EGE IHRACATÇI BIRLIKLERI'NDE JAK ESKINAZI GÜVEN TAZELEDI

EGE IHRACATÇI BIRLIKLERI

Ege Ihracatçi Birlikleri'nde 1 Nisan 2022 tarihinde baslayan genel kurul maratonu Koordinatör Baskanlik seçimiyle sonuçlandi. Ege Tekstil ve Hammaddeleri Ihracatçilari Birligi Yönetim Kurulu Baskani Jak Eskinazi EIB Koordinatör Baskanligina tekrar seç

Ege Ihracatçi Birlikleri’nde 1 Nisan 2022 tarihinde baslayan genel kurul maratonu Koordinatör Baskanlik seçimiyle sonuçlandi. Ege Tekstil ve Hammaddeleri Ihracatçilari Birligi Yönetim Kurulu Baskani Jak Eskinazi EIB Koordinatör Baskanligina tekrar seçildi. Eskinazi, EIB bünyesindeki 8 bin 500 ihracatçinin önümüzdeki dört yil temsilcisi olacak.

Ege Demir ve Demirdisi Metaller Ihracatçilari Birligi Baskani Yalçin Ertan ve Ege Yas Meyve Sebze Ihracatçilari Birligi Baskani Hayrettin Uçak 2022-26 döneminde EIB Koordinatör Baskan Yardimcisi olarak görev yapacaklar. Ege Kuru Meyve ve Mamulleri Ihracatçilari Birligi Baskani Mehmet Ali Isik ise; EIB Sürdürülebilirlik ve Organik Ürünler Baskani olarak belirlendi. 

ESKINAZI "HEDEFIMIZ 25 MILYAR DOLAR IHRACATA ULASMAK”

EIB’de 2018-22 döneminde çok uyumlu bir dönem geçirdiklerini, 4 yillik süreçte EIB’nin ihracatini yüzde 35’lik artisla 13 milyar dolardan 17,5 milyar dolara tasidiklarini dile getiren Jak Eskinazi, “Ayni uyumu 2022-2026 döneminde de sürdürme kararliligindayiz.  Inovasyon, Ar-Ge, Tasarim, Sürdürülebilirlik, Mesleki Egitim, Dijitallesme önümüzdeki dört yil yogunlasacagimiz konu basliklari olacak. 4 yil boyunca yürütecegimiz çalismalarla 2026 yilinda EIB’nin ihracatini 25 milyar dolarin üzerine çikarma çabasi içinde olacagiz” diye konustu. 

YALÇIN ERTAN "YENI PAZARLARA VE TICARET HEYETLERINE ULASACAGIZ"

Ege Demir ve Demirdisi Metaller Ihracatçilari Birligi’nin son 4 yilda ihracatini yüzde 110 artirarak 2,5 milyar dolari asmasinda özverili çalismalari bulunan Ege Demir ve Demirdisi Metaller Ihracatçilari Birligi Baskani Yalçin Ertan 2022-26 döneminde EDDMIB Yönetim Kurulu Baskanligi yaninda, EIB Koordinatör Baskan Yardimciligini da üstlenecek. 

Türkiye’nin ekonomik açidan zor bir dönemden geçtiginI, yasanan pandemi ve Rusya-Ukrayna savasinin ekonomik dengelerini bozdugunu belirten EIB Koordinatör Baskan Yardimcisi Yalçin Ertan, “ Pandemiyi geride biraktik. Pandeminin bitmesiyle birlikte fuarlar, sektörel ticaret heyetleri ve alim heyetleri daha da hiz kazanacak. Bizi yogun bir dört yil bekliyor, sektörümüz kapasite artirimi süreci içerisinde. Önümüzdeki 4 yil içerisinde yaklasik 13-15 milyon ton kapasite artisi devreye girecek. Bu süreçte ihracatçilarimiza yön veren ve onlara destek olacak bir konumda olmaktan dolayi çok mutluyum” dedi.

EGE BÖLGESI'NIN TARIM IHRACATI UÇAK'A EMANET

Geçtigimiz dört yillik dönemde Ege Yas Meyve Sebze Ihracatçilari Birligi Baskani olarak Ege Bölgesi’nde yas meyve sebze ve mamulleri sektörlerinden sorumlu oldugunu vurgulayan EIB Koordinatör Baskan Yardimcisi Hayrettin Uçak, önümüzdeki dönemde 7 tarim birliginin sorumlulugunu tasiyacak olmanin heyecanini ve mutlulugunu yasadigini, kendisini bu göreve layik gören Ege Ihracatçi Birlikleri Yönetim Kurulu Baskanlarina tesekkür ettigini aktardi. 


SÜRDÜRÜLEBILIRLIK VE ORGANIK ÜRÜNLER BASKANI MEHMET ALI ISIK

Türkiye’nin organik ürün ihracatinin yüzde 75’ini Ege Ihracatçi Birlikleri üyeleri gerçeklestiriyor. Türkiye’de ihracatçi birliklerinin 83 yillik tarihinde organik sektöründen ilk birlik baskani seçilen Ege Kuru Meyve ve Mamulleri Ihracatçilari Birligi Baskani Mehmet Ali Isik, 2022-26 döneminde EIB Baskanlar Kurulu’nda EIB Sürdürülebilirlik ve Organik Ürünler Baskani olarak görev yapacak. 

Organik sektöründen bir temsilci olarak önce birlik baskani sonrasinda, Ege Ihracatçi Birlikleri Sürdürülebilirlik ve Organik Ürünler Baskani seçilmesinin Egeli ihracatçilarin sürdürülebilirlige ve organik sektörüne verdigi degeri göstermesi bakimindan kiymetli oldugunu anlatan EIB Organik Ürünler Baskani Mehmet Ali Isik, “Ege Ihracatçi Birlikleri olarak 2020 yilini “Sürdürülebilirlik Yili” ilan etmistik. EIB bünyesinde Sürdürülebilirlik departmanini kurduk. Birliklerimizin karbon ve su ayak izini hesapladik. Geçtigimiz günlerde “Sürdürülebilirlik Raporu”nu açiklayan ilk ihracatçi birligi olduk. Önümüzdeki dönemde sürdürülebilirlik eksenli URGE Projelerimizle ihracatçi firmalarimizin sürdürülebilirlik yetkinliklerini artirdigimiz gibi, URGE Projelerine katilan firmalarimizin sera gazi emisyonu envanterini çikaracagiz. Sektörlerimizi AB Yesil Mutabakati kriterlerine hazirlayacagiz. Benim EIB Sürdürülebilirlik ve Organik Ürünler Baskani olmam Türk organik sektörü için de itici güç olacak. Günümüzde 500 milyon dolar seviyesinde olan organik ürünler ihracatini, 4 yillik görev sürem sonunda 1 milyar dolara tasimak için organik sektörüyle yogun bir çalisma içinde olacagiz. Dünya genelinde saglikli gidalara olan yöneliste bizim güçlü yanimiz olacak. EIB Organik Ürünler Baskanligina seçilmem noktasinda destek olan birlik baskanlarimiza tesekkürlerimi sunuyorum” diye görüslerini özetledi.