Ege Bölgesi'nin ihracata katkisi 5 milyar dolar

Ege Bölgesi'nin ihracata katkisi 5 milyar dolar

Gündem 28.12.2020 06:06:49 0
Ege Bölgesi

PERYÖN Ege'nin düzenledigi Çalistay, Izmir'in önde gelen Insan Kaynaklari yöneticilerinin katilimiyla Izmir'de gerçeklestirildi. Çalistayda Ege Bölgesi'nde yer alan sirketlerin ekonomiye katkisi ve güven kültürü konusuldu.

Türkiye Istatistik Kurumu (TUIK) ve Türkiye Ihracatçilar Meclisi verilerine göre, Ege Bölgesi, 2019'un ilk çeyreginde 1,8 milyar dolarlik dis ticaret fazlasi verdi. Bölgede 3 milyar 177 milyon dolarlik ithalata karsilik 4 milyar 908 milyon dolar ihracat yapildi. Ihracatin ithalati karsilama orani ise %157'ye yükseldi. Izmir, 1 milyar 914 milyon dolarlik ithalata karsilik, 2 milyar 486 milyon dolar ihracat gerçeklestirirken Ege Bölgesi'nin ihracatinin yarisindan fazlasini tek basina gerçeklestirdi. Sehrin ihracatinin ithalatini karsilama orani ise %130'a yükseldi.

Güven kültürünü insa eden sirketler bir adim önde olacak

Marmara'nin ardindan ihracatin en fazla gerçeklestigi bölge olan Ege Bölgesi'nde yer alan sirketlerin insan kaynaklari yöneticilerinin katildigi çalistayda “Gelecegin Organizasyonu Olmak Için Güven Kültürünü Insa Etmek" kavrami derinlemesine tartisildi. Yuvarlak masa çalistayinin ardindan, "Ege Bölgesi'nde gelecegin sirketlerini insa etmek için neler yapilabilir?" sorusuna dair bir manifesto yayimlandi.

Insan en önemli deger

Teknolojinin hizli ilerlemesine ragmen insan ekonomisinin öneminin kritik olduguna deginilen ve yuvarlak masa konseptinde gerçeklestirilen toplantinin açilis konusmasini Great Place to Work Türkiye Müdürü Eyüp Toprak yapti. Toprak, "Gelecegin Organizasyonu Olmak Için Güven Kültürünü Insa Etmek" baslikli sunumunda güven kültürünün isveren çalisan iliskisindeki öneminin yani sira kârliliga etkisini de katilimcilara aktardi. Great Place to Work Türkiye Ege Bölge Sorumlusu Tarik Basay ise 22'si insan kaynaklari olmak üzere 25 katilimcinin yer aldigi toplantida "Gelecegin Organizasyonu Olmak Için Kararlilik" manifestosunu gelistirmek üzere grubu modere etti.

Sürdürülebilir ve güvenli bir gelecek insa etmek mümkün

Manifestoda: "Teknolojiye uyum gücümüz, verimli çalisma kültürümüz ve farkliliklara duydugumuz saygiyla sürdürülebilir ve güvenli bir gelecek insa ediyoruz. Liderler öncülügünde yenilikçi ve stratejik ortaklarimizla birlikte deger yaratiyoruz. Yarin için profesyonel yönetim anlayisiyla sürdürülebilir, yenilikçi ve güvenli bir gelecek insa ediyoruz." denildi. Toplantida Isveren Markasi Danismani Dr. Engin Baran, "Employer Value Proposition" sunumu ile Ege Bölgesi'nin yüksek insan potansiyeline dikkat çekti. Bölgenin bir cazibe merkezi haline getirilmesi için isveren markasi analiz ve raporlama çalismalari ile ilgili bilgi verdi.

Ege Bölgesi Türkiye ekonomisine güç katiyor

PERYÖN Türkiye Insan Yönetimi Dernegi Ege Subesi'nin düzenledigi Yuvarlak Masa Toplantisi'ni degerlendiren Tarik Basay sunlari söyledi: “Ege Bölgesi'nin Türkiye'nin yükselen degeri oldugunu ihracat rakamlarindan görüyoruz. Ilk çeyrekte alinan ihracat fazlasi sonuçlarinin yani sira, bölgenin tarim ürünleri ihracatinda 2018 yilinda 5 milyar dolari asmasi, ayrica bölgenin turizm açisindan da verimli olmasi ekonomik alanda bölgenin potansiyel hakkinda fikir veriyor.”

"En Iyi Isveren" unvanli sirketler

Basay, Ege Bölgesi'nde yer alan sirketlerin basarisiyla ilgili ise su detaylari katilimcilara aktardi: "Great Place to Work Türkiye'nin her yil gerçeklestirdigi Türkiye’nin En Iyi Isverenleri listesinde Ege Bölgesi'nden Socar, Petkim, Star Rafineri, Stechpole ve Viessmann, Türkiye genelinde 'En Iyi Isveren' unvani almaya hak kazandilar. Bu bes sirketin basarisi Ege Bölgesi'nin yükselen bir dinamige sahip oldugunu gösteriyor. Viesmann ayrica Ege Bölgesi içerisinde 2019 yilinin En Iyi Isveren'i oldu. Bölgemizde sirketlerin güven kültürüne dayali, daha profesyonel bir bakis açisina sahip olmasi, söz konusu rakamlarin daha da artmasina yol açacaktir. "

Ege gelecek vaat ediyor

Great Place to Work Türkiye Müdürü Eyüp Toprak ise düzenlenen çalistayla ilgili olarak, "Türkiye'nin En Iyi Isverenleri 2019 Benchmark arastirmamizda yönetici-çalisan arasindaki güven iliskisinde %80 oraninin asilamadigi gördük. Globalde ise bu oran yüzde 90 dolaylarinda. Yaptigimiz çalistayin önce Ege Bölgesi'nde güven unsurunu yukariya tasiyacagini ve bu gelismenin ülke ortalamasini da yükseltecegini umut ediyoruz. Güven kültürünü insa eden markalarin gösterdigi basarilar hem Ege Bölgesi hem de Türkiye genelinde gerçeklestirdigimiz uygulamalarin ne kadar verimli oldugunu ortaya koyuyor" dedi.

Çalistaylar devam edecek

PERYÖN Türkiye Insan Yönetimi Dernegi Ege Subesi Baskani Serdar Kalaycioglu organizasyonla ilgili su noktalarin altini çizdi: "Bölgenin seçkin sirketlerini davet ettigimiz 9. Yuvarlak Masa Çalistayi'nda bu sefer Great Place To Work Enstitüsü'nü konuk ettik ve bölgemiz için önemli bir konu oldugunu düsündügümüz 'sirketlerin ekonomiye katkisi ve güven kültürünü' 24 sirketimizin insan kaynaklari yöneticileri ile ele aldik. Oldukça verimli geçtigini düsündügümüz çalistaylarimiz bundan sonrada degerli konuk ve konular ile her ay devam edecek." Ayrica 17-18 Ekim 2019'da düzenlenecek olan 16. Ege Insan Yönetimi Zirvesi hakkinda bilgi veren Kalaycioglu “Bir Yönetim Yolculugu” temasi ile Özgür Demirtas, Ugur Dündar, Sedef Kabas, Evrim Kuran, Ali Haydar Bozkurt, Mert Karaibrahimoglu gibi toplam 19 konugun katilacagi ve krizle basa çikmak ile degerli sirket uygulamalarinin anlatilacagini söyledi. 16. Ege Insan Yönetimi Zirvesi katilimcilari arasinda Great Place to Work Enstitüsü de yer aliyor.

Great Place to Work hakkinda:

Great Place To Work Enstitüsü, kurum kültürü konusunda uzmanlasmis, 5 kitada ve 60’tan fazla ülkedeki ofisiyle sektör ayrimi olmadan tüm ölçeklerdeki sirketlere mükemmel is yerlerini insa etmeleri, gelistirmeleri konusunda destek veren bir arastirma ve danismanlik kurumudur. Great Place to Work, 30 yili askin süredir dünya çapindaki en iyi isverenleri belirlemekte ve sonuçlarini kamuoyu ile paylasmaktadir. En Iyi Isverenler listeleri, isveren markasinin duyurulmasi ve güçlendirilmesi için sirketler tarafindan tercih edilen ve kabul görmüs bir arastirmadir. Enstitü’nün 30 yillik geçmisinde 100 milyondan fazla çalisani dahil ettigi analizleri, kurum kültürü alaninda dünyada gerçeklestirilen en genis çapli arastirma olma özelligini tasimaktadir.


Cumartesi 28.4 ° / 18.5 °
Pazar 27.5 ° / 16.7 °
Pazartesi 27.7 ° / 15.4 °