Düzenli tüketilen kahve, kanseri önlüyor!

Düzenli tüketilen kahve, kanseri önlüyor!

Gündem 28.12.2020 06:06:50 0
Düzenli tüketilen kahve, kanseri önlüyor!

Kahve, birçok insanin vazgeçilmez içeceklerinden biri. Arkadas sohbetlerinin vazgeçilmezi kahvenin insan vücuduna büyük etkileri var. Diyetisyen Melda Demiröz, düzenli kahve tüketiminin kanser gibi hastaliklara karsi vücut direncini artirdigini söyledi.

Sosyal hayatin vazgeçilmez lezzeti kahvenin insan vücuduna sayisiz faydasi bulunuyor. Diyetisyen Melda Demiröz, kahve ile ilgili çok az bilinen faydalari anlatti. Kahvenin, prostat kanseri, deri kanseri ve beyin tümörleri gibi çesitli kanser türlerine karsi koruyucu etkisi oldugunu söyleyen Demiröz, "Kahvedeki antioksidan bilesenler vücudumuzda hücre hasarlarina neden olarak, kanser gelisimine sebep olabilen serbest radikalleri etkisiz hale getiriyor." dedi.

Demiröz, kolestrol sorunu yasayan kisilerin de kahve tüketebilecegini söylüyor ve ekliyor:

Kan kolesterolü olanlar dikkat!

Düzenli kahve tüketiminin diyabet riskini ve insülin direncini düsürdügüne dair de çesitli çalismalar var. Arastirmalara göre günde 3-5 fincan kahve içen yetiskinlerde diyabet riskinin %29, günde 5 fincandan fazla içenlerde ise %59 oraninda azaldigi ortaya çikiyor. Çalismalar, genel olarak kahvenin kolesterolü yükselttigini ortaya koysa da, filtre kahvenin kan kolesterolü üzerinde olumsuz bir etkisi olmadigini gösteriyor. Çünkü kahvenin içerigindeki yag, filtrelendiginde filtre kagidi tarafindan emilir. Böylece kandaki kolesterol ve yag oranlari olumsuz sekilde etkilenmez.

Kahvenin de fazlasi zarar

Kahve içindeki kafein maddesi güçlü bir merkezi sinir sistemi uyaricisidir. Bu yüzden ortalama düzeyde kafein tüketimi; uyanikligi, konsantrasyonu ve enerjiyi artiriyor. Yüksek dozlarda tüketimi ise; özellikle kafein hassasiyeti olan kisilerde, anksiyete, huzursuzluk, yorgunluk, uykusuzluk, kalp atisi hizlanmasi ve yüksek tansiyona sebep olabiliyor.

Kahve Alzheimer düsmani

Yapilan arastirmalar, kahvenin, hafizaya da birtakim olumlu etkileri oldugu yönünde. Örnegin, Johns Hopkins University’de yapilan bir arastirmaya göre; kahvenin uzun süreli hafizayi gelistirdigi, Alzhemier ile savastigi, bu etkilere kahvenin içindeki kafeinin sebep oldugu ve bunun için gerekli olan optimum kafein miktarinin 200 mg (2-3 fincan kahve) oldugu ortaya koyulmus. Ayrica, kafeinin düzenli olarak tüketimi, Parkinson hastaligi riskini de oldukça düsürüyor.

Kahve depresyona iyi geliyor!

Kahveyi çok seviyoruz, çünkü modumuz ve performansimiz üzerinde de olumlu etkileri var. Yani kahve, anti depresif bir içecektir. Orta düzey kafeinin kisiyi, daha enerjik, hayal gücü yüksek, kendinden emin, is motivasyonu yüksek, kendine güvenli hale getirdigi çalismalarda ortaya koyulmus.

Kahve zayiflamaya yardimci oluyor

Iste bize kahveyi sevmek için bir sebep daha! Çalismalar, kafeinin metabolizma hizini az da olsa artirabilecegini gösteriyor. Tüketilen miktar arttikça, bu etki de gitgide artiyor. Metabolizma hizi arttikça kilo vermek daha da kolaylasiyor, kilo almak zorlasiyor. Ayrica kahvenin, yag yakimina da bir miktar yardimci oldugunu gösteren çalismalar var.

Ara ögününüzü kahve ile taçlandirin

Kahveyi örnegin 20-30 gram bitter çikolata ile kuru meyvelerden ve ceviz-findik-fistik ile yapilmis sekersiz tatlilar ile, Protein barlar, Fistik ezmesi ve yulafli granola barlar ile tüketerek harika ara ögünler olusturabilirsiniz.

Günde 5 fincani geçmeyin!

Saglikli yetiskinler için önerilen günlük kafein miktari maksimum 400 mg veya kilogram basina 6 mg’dir. Bu da yaklasik 4-5 fincan kafeinli kahveye esdegerdir. Yani günde 5 fincan kahveyi geçmek, kahvenin zararli etkilerine maruz kalmamiza sebep olabilir

Kahvenin fazlasi zarar

Kahvenin faydali birtakim etkileri oldugu gibi, fazla miktarlarda tüketildiginde bazi zararli etkileri de oldugu bir gerçek. Olmasi gerekenden fazla miktarda kafein alimi; Kalp ritminde bozulmalara, yüksek tansiyon, huzursuzluk, gerginlik, stres ve uyku problemlerine neden olabilir. O yüzden olmasi gereken miktardan fazla kafein tüketilmemeli, bu sayede kahve, sevdiginiz ve faydalarindan en iyi sekilde yararlandiginiz keyifli bir içecek olarak kalmaya devam edebilir. Günlük alinmasi gereken kafein miktarini tamamladiktan sonra hala kahve içmek istiyorsaniz, sonraki fincanlarinizda kafeinsiz (decaf) kahve tercih edebilirsiniz.

Kahve yaninda uygun ölçüde çikolata tüketimini de öneren Diyetisyen Melda Demiröz"Kahvenin yaninda 1-2 parça bitter çikolata gibisi var mi? Kim demis tüm güzel seyler zararli diye? Uygun miktarda tüketildiginde, son derece faydali olan güzel seyler de var. Kahve ve bitter çikolata bunlara en güzel örnek" ifadelerini kullandi.


Cumartesi 28.4 ° / 18.5 °
Pazar 27.5 ° / 16.7 °
Pazartesi 27.7 ° / 15.4 °