Pandemi sürecinde isçi sagligi ve is güvenliginin öneminin daha iyi anlasildigini belirten uzmanlar, ISG alanindaki bilinçlendirme çalismalarinin önemine isaret ediyor. Dünya Saglik Örgütü'ne göre hastaliklarin önemli bir bölümünün isle ilgili oldugun
Isçi sagligi ve is güvenligi çalismalarinda öncelikli olarak çalisanlarin sagligini korumak amaçlaniyor. Konunun önemini kamuoyuna duyurmak amaciyla 1987 yilindan beri her yil 4-10 Mayis tarihleri arasinda Is Sagligi ve Güvenligi Haftasi olarak aniliyor.
Saglikli is alanlari ülkelerin en önemli kazanimlaridir
Üsküdar Üniversitesi Is Sagligi ve Güvenligi Program Baskani Ögretim Görevlisi Gamze Kagan, is sagligi ve güvenliginin önemine iliskin degerlendirmelerde bulundu.
Is sagligi ve güvenliginin, bir ülkenin ekonomik gelisme düzeyi, sosyal yapisi, saglik sistemi, sanayilesme düzeyi, egitim düzeyi ve sistemi gibi pek çok faktörle dogrudan ilgili olmasi dolayisiyla ülkeler için çok önemli oldugunu belirten Gamze Kagan, “Ayni zamanda isçiler dünya nüfusunun yarisini olusturur, ekonomik ve sosyal gelisimin en önemli yardimcilaridir. Dahasi is, yasamlarinin merkezidir. Bu yüzden de saglikli is alanlari, bireylerin, toplumlarin ve ülkelerin en önemli kazanimlari arasindadir. Ayrica bir birey için güvenli ve saglikli bir is alanindan keyif alabilme, sürdürülebilir bir gelecegin önemli bir parçasidir.” dedi.
Hastaliklarin önemli bir bölümü isle ilgili
Dünya Saglik Örgütü’ne göre hastaliklarin önemli bir bölümünün isle ilgili oldugunu kaydeden Ögretim Görevlisi Gamze Kagan, “Is kazalarini en aza indirerek insan refahinin korunmasi ve gelisimi her millet için önemli bir konudur. Diger bir taraftan is kazalari ve hastaliklari sonucunda olusan tedavi maliyetleri toplumun omuzlarina yüklenir. Isçi ve isçi ailelerinin bu gibi kazalardan ve hastaliklardan çektigi aci ise ölçülemez olmasinin yani sira bu kazalar ve hastaliklar, ülkenin refah seviyesine de olumsuz etki eder.” diye konustu.
Günümüzde sanayilesme ve kentlesme sonucu isle ilgili saglik ve güvenlik problemlerinin de görüldügüne dikkat çeken Kagan, tüm bu sebeplerle is sagligi ve güvenliginin öneminin de giderek arttigini kaydetti.
Is sagligi ve güvenligi konusunda son yillarda farkindaligin olusumunda en önemli unsurun çalisanlara temel ISG egitimlerinin belli periyodlarda verilmesi ile yeterli bilincin saglanmasi oldugunu kaydeden Ögretim Görevlisi Gamze Kagan, “Is sagligi ve güvenligi ile ilgili mevzuatlar geregince uygulamadaki yaptirimlardan temel Is Sagligi ve Güvenligi (ISG) egitimlerinin verilmesinin zorunlu olmasi uygulamada son yillarda farkindalik düzeyinde olumlu yönde degisiklik olusturmustur. Ayrica is kazalari ve meslek hastaliklari istatistiklerine bakildiginda sonucun iyi oldugu görülmektedir. Son yillarda, çalisanlar ve isverenlerde güvenlik bilinci ve önleme kültürünün gerekliligi belirginlesmistir. Bu yeni anlayista “ISG egitimleri” uygulamadaki önemli yerini almistir.” dedi.
Is sagligi ve güvenliginin önemi pandemide daha iyi anlasild
Is sagligi ve güvenliginin öneminin içerisinde bulundugumuz pandemi sürecinde daha çok anlasildigini belirten Gamze Kagan, “Aslinda bu durumun ne derece önemli oldugunu içinde bulundugumuz ve tüm dünyayi etkileyen pandemi sürecinde çok daha iyi anladik. Pandemiye karsi farkindaligi ve hassasiyeti yüksek olan bireylerin oldugu topluluklarda pandemi ile mücadele etmek daha kolay iken, farkindaligi ve hassasiyeti düsük olan bireylerin oldugu yerlerde pandemi ile mücadele güçlesmektedir. Bu süreçte bireylerin dikkat etmedigi durumlarin tüm toplumu nasil etkiledigini hep beraber yasayarak görmüs olduk. Bu nedenlerle bireylerin farkindaligi ve hassasiyeti çok önemli olup, bunun üzerine çesitli uygulamalar yapilarak farkindalik ve hassasiyetin arttirilmasi için mücadele etmeliyiz. ISG farkindaligi ve hassasiyeti arttirmak için yapilacak uygulamalardan biri de günümüzde bireyleri ve toplumu hizli bir sekilde dönüstüren sosyal medya araciligi ile yapilabilir. Sosyal medyada is sagligi ve güvenligi ile ilgili ilgi çekici görseller, haberler, kamu spotu benzeri çalismalar yaparak etkili olunabilinir.” diye konustu.
Bilinçlendirme çalismalariyla ISG kültürü oturacaktir
Ülkemizde is sagligi ve güvenligi konusunda son 9 yil içinde büyük ilerlemeler katedildigini belirten Ögretim Görevlisi Gamze Kagan, “Is Sagligi ve Güvenligi profesyonellerinin devletle is birligi içerisinde diyalog temelli ortak çalismalar ile de ilerleme daha gelistirebilir. Bu çalismalar günümüzde yapilmaktadir, devletimizde Is Sagligi ve Güvenliginde en yetkili kurum olan Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakanligi yillardir, ISG Haftasinda Uluslararasi ISG Konferanslari düzenlemektedir. Bu yil da 4-6 Mayis 2021 tarihleri arasinda bu konferansi online olarak devam etmektedir. Üsküdar Üniversitesi’nin ögretim üyesi hocalari olarak ögrencilerimizle bu konferanslara katilarak destek olduk ve olmaya da devam ediyoruz. Önlisans düzeyinde egitim alan ögrencilerimiz dahi olmak üzere bu konferanslara bilimsel çalismalarla ögrencilerimizle katilmaktayiz. Bu konferanslarda ne kadar fazla ISG profesyonelleri, sendikalar, sivil toplum kuruluslari ve isverenler dahil olursa o kadar etkili olur. Ülkemizde bununla ilgili çalismalar gün geçtikçe artmakta olup, bu çalismalarla önümüzdeki yillarda ISG kültürünün oturacagini söyleyebiliriz.” diye konustu.