Efes Antik Kanal'da sona dogru

Efes antik kentini 2500 yil sonra yeniden denizle bulusturacak Efes Antik Kanal Projesi sürüyor.

Çevre 26.08.2022 10:51:18 0
Efes Antik Kanal

Efes antik kentini 2500 yil sonra yeniden denizle bulusturacak ”Efes Antik Kanal Projesi” sürüyor. Ilk etap çalismalarini yerinde inceleyen DSI 2. Bölge Müdürü Birol Çinar, su ana kanal girisi ve yat limani için 870 fore kazik çakildigini açikladi. Projenin bölge turizmine büyük katki saglayacagini söyledi.

Eski Basbakan Sayin Binali Yildirim’in “35 Izmir” projesi arasinda yer alan ve ülke turizmine büyük katki saglamasi planlanan Efes Antik Kanal Projesi 1. Etap çalismalari son hizla devam ediyor.


UNESCO Dünya Mirasi listesindeki Efes antik kentini 2500 yil sonra yeniden denizle bulusturmayi hedefleyen projenin ilk etabi kapsaminda; kanal girisi yeniden düzenleniyor ve bir yat limani insa ediliyor. Çalismalarin son durumunu yerinde inceleyen DSI 2. Bölge Müdürü Birol Çinar, yat limani insasi için sahada günde 6 fore kazik çaktiklarini söyledi. Toplam sayinin 870’e ulastigini duyurdu.

Projeyi vakit kaybetmeden bitirmek istiyoruz diye konusan DSI 2. Bölge Müdürü Birol Çinar, “Efes Antik Kanal Projesi’nin ilk ebati Pamucak sahili ile Kusadasi-Izmir yolu üzerindeki alani kapsiyor. Bu alana 600 metre uzunlugunda kanal ile teknelere kisa süreli konaklama imkani saglayacak 100 metre genisliginde ve 250 metre uzunlugunda bir yat limani insa ediyoruz. Su anda alanda fore kazik çakma islemleri ile mermer kaplama çalismalarimiz devam ediyor. ” diye konustu.


1 metre çapindaki kaziklarin 15 ve 21 metre derinlige çakildigini kaydeden Birol Çinar, “1394 fore kaziktan, 870’ini çaktik. 1600 m2 alandaki mermer kaplama islemlerini de bitirdik. Hedefimiz en kisa sürede projeyi tamamlayarak, bölge turizminin hizmetine sunabilmek” diye konustu.


Proje 2 etaptan olusuyor

Efes Antik Kentini yeniden denizle bulusturacak proje 2 etaptan olusuyor. Projenin ilk etabinda DSI 2. Bölge Müdürlügü 600 mt uzunlugunda giris kanali, yat limani insa edilecek. Ikinci etapta ise Pamucak sahilinden Efes Limanina kadar ki alan temizlenecek kanal boyunca tarihi dokuya uygun kesme taslar dösenecek. Çevre düzenlemesi yapilacak.

Antik Kente Antik teknelerle yolculuk edilecek

Efes Antik Kenti ve limani binlerce yil bati ve dogu kültürlerinin kesistigi kral yolunun baslangiç noktasinda yer aliyordu. Ancak Küçük Menderes ve Marnas Çayinin getirdigi alivyonlar nedeniyle 2500 yil içerisinde denizden 9 km kadar uzaklasti ve antik kent bugünkü halini aldi. Proje tamamlandigin 2500 yil sonra antik kente, özel teknelerle yeniden yolculuk yapilma sansi dogacak. Efes’e gelen turist sayisi her yil artacak. Efes Atik Kenti, Türkiye’nin en önemli destinasyon merkezlerinden biri haline gelecek.


Cumartesi 28.4 ° / 18.5 °
Pazar 27.5 ° / 16.7 °
Pazartesi 27.7 ° / 15.4 °