Duymamak psikolojiyi bozuyor

Duymamak psikolojiyi bozuyor

Isitme kaybi rahatsizliklarinin yasam kalitesini düsüren pek çok olumsuz etkisinin yani sira, ayni zamanda insan psikolojisine de beklenmedik zararlar verebildigi ifade ediliyor. May Isitme Cihazlari Egitim Sorumlusu Odyolog Seda Baskurt, isitme kayiplari

Her yastan insanin karsilasabilecegi isitme problemlerinin, pek çok psikolojik rahatsizligi tetikleyebilecegi uyarisi yapiliyor. Özellikle geç fark edilen isitme kayiplarinin, ilerleyen dönemlerde Alzheimer gibi rahatsizliklara da zemin hazirlayabilecegine dikkat çekiliyor. 

May Isitme Cihazlari Egitim Sorumlusu Odyolog Seda Baskurt, bireylerde iç kulakta bulunan tüy hücrelerindeki hasara bagli olarak, isitme kayiplarinin algi problemlerine sebep olabildigini söyledi. Baskurt, “Isitme kaybi, kisilerde kaygi bozuklugu, psikolojik deformasyon, yalnizlik hissi ve algi düsüklügü yapmaktadir. Isitme kaybinin derecesine bagli olarak yasayacaginiz problemler farklilik göstermekle beraber karsidan karsiya geçerken duymadiginiz bir korna sesi bile yasayacaginiz büyük olumsuzluklarin kötü bir baslangici olabilir. Iletisimde anlasilamayan isitme kayipli bireyler sosyal izolasyon yasayarak, agresif ve sinirli bir ruh haline girebilir. Ayrica çocuk yasta meydana gelen isitme kayiplari dil edinimi ve okul basarisini etkileyerek hem çocukta hem de ebeveynlerde kaygi seviyesini yükseltmektedir. Bu sebepten ötürü isitme kaybi yasayan çocuklarin ve ebeveynlerinin psikolojik destegi ihtiyaci olabilir” dedi. 

Is yasamini derinden etkiliyor

Isitme kayiplarinin her yastan bireylerin sosyal yasantisini olumsuz etkiledigini anlatan Baskurt, “Özellikle aktif çalisma hayati bulunan kisilerde her kelimeyi duymak çalismanin sürdürülebilirligi açisindan önem teskil etmektedir. Is yasantisinda isitme kaybindan dolayi bireyler yanlis anlasilabilir veya kendilerini yanlis ifade edebilir. Bu durumda is performanslari düsebilir. Özel yasantisinda ve is hayatinda mutsuz olan kisiler kendini toplumdan soyutlama davranislarina girebilir, anlasilmadiklari için kaygi seviyeleri ve stres artabilir. Bu durum zamanla kiside motivasyon düsüklügü ve özgüven eksikligine sebep olacaktir” diye konustu. 

Erken asamada isitme testi yaptirmak gerekiyor

Isitme kaybinin insan iliskilerine büyük zarar verdigi ve bu durumun sonucunda bireylerin daha kaygili, yalniz ve izole bir yasam sürebildiklerini anlatan Odyolog Seda Baskurt, geç fark edilen isitme rahatsizliklarina karsi uyarilarda bulundu. Baskurt, “Isitme kaybi zaman içerisinde meydana gelmektedir. Bu nedenle kisiler kendisindeki isitme kaybini geç fark etmekte isitme kaybinin farkinda dahi olsa kabul etmek istememektedir. Zaman içerisinde görülen ve fark edilmeyen isitme kaybi, ileri yasta Alzheimera zemin olusturabilir. Buna bagli olarak da kiside içe kapanma ve özgüven eksikligi meydana getirerek depresyona sebep olabilir. Çevrenizde size konusmalari tekrar ettiren, televizyonu yüksek sesle dinleyen veya algi da düsüs yasayan bireylerin oldugunu gözlemlediyseniz bir isitme testi yaptirmalarini kendilerine önerebilirsiniz” diye konustu. 

Isitme cihazi algi düsüslerini engelleyebilir

Isitme kaybi sorunu yasayan bireylerin psikolojik durumlarinin olumsuz etkilenmemesi için iletisimin büyük önem tasidigini aktaran Seda Baskurt, bu tip durumlarda izlenmesi gereken tedavi yöntemlerini su sekilde siraladi: “Isitme kaybi her yasta karsiniza çikan bir saglik problemi olup, pek çok tedavi yöntemi bulunmaktadir. Dogustan olan isitme kayiplarinda veya sonradan meydana gelen isitme kayiplarinda koklear implant ve isitme cihazi kullanimi ile isitme kaybinin ilerlemesi durdurularak, algi düsüslerinin önüne geçebilirsiniz. Isitme kaybi tespit edilen bireylere önerilen isitme cihazlari, bireylerin sessiz dünyasina ses getirerek motivasyonlarini yükseltmekte, toplumla yasadiklari ve onlari psikolojik olarak yipratan iletisim problemlerini çözmeye aracilik etmektedir. Bu sebeplerden ötürü cihaz kullanan bireylerin de isitme cihazlarinin bakimlarina önem vermeleri gerekmektedir”