Tarih: 28.12.2020 06:06

Edison Ödülleri'nin Jürisinde Bir Türk Var

Facebook Twitter Linked-in

Amerika’da Edison Universe tarafindan dünyadaki en yenilikçi ürün, hizmet ve is liderlerine verilen “Edison Ödülleri 2020” jürisinde bir Türk var. Endüstriyel Tasarimci Mete Mordag bu prestijli ödül jürisinde tek Türk olarak yer alacak. Bu basarinin ardinda 12 yillik bir endüstriyel tasarim macerasi yatiyor. 25’i askin ülkede kullanicilari ile bulusan 100’ün üzerinde ürün tasarlayan, 6 farkli sektörde ödüllere sahip Mordag’in, 2018 yilinda Edison Altin Ödülü’ne sahip olan görme engeliler için akilli baston WeWALK’un endüstriyel tasariminin altinda da imzasi bulunuyor.

2007 yilindan bu yana teknoloji ürünleri, ev gereçleri, mutfak esyalari, aksesuar, mobilya, dalis ekipmanlari, mimari donatilar, yapi sektörü gibi çok farkli sektörlerden markalar için kalici tasarimlar üzerinde çalisan Endüstriyel Tasarimci Mete Mordag, dünyadaki en prestijli ödüllerden biri olarak kabul edilen Edison Ödülleri’nde jüri koltugunda oturacak. 150 kisilik jüri içinde tek Türk olarak oy kullanacak. Bu basarinin ardinda 12 yillik yogun bir tasarim kariyeri yatiyor. Çok farkli sektörlerden onlarca marka için ürettigi 25’i askin patent ve 100’lerce tasarimin arasinda Mordag’in “Bir parçasi olmaktan her zaman gurur duyacagim” dedigi akilli baston WeWALK’un endüstriyel tasariminin altinda da imzasi bulunuyor. YGA (Young Guru Academy) ve Vestel mühendisleri tarafindan gelistirilen dünyanin en akilli bastonu WeWALK, 2018 yilinda Edison Altin Ödülü’nü kazanmisti.

Basariya Giden Yol: “Sebat ve Rasyonellik”

Endüstriyel tasarimin, sadece estetik, butik veya moda ürünler sunan bir uzmanlik alani olmadigini belirten Mete Mordag, tasarimin etrafimizdaki problemlere akilci çözümler üretme sanati oldugunu belirtiyor. Basarisinin ardindaki sirri su sekilde açikliyor:“Bana kilavuzluk eden iki önemli deger var. Ilki sebat. Birçok is dalinda oldugu gibi yaratici sanatlarda basarinin yolu da iyiye ulasana kadar sabirla tekrar, tekrar denemekten geçiyor. Bu anlamda ‘ilhami beklemek’ durumunun bir bahaneden ibaret oldugunu düsünüyorum. Yaratma süreci edilgen degil son derece aktif bir süreç. Ikincisi de rasyonalizm. Tasarim sürecinde aldigim her kararin açik ve rasyonel bir nedeni olmasi çok önemli. Bu anlamda isimi rasyonel sanat olarak adlandirmayi çok yerinde buluyorum. Iyi bir tasarima baktiginizda, üzerindeki her detayin net sebeplerini görebilirsiniz. Ürüne eklenen veya ondan silinen çizgiler onu daha ergonomik, daha hafif, daha pratik veya daha anlasilir yapabilmek adina olmustur. Her tasarim projesinde de önünüze çikan sorulari geometri, fizik ve malzeme üzerinden çözmeye çalisiyorsunuz. Cevaplariniz dogru ise sonucun görsel açidan tasidigi o sasirtici güzellik de tasariminizin en güzel süsü oluyor. Bu sebeple bir objenin iyi veya kötü görünmekten ziyade dogru veya yanlis göründügüne inanirim.” diyor.

Inovasyonda En Iyiler Seçiliyor

1987 yilindan bu yana verilen Edison Ödülleri, inovasyondaki inandiriciligi sembolize ediyor. Edison Ödülleri, yeni ürün ve hizmet gelistirme, pazarlama, insan merkezli tasarim ve inovasyon konularinda mükemmelligi onurlandirmak için tasarlanmis uluslararasi bir yarisma. Kazananlar, Kavram, Deger, Yayilim ve Etki kriterlerine göre ürün, hizmet, mükemmellik ve liderlikte ‘oyunu degistiren’ler arasindan seçiliyor. 2020 yilinda düzenlenecek olan Edison Ödülleri için degerlendirmeler 15 Aralik’a kadar sürecek.

Mordag Design “Rasyonel Sanat Stüdyosu” hakkinda:

2007’de tasarimci Mete Mordag tarafindan kurulan Mordag Design Studio, müsterilerine konsept tasarimdan üretime dek endüstriyel tasarim alaninda 360 derece destek vermektedir. Teknoloji ürünleri, ev gereçleri, mutfak esyalari, aksesuar, mobilya, sualti dalis ekipmanlari, kentsel donatilar, yapi ürünlerini içeren oldukça genis bir sektör yelpazesinde faaliyet gösteren markalarla inovatif, kalici ürünler üzerine çalismaktadir. Sundugu hizmetin yenilikçi bakis açisi ve mühendislik alt yapisi sayesinde bugüne kadar müsterilerine 25’in üstünde patentli ürün ve fikir kazandirmistir. Bu genis agin içerisinde alti farkli sektörde ödüllere sahip Mordag Design Studio’nun kaleminden çikan 100’ü askin ürün 25’i askin ülkede kullanicilari ile bulusmaktadir.

Mete Mordag hakkinda:

Istanbul dogumlu Mete Mordag, 1996’da Alman Lisesi, 2001’de Bogaziçi Üniversitesi Makine Mühendisligi Bölümü’nü tamamladi. Yaratici sanatlara olan tutkusunu ve pozitif bilimlere olan yatkinligini birlestirme istegi onu endüstriyel tasarim dünyasina yönlendirdi. Sydney New South Wales Üniversitesi’nde Endüstriyel Tasarim yüksek lisans egitimini tamamlayarak 2005’te Istanbul’a döndü. Genis bir sektör yelpazesi için güzelligin ve mantigin ortak bir dilde konustugu kalici ürünler tasarlayan Mordag, tasarima yaklasimini söyle özetliyor: “Evren estetikteki büyük uzmanligini kanitlamistir, çünkü yaradilisa olan mantiksal yaklasimi kusursuzdur. Ortaya koydugu “istisnasiz güzelligin” ardindaki her bir kivrimin, baglantinin, ölçünün çok net sebepleri vardir. Müzigin, rengin, formun, her birinin dogruya ve güzele yönlendiren bir matematigi vardir. Tasarim kendi özgün alaninda bu matematigi ögrenmek ve bunu icra etmekle yükümlüdür. Bu anlamda o, rasyonel sanat olarak tanimladigi bu yaklasim üzerinden “istisnasiz güzelligi” hedeflemektedir.”




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —