanada’nin ortaklasa hazirladigi tasarinin Birlesmis Milletler Genel Kurulu’nda kabul edilmesiyle birlikte; 11 Ekim günü 2012 yilindan beri Dünya Kiz Çocuklari Günü olarak kutlanilmasina dair, Izmir Barosu kiz çocuklarinin yasamlarina yön verme, hayata daha aktif katilabilmeleri ve önlerindeki esitsizligi ortadan kaldirmak için politikalar üretilmesi gerektigini belirttigi açiklamada, '' Zorla evlendirilmek, kiz çocugunun elinden saglik, egitim, oyun oynama gibi haklarini aldigi gibi; onu fiziksel, psikolojik ve cinsel istismara maruz birakir. Yasanilan bu hak kayiplarini ileride ekonomik istismar takip eder. Ya çalisma hakkindan yoksun birakilip bagimli kilinir ya da kazandigi paraya el konulur. Maalesef kiz çocuklarinin geleceklerini belirleme hakkinin ellerinden alinmasi, günümüzde kadina karsi siddetin en büyük sebeplerinden biri olarak karsimiza çikmaktadir.'' denildi.


Açiklamada ayrica ''Devletin temel insan haklari yüküm isiginda çocuklarin yasama, gelisme, korunma ve katilim haklarinin güvence altina alma yükümlülügü bulunmaktadir. Kanunlar esnetilmeden uygulanmali ve çocuk yasta evlilik mesrulastirilmamalidir. TÜIK istatistiklerine göre 2020 yilinda toplam evlenme sayisi 487.270, toplam evlenen kiz çocuk sayisi 13.014 olup kiz çocuk evliliklerinin toplam evlenmeler içindeki oranlari %2,7 iken, ayni yas grubunda olan oglan çocuklarinin resmi evlenmelerinin toplam resmi evlenmeler içindeki orani ise %0,1’dir. Ayrica 25 Subat 2021 tarihinde TÜIK’te yayinlanan evlenme istatistiklerine göre, 2020 yilinda 16-17 yas grubundaki kiz çocuklarinin yaklasik %88’i kendilerinden 4 ilâ 33 yas büyük erkeklerle evlendirilmistir. Bu istatistikler sadece resmi olan evliliklerle ilgili bilgi vermekte olup; nüfus idaresine bildirilmeyen çocuk yasta evlilikler TÜIK kayitlarina geçmemektedir. Bu da çocuk yasta evlilik rakamlarinin aslinda çok daha yüksek oldugu gerçegini göstermektedir.''


''Istanbul Sözlesmesi etkin olarak hayata geçirilmeli.''


 Izmir Barosu 11 Ekim Dünya Kiz Çocuklari Gününün kutlama degil,toplumsal cinsiyete dayali esitsizliklerin ortadan kaldirilmasi için mücadele günü oldugunu bu anlamda Istanbul Sözlesmesi'nden çekilme tartismalarinin yerine sözlesmenin etkin olarak hayata geçirilmesi gerektigini '' Toplumsal cinsiyete dayali siddetle mücadeleye dair en önemli araçlardan biri olan Istanbul Sözlesmesi’nden çekilme tartismalari bir an önce geride birakilarak, sözlesme etkin bir sekilde uygulanmalidir. Bu dogrultuda günlük hayatta kullanilan dilden ev içi emegin paylasimina, egitime erisimden çocuklarin hayatini etkileyen her türlü kalip yargiya, dijital platformlardaki güvenlikten pandeminin kiz çocuklari üzerindeki özgü etkilerine kadar her alanda esitsizlikle mücadele edilmelidir.'' denildi.



Taliban kiz çocuklarini hedef aldi

 

Izmir Barosu  Afganistan’daki duruma dikkat çekerek Taliban’in hedefinde  kiz çocuklarinin oldugunu,'' herkesi çocuklarin haklarini ihlal eden her türlü tutum, eylem, karar ve politikanin karsisinda durmaya ve etkin müdahaleye çagiriyoruz.'' dedi.