DÜNYADA VE TÜRKIYE'DE BIR ILK!

Onkologlar kanser hastalari için besteledi ve söyledi: HASTALARINA "YALNIZ DEGILSINIZ!” DIYE SESLENDILER

Sağlık 31.03.2021 11:56:02 0
DÜNYADA VE TÜRKIYE

Yillarini hastalarinin tedavisine adamis 8 onkolog ve ünlü oyuncu Salih Bademci, kanser hastalari için bestelenen ‘Yalniz Degilsin!’ sarkisini seslendirdiler ve bu özel sarkinin klibinde rol aldilar. Sosyal Sorumluluk kapsaminda söylenen sarki, 1 Nisan’da baslayacak Kanser Haftasi’nin ilk günü, DMC Müzik tarafindan tüm dijital platformlarda yayinlanacak. Elde edilecek gelir ise PI Kadin Kanserleri Dernegi’nin online, psikiyatri/psikoterapi destegi saglayan Pinkline projesi ile yine kanser hastalarina umut olacak. 

1-7 Nisan Kanser Haftasinda Türkiye, ilk kez çok özel bir sosyal sorumluluk projesi ile tanisiyor. Tüm partnerlerin sosyal sorumluluk kapsaminda bir araya geldigi bu özel projede; onkologlar, ünlü oyuncu Salih Bademci, ülkemizin önemli müzisyenleri, DMC Müzik ve PI Kadin Kanserleri ele ele verdi. Onkoloji uzmanlari, hastalar için bestelenen ‘Yalniz Degilsin’ sarkisiyla kanser hastalarina seslendiler: “Zor zamanlarda / Tuttum hep ellerinden / Diren pes etme / Hep dayandik ya birlikte / Suskun kalma / Haykir bak hayat güzel / Yasamak var gözlerinde”

8 Onkolog vokal yapti

Tibbi bilgileriyle hastalarin hayata tutunmasini saglayan onkologlar, zorlu yolculuklarindan ilham aldiklari ve tedavi sirasinda yaninda olduklari hastalarina bu sarki ile umut vermeye devam ediyorlar. 

Söz ve bestesini Onkolog Dr. Ögr. Üyesi Tayfun Hancilar’in yaptigi “Yalniz Degilsin” isimli sarkinin düzenlemesi Çagri Kodamanoglu’na ait. Sarkinin vokallerinde ise Tibbi ve Radyasyon Onkolojisi alaninda çalisan Prof. Dr. Banu Atalar, Prof. Dr. Berrin Pehlivan, Uzm. Dr. Burçak Erkol, Prof. Dr. Hale Basak Çaglar, Prof. Dr. Sevil Bavbek, Dr. Ögr. Üyesi Tayfun Hancilar, Prof. Dr. Yesim Eralp vardi. Prof. Dr. Gökhan Demir ise gitariyla eslik etti.  

Orkestrada ise Türkiye’nin önde gelen müzisyenleri gönüllü çaldilar. Mert Türkmen davul, Eylem Pelit basgitar, Emir Ersoy piyano, Yemen Dursun çello çalarak uzmanlara eslik ettiler.

Türkiye’nin en önemli müzik firmalarindan Dogan Music Company (DMC), sosyal sorumluluk kapsaminda sahiplendigi projeye ait sarkiyi, 1 Nisan itibariyle tüm dijital mecralarinda yayinlayarak satisa sunacak. Elde edilen gelir ise kanser hastasi kadinlarin tedavisi için kullanilacak. 

Söz ve beste tibbi onkoloji uzmanindan

32 yildir tibbi onkoloji alaninda çalisan Dr. Ögr. Üyesi Tayfun Hancilar ayni zamanda bir müzisyen. Meslek hayatinda binlerce kanser hastasinin hikayesine tanik olmus bir hekim. 14 yil önce meme kanseri tanisi alan annesi de, hekim olarak ogluna emanet etmis sagligini. Hancilar, bu hastalikla mücadele eden hastalarinin yasadiklarindan etkilenerek, müzigin iyilestirici ve motive edici gücünden yararlanmak üzere sözlerini yazdigi sarkiyi bestelemis. Ilk kez, 2 kanser hastasina dinletmis sarkiyi. Hastalar çok etkilenince, sarkinin daha çok hastaya ulasmasi fikrini meslektaslarina söz etmesi bile yetmis! Zira ayni duygu, ayni hevesle çok hizli bir sekilde çalismalara baslayan ekip, çok kisa bir zamanda stüdyoya girip sarkiyi söylemisler ve klip çekiminde rol almislar. Dr. Hancilar bu süreci söyle anlatiyor; “Arkadaslarim bu fikri öyle sahiplendiler ki anlatamam! Çünkü hepimiz aslinda her gün hastalarimizla, sarkida ifade ettigimiz duygulari yasiyoruz. Bu kez onlara özel beslenmis bir sarkiyla seslenecegiz. Hepimizin isleri çok yogun, pandemi sartlarinda yüz yüze bulusma sansimiz olmadi. Ama bunlara ragmen, evde büyük bir disiplinle sarkilarini çalistilar. Öyle ki, ilk kez stüdyoya girmelerine ragmen bir profesyonel gibi 2 saat gibi kisa bir sürede sarkinin okumasini tamamladik!”

“Bu sarki hem bize, hem hastalarimiza iyi gelecek!”

Prof. Dr. Gökhan Demir, hastalara müzikle seslenmek, onlarin motivasyonlarini artiracak mesajlar verme fikrine çok inandiklarini belirterek sunlari söyledi: “Bir doktor olarak müzigin insan üzerindeki olumlu etkilerini bilimsel olarak da biliyoruz. Doktor arkadaslarla uzun zamandir birlikte müzik de yapiyoruz. Bir toplulugumuz var, kongrelerde ve sivil toplum kuruluslari yararina konserler de veriyoruz.” Tedavi sürecindeki hastalarina sanatla ilgilenmelerini önerdigini belirten Prof. Dr. Gökhan Demir, “Hastalarimla konusurken en iyi tamamlayici tip ögelerinden birinin müzik oldugunu söylerdim. Tedavi sürecinde bir sanat daliyla ugrasmalarini önerirdim. Bu; bu müzik, resim, heykel olabilir, siir olabilir… Çünkü sanat, insana iyi gelir. Iki insan arasindaki en iyi iletisim, sanatla yapilan iletisimdir. Bu anlamda hastalarimiza yönelik bir sanatsal proje gelistirdik. Bu kez hekimligimizle degil, sanatla ulasalim, onlarin yüreklerine sanatimizla dokunalim istedik. Hem onlara sanatla seslenmis oluruz, hem de onlarin bizi baska bir yönümüzle tanimalari saglayabiliriz böylece daha insancil bir köprü kurabiliriz dedik. Bu sarki hem biz doktorlara hem hastalarimiza iyi gelecek.” dedi. 

Salih Bademci hastalar için söyledi 

Ünlü oyuncu Salih Bademci, Yalniz Degilsin sarkisinin vokallerinden biri. Hastalara müzik yoluyla umut olmayi isteyen Salih Bademci proje hakkinda sunlari söyledi; “Bu projeyi düsündügümde gözümün önüne doktorlar ve hastalari arasindaki bag geldi. Ne kadar güzel duygularla yapilan bir proje oldugunu düsündüm. Sarkiyi söylerken ben de bu bagin bir parçasi olmanin, onlara bir nebze umut olabilmenin huzurunu ve hazzini hissettim. Bu kadar güzel düsünülmüs ve hayata geçirilmis bir projenin içinde yer almak benim için büyük bir onur ve mutluluktu. Ayni zamanda benim için bir ilkti sarki vesilesiyle bir projenin içinde yer almak. O yüzden çok heyecanliydi da. Dilerim çok ses getirir ve umut isigi olur.  Bunun içinde olmami saglayan herkese sükran ve minnetlerimi sunarim”

Gelir, kanser hastalari için kullanilacak

Kanser hastalarinin zorlu mücadelesinden ilham alinan, onkologlar tarafindan seslendirilen sarkidan elde edilen gelir, hastalarin tedavisi için umut olmaya devam edecek. Pembe Izler Kadin Kanserleri Dernegi tarafindan pandemi kosullarinda hastanelere gidemeyen kanser hastalarina online psikiyatri ve psikoterapi destegi saglamak için baslatilan PinkLine projesine aktarilacak. Pandemi sürecinde tedavileri devam eden kanser hastalarinin Covid-19 bulasma riskiyle evlerinde kalmalarindan dolayi büyük bir yalnizlik hissettiklerin belirten Pi Kadin Kanserleri Dernegi Baskani Arzu Karatas “Bu hastalarimiz hem kanserle mücadele ederken psikolojik olarak zorlu süreçler yasiyorlar, hem virüs bulasma riskiyle hayatlarinin büyük bir kismini evlerinde yalniz kalarak geçiriyorlar. Dernek olarak geçen yil Mayis ayindan bu yana, onlari psikolojik olarak da güçlendirecek online psikiyatri ve psikoterapi destegi veriyoruz. Bu sarkidan elde ettigimiz gelirle daha çok kadin hastamiza bu destegi sunma sansi yakalayacagiz.” dedi.  

PI Kadin Kanserleri Hakkinda

Pi Kadin Kanserleri Dernegi, basta olmak üzere tüm kadin kanserleri -yumurtalik, rahim, rahim agzi kanserleri- konusunda toplumsal farkindaligi artirarak bilinçlendirme ve maddi yetersizligi olan hastalara teshis ve tedavide destek vermek amaciyla kuruldu. Dernek, kanserle mücade eden hasta ve hasta yakinlarinin omzundaki el olmayi hedefliyor. Amaçlari dogrultusunda birbirinden farkli, nitelikli ve kapsamli projeler hazirliyor.

YALNIZ DEGILSIN!

Sustu saatler
Nasil durdu zaman bir anda
Ürkek bakislar
Nasil korktu yürek sonunda

Yagmur yagarken
Geçmek bilmez geceler
Her yerde hüzün
Sonsuz bitmez bir keder
Yalniz degilsin
Seni seven biri var
Bir dost hep seni düsünen

Hayat çok kisa
Yitip gidiyor yillar
Vazgeçmek kolay
Geçit vermiyor zaman

Yagmur yagarken
Geçer günler saatler                     
Dünya bambaska                                                                                      
Artik elinde kader
Yalniz degilsin
Seni seven biri var
Bir dost hep seni düsünen

Zor zamanlarda
Tuttum hep ellerinden
Diren pes etme
Hep dayandik ya birlikte
Suskun kalma
Haykir bak hayat güzel
Yasamak var gözlerinde

Söz müzik: Tayfun Hancilar
Düzenleme: Çagri Kodamanoglu


Cumartesi 28.4 ° / 18.5 °
Pazar 27.5 ° / 16.7 °
Pazartesi 27.7 ° / 15.4 °