EGITIM SEN'DEN 'YÖK' AÇIKLAMASI

EGITIM SEN

Egitim ve Bilim Emekçileri Sendikasi ( Egitim Sen) ,Yüksekögretim Kurumu'nda ( YÖK ) yasanan istifa ve görevden alinmalar ile ilgili basin açiklamasi yapti.


Egitim ve Bilim Emekçileri Sendikasi (Egitim Sen), Yüksekögretim Kurumu'ndan (YÖK) son 10 günde yasanan istifa ve görevden alinmalarla ilgili açiklama istedi.

Konuyla ilgili yazili açiklama yapan Egitim-Sen, istifa ve görevden alinmalar ile ilgili açiklama yapilmamasinin, iddialardaki vahameti asan boyutlar oldugu süphesi olusturdugunu belirtti. Egitim-Sen, kurul üyelerinin tartismadigi ya da karar almadigi konularda imza atmaya zorlanmalari, görevden alinanlarin üniversite diplomalari için verilen denklik islemlerinde rüsvet olayina karistiklari, bosalan kadrolara TÜRGEV ve ENSAR vakfina yakin kisilerin atanarak yeni bir kadrolasmaya gidilecegi yönünde iddialar bulundugunu hatirlatti.


Egitim Sen'in yaptigi yazili açiklamanin tamami ise söyle;

"Yüksekögretim Kurulu üyelerinin görevden alinmasi, istifasi ve yeni atamalara dair çesitli iddialar ileri sürülmekte ancak YÖK’ten kamuoyunu bilgilendirmeye yönelik hiçbir açiklama yapilmamaktadir. Son on günde 20 kurul üyesinden 10 üyenin görevden alinmasi ya da istifa etmesi karsisinda hiçbir açiklama yapilmamasi, iddialardaki vahameti asan boyutlar oldugu süphesini olusturmaktadir.

Kurul üyelerinin tartismadigi ya da karar almadigi konularda imza atmaya zorlanmalari, görevden alinanlarin üniversite diplomalari için verilen denklik islemlerinde rüsvet olayina karistiklari, bosalan kadrolara TÜRGEV ve ENSAR vakfina yakin kisilerin atanarak yeni bir kadrolasmaya gidilecegi yönünde çesitli iddialar bulunmaktadir.

Bilinmelidir ki söz konusu iddialar geçistirilecek, unutturulacak ve üzeri kapatilabilecek iddialar degildir! Üstelik yeni rejimde, bakanliklarin ve YÖK gibi kurullarin kendilerine gelen talimatlarla karar aldiklari herkesin malumudur. YÖK’ün antidemokratik yapisini sorgulamayanlarin, bir anda demokratik isleyise sahip çiktiklari iddiasi, kelimenin tam anlamiyla aklimizla dalga geçmek olacaktir."

Bu nedenle, üniversiteleri ve üniversite bilesenlerini yakindan ilgilendiren böylesi bir konunun aydinlatilmasi bir gereklilik degil, zorunluluktur! YÖK’ün kaldirilarak, siyasal iktidardan degil, insandan toplumdan ve dogadan yana demokratik ve özerk üniversite anlayisinin, üniversitenin her biriminde hayata geçirilmesinin önemi bir kez daha ortaya çikmistir. Egitim Sen olarak YÖK’e çagrimiz, yasanan istifa ve görevden almalarin gerekçe ve nedenlerini kamuoyuyla paylasmasidir.