Ege tarimina Usak damga vurdu

Ege tarimina Usak damga vurdu

Gündem 28.12.2020 06:06:50 0
Ege tarimina Usak damga vurdu

Izmir'de düzenlenen 3.Ege Ekonomik Forum’un ikinci gününde tarim masaya yatirildi. Foruma Usak damgasini vurdu. Usak Valisi Funda Kocabiyik, desteklemelerle kentin tarim ve hayvancilikta büyük bir atilima imza attigini belirterek “Son 3 yilda hayvansal ürünlerimizin ihracati yaklasik 232 milyona ulasti” dedi.

"Yarin Için Hayal Et" ana temasiyla düzenlenen 3. Ege Ekonomik Forum'unun ikinci gününde onur konugu olan Geçmis Dönem TBMM Baskani ve Izmir Milletvekili Binali Yildirim, dünyada dijital dönüsümün yasandigini ve bu dönüsümün gelecegi sekillendirecegini söyledi. Yildirim, bu dönüsüme ayak uyduramayanlarin ise yok olacagina dikkat çekti. Forumun Vahap Munyar'in moderatörlügündeki “Yerel Yönetimlerin Tarimin Ekonomik Kalkinmasindaki Rolü” baslikli ilk oturumuna ise Usak Belediye Baskani Mehmet Çakin, Kütahya Belediye Baskani Prof. Dr. Alim Isik, Izmir Büyüksehir Belediyesi Önceki Dönem Baskani Aziz Kocaoglu, Izmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Rektörü Prof. Dr. Yusuf Baran konusmaci olarak katildi. Oturumun açilis konusmasini ise Usak Valisi Funda Kocabiyik yapti.

Üreticiye tam destek

Vali Kocabiyik, dünyadaki dijital dönüsümünün bir “gelisim” oldugunu bunun bir benzerinin tarim ve hayvancilikta da yasandigini ifade ederek “Usak'in bu degisime en iyi ayak uyduran kentlerden biri” oldugunu söyledi. Vali Kocabiyik, Usakli üreticinin gelisen teknolojiyi yakindan takip etmesi, iyi tarim uygulamalari ve bilinçli üretim ile son dönemde bir çok ilki basardigini ve bunda desteklemelerin önemli bir payi oldugunu belirtti. Vali Kocabiyik, “ Organik ve iyi tarim uygulamalari kapsaminda 7 bin 812 dekar alanda çiftçilerimize destekleme yapildi. Orköy projesi kapsaminda 2003-2019 yillari arasinda 3 bin 349 çiftçimize yaklasik 16.5 Milyon, Kirsal Kalkinma Yatirimlarini destekleme projesi kapsaminda ayni dönemde 105 Milyon lira destekleme verildi. Tarim ve Kirsal Kalkinmayi Destekleme kurumu tarafindan yine ayni dönemde 365 projeye 108 milyon lira destekleme yapildi. Tarim arazilerinin korunmasi projesi kapsaminda 40 dekar alan için destekleme yapildi. Bunlara ek olarak Zafer Kalkinma Ajansi ile 2010 yilindan itibaren yaklasik 823 bin destek sagladik ve 210 bin kisiye egitim hizmeti sunduk ” dedi.

232 milyonluk ihracat

Vali Kocabiyik bu desteklemeler sonucu ortaya çikan tabloyu ise söyle anlatti: “Son üç yila baktigimizda hayvansal ürünlerimizin ihracati 232 milyona ulasti. Usak'taki kümes sayisi 356'ya yükselirken yilda 176 bin ton beyaz et üretimine imza attik. Banaz'a bagli Hasanköy’de jeotermal enerji ile yüz dekarlik bir alanda topraksiz tarim ile domates yetistiriciligi yapiliyor. 3 bin ton domates elde edildi ve yüzde 20'si ihraç ediliyor. Tibbi amaçli üretilen çörek otu, kek ve lavanta gibi aromatik bitkiler için 11 bin 782 dekar alanda bu yil bin 544 ton ürün elde ettik. Lavanta yetistiriciliginin gelistirilmesi projesi kapsaminda il özel idaresi tarafindan dagitimi yapilan 151 adet lavanta fidaninin ilk hasadini gerçeklestirdik. Nohut, susam ve hashasta ekimi yapildigi gibi bunlari isleyen tesislerin sayisi da artiyor. Yüksek süt isleme kapasitesine sahip modern tesislere sahibiz”

Yerel yönetilerin, tarimin ekonomik kalkinmasinda yol haritasini belirledigini ifade eden Vali Kocabiyik "Gelir kaynagi ve gida ihtiyaçlarinin karsilanmasi bakimindan tarim diger sektörlere oranla daha çok desteklenmesi elzemdir. Çünkü tarimsal bagimsizligin saglanamamasi diger sektörlerinde gelisimini yavaslatir, ham madde imkanlarinin azalmasina yol açar. Bu yüzden desteklemeler çok önemli ve yapilan her destek Usak’in tarim sehri olarak öne çikmasina ve ülkenin ekonomik gelisimine katki saglayabilecek konuma gelmesine olanak saglayacaktir” dedi.


Pazar 27.5 ° / 16.7 °
Pazartesi 27.7 ° / 15.4 °
Salı 27.4 ° / 16.6 °