Tarih: 26.05.2021 17:25

Ege'nin en büyük sanayi kuruluslari belli oldu

Facebook Twitter Linked-in

Türkiye’nin en büyük endüstriyel holdingi SOCAR Türkiye’nin grup sirketlerinden STAR Rafineri ve Petkim, EBSO’nun açikladigi, “Ege Bölgesi’nin En Büyük 100 Sanayi Kurulusu” listesinde ilk üç içerisinde yer almayi basardi.

EBSO’nun, bölgede faaliyet gösteren sanayi kuruluslarinin 2020 yili üretim hacmi ve satis performanslari üzerinden yaptigi degerlendirmeyle hazirladigi listede ilk sirayi STAR Rafineri aldi. 2020 yilinda gerçeklestirdigi 10,3 milyon ton üretim ve toplam satislarda ulastigi 24 milyar TL ile Ege Bölgesi’nin en büyük sanayi kuruluslari içinde 1’inci siraya yerlesen STAR Rafineri, kurulusundan bu yana sürekli yükselen performansini sürdürdü. Türkiye’nin islenmis petrol ürünleri ihtiyacinin yaklasik %25’ini tek basina karsilayan STAR Rafineri, pandemi döneminde yasanan zorlu sartlara ragmen bu basarili performansi göstererek dikkat çekti.

Petkim ise 3,1 milyon ton üretim ve üretimden satislarda 8,7 milyar TL elde ederek ayni listede 3’üncü sirada yer aldi. Pandeminin etkisiyle küresel tedarik zincirinde yasanan aksamalara karsin 2020 yili boyunca üretimini araliksiz sürdürmeyi basaran Petkim, dünyada pek çok petrokimya sirketinin üretimini kisitlamak ya da durdurmak zorunda kaldigi bu dönemde yüzde 88’e ulasan kapasite kullanim oraniyla önemli bir performansa imza atti.  

STAR Rafineri ve Petkim’in aldigi basarili sonuçlari degerlendiren SOCAR Türkiye Rafineri ve Petrokimya Is Birimi Baskani ve Petkim Genel Müdürü Anar Mammadov, “Yilda 4,8 milyon ton motorin ve 1,6 milyon ton naftanin yani sira, jet yakiti ve LPG gibi ürünlerin de üretimini gerçeklestiren STAR Rafineri, iç piyasaya sundugu bu stratejik ürünler sayesinde Türkiye’nin cari açiginin azaltilmasina önemli katki sagliyor. Ekim 2018’de resmi açilisini yaptigimiz STAR Rafineri’nin, kurulusunun üzerinden kisa bir süre geçmesine ragmen ilk kez katilim gösterdigi bu degerlendirmede, Ege Bölgesi’nin en büyük sanayi kuruluslari arasinda 1’inci sirada yer almasindan büyük gurur duyuyoruz. Listede ayni zamanda bir diger grup sirketimiz olan Petkim’in 3’üncü sirada yer almasi da bizleri ayrica gururlandiriyor. Böylelikle ilk defa iki grup sirketimiz ile Ege Bölgesi’nin en büyük sanayi kuruluslari içinde ilk üçte yer almis olduk. Türkiye’de stratejik alanlarda faaliyet gösteren iki dev tesisimiz ile üretimdeki gücümüzü ortaya koymaya ve ekonomiye katki saglamaya devam edecegiz.” degerlendirmesini yapti.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —