Tarih: 28.12.2020 06:06

DÜNYA TÜRK IS KONSEYI BAKÜ BULUSMASI

Facebook Twitter Linked-in

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, Dünya Türk Is Konseyi Bakü Bulusmasi Toplantisi'nda, "Harekatimizi tehditlere aldirmadan sonuna kadar götürmeye kararliyiz. Açik söylüyorum, basladigimiz isi muhakkak bitirecegiz" dedi.


Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, 7. Türk Konseyi Zirvesi için geldigi Bakü'deki temaslarinin ilk gününde Azerbaycan Cumhurbaskani Aliyev'le görüstükten sonra DEIK tarafindan düzenlenen Dünya Türk Is Konseyi Bakü Bulusmasi Toplantisi'na katildi. Erdogan toplantida yaptigi konusmada, "Biz iki ayri devlet olsak da ayni milletin evlatlariyiz. Her firsatta biz iki devlet tek milletiz dedik, diyoruz. Simdi tabii yapilacak Türk Konseyi'nde bunu biraz daha gelistiriyoruz. Diyoruz ki '6 devlet tek milletiz.' Azerbaycan'a oldugu gibi Kazakistan, Kirgizistan, Özbekistan ve Türkmenistan'i da kendimizden ayri görmedik, görmüyoruz. Hepimiz ayni dili konusan, ayni dine inanan, tarihi bir, kültürü, medeniyeti bir 300 milyonluk çok büyük bir aileyiz" dedi.

Erdogan, "Cografyamizin farkli köselerinden toplantimiza tesrif eden siz misafirlerimize, girisimcilerimize, sivil toplum kuruluslarimizin saygideger yöneticilerine ayrica sükranlarimi sunuyorum. Sinirlarin mesafelerin anlamini yitirdigi dünyamizin devasa köye dönüstürdügü bir dönemi yasiyoruz. Ayni cografyayi paylasan, ayni kültür havzasindan beslenen milletlerin müsterek platformlar ve projeler zemininde daha fazla bir araya geldigini görüyoruz. Yarin yedinci zirvesini yapacagimiz Türk Konseyi, Türk dünyasi olarak son dönemde bu yönde hayata geçirdigimiz en kritik isbirligi mekanizmasidir. Merhum Ismail Gaspirali'nin 'dilde, fikirde, iste birlik' dedigi bütünlesme ideali tam bir asir sonra Türk Kenesi'nde adeta gerçege dönüsmüstür. Özbekistan'in tam üyeligi ile konsey daha da güçlenmistir" diye konustu.


"Macaristan'in gözlemci olarak Türk Kenesi'ne katilmasi çok önemli"


Cumhurbaskani Erdogan, "Son olarak Macaristan'in gözlemci üye olarak Türk Kenesi'ne katilimi ise çok önemli bir kazanimdir. Amacimiz tek bir soydasimizin disarida kalmadigi güçlü, kusatici, kapsayici bir yapiyi tesis etmektir" dedi.


"Terörle mücadele ediyoruz diye ambargodan ekonomik yaptirima kadar türlü tehditlere maruz kaldik"


Türkiye'nin 40 yildir terörle mücadele ettigini belirten Cumhurbaskani Erdogan, "Bizler cografi konum nedeniyle terör tehdidine daha fazla maruz kaliyoruz. Türkiye yaklasik 40 yildir araliksiz bölücü terörle mücadele ediyor. DEAS'tan FETÖ'ye, PKK'dan El Kaidesi'ne kadar dünyanin en kalles terör örgütlerinin hedefi olmus, terör eylemlerine on binlerce vatandaslarini kurban vermis bir ülkeyiz. 40 yillik terörle mücadelemizde pek çok hadise yasadik. Dost bildiklerimizin ülkelerin türlü ayak oyunlarina sahit olduk. DEAS ile mücadele bahanesiyle, soykirimci ve vahsi bir terör örgütü 30 bin tir dolusu silahla donatildi. Dünyanin gözü önünde yasandi. Dergilerinin kapaklari terörist fotograflariyla süslendi. Terörle mücadele ediyoruz diye ambargodan ekonomik yaptirima kadar türlü tehditlere maruz kaldik" açiklamasini yapti.


"Bu mücadeleden yilmayacagiz"


Mücadeleden yilmayacaklarini söyleyen Erdogan, "Biz Mehmedimizle, Mehmetçigimizle, Suriye evet Milli Ordusu'yla oradayiz. Su anda bu yolculugumuz devam ediyor, edecek. Su anda bütün kardeslerimiz Mehmetçiklerimiz ve Özgür Suriye Ordusu bu mücadeleyi sürdürürken biz de buradayiz. Bu mücadeleden yilmayacagiz. Su anda milletimiz yekvücut halinde sadece terör örgütünün sözde siyasi organizmasi var onun haricinde hep beraberiz. Firat Kalkani, Zeytin Dali harekatlari ülkemizin terörle mücadelede hiçbir ayrim yapmamizin nisaneleridir. Bu harekatlarda 4 bin kilometre karelik alani DEAS ve YPG'li teröristlerden temizlemistik. Bu kez Firat'in dogusunu terörden arindirmayi hedefliyoruz. ‘ dedi.


Türkiye'nin basladigi isi muhakkak bitirecegini belirten Erdogan, "Türkiye Baris Pinari Harekati'yla en az 1974 Kibris Baris Harekati kadar hayati adim atmistir. Harekatimizi tehditlere aldirmadan sonuna kadar götürmeye kararliyiz. Açik söylüyorum, basladigimiz isi muhakkak bitirecegiz. Merhum Mehmed Emin Resulzade'nin dedigi gibi 'Bir kere yükselen bayrak bir daha inmez.' Bu süreçte Türk dünyasinin destegi ve duasinin bizimle oldugunu biliyoruz. Ayni sekilde Kafkaslar, Balkanlar, Afrika'dan kardeslerimizin de Türkiye'ye dua ettigini biliyorum. Siz is adamlarimizdan destek bekledigimizi ifade etmek istiyorum. Azerbaycan basta olmak üzere harekatin ilk anindan itibaren destegini esirgemeyen kardeslerime tesekkür ediyorum" diyerek sözlerini tamamladi.


Cumhurbaskani Erdogan, temaslari kapsaminda yarin 7. Türk Konseyi Zirvesi'ne katilacak ve ikili görüsmeler gerçeklestirecek. - BAKÜ




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —