Eklem kireçlenmesi kadinlari daha çok etkiliyor

Eklem kireçlenmesinin, günlük yasam sinirlamasinin yüzde 24'ünün nedeni olarak kabul edildigini belirten Anadolu Saglik Merkezi Fiziksel Tip ve Rehabilitasyon Uzmani, Kayropraktist Prof. Dr. Semih Aki, açikliyor:

Sağlık 22.01.2021 10:32:47 0
Eklem kireçlenmesi kadinlari daha çok etkiliyor

Prof. Dr. Semih Aki,  “Eklem kireçlenmesinin tedavisinde, özellikle eklem açikligini korumaya yönelik egzersizler çok önemli. Eklemlerde kisitlilik varsa germe egzersizleri, kisitlilik yoksa açikligi korumaya yönelik egzersizler mutlaka uygulanmali. Kadinlarda biraz daha fazla görülen bu hastalik, özellikle yük altinda kalan eklemlerde daha sik görülüyor ve yasla birlikte de artiyor” açiklamasinda bulundu.

Kadinlarda menopoz sonrasinda östrojende azalma, yasla beraber gelisen bazi olumsuz faktörler, kikirdagin daha çabuk yipranmasina neden olurken; diger taraftan kilonun fazlalasmasi da eklemlere binen yükü artirdigini söyleyen Anadolu Saglik Merkezi Fiziksel Tip ve Rehabilitasyon Uzmani, Kayropraktist Prof. Dr. Semih Aki, “Osteoartrit boyun, bel, kalça, diz, el bilegi, ayak bilegi ve el parmaklari gibi çok sayida bölgeyi tutuyor. Görülme sikligi yasa, cinsiyete ve irka göre degisiyor. Örnegin, kalça ve diz osteoartriti 65 yas üstünde daha sik görülüyor. Özellikle 45 yasin üstünde sikliginin arttigini söyleyebiliriz. Diz osteoartriti ise 45 yas altinda erkeklerde daha sik karsimiza çikiyor” seklinde konustu.

Eklem kireçlenmesi baslangiçtan itibaren hastayi sinirlandiriyor

Osteoartritin ilk evresinde kikirdakta sisme ve ödem meydana geldigini anlatan Fiziksel Tip ve Rehabilitasyon Uzmani, Kayropraktist Prof. Dr. Semih Aki, “Vücut bunlara tepki olarak iyilestirici hücreleri harekete geçiriyor fakat bu hücrelerle birlikte kikirdagi yipratici bazi maddelerin de salimini yapiyor. Hastaligin son evresinde ise kikirdak iyice eriyerek inceliyor ve eklem araligi daraliyor. Baslangiç evresinden itibaren bu durum, hastayi sinirlandirici bazi sikayetleri de beraberinde getiriyor. Son evrede kikirdak eridigi, inceldigi için eklem araliginda yapisma ve daralmalar yeni kemik parçalarinin da olusmasina neden olarak sikintilari artiriyor. Bir kisinin vücudunda bir yerde osteoartritin olmasi, farkli bölgelerde de olabilecegi olasiligini güçlendiriyor. Bu, kisinin osteoartrite yatkinligini gösteren bir durum ve oradaki mekanik yapiyi bozdugu için zincir seklinde dizdeki osteoratrit, kalçayi ve beli de etkiliyor. Eklem araligi degistigi için, agirlik merkezi de degiserek durus bozuklugu ortaya çikiyor” dedi.

Osteoartritin nedeni tam olarak bilinmiyor

Osteoartritin nedeninin tam olarak bilinmedigini ancak olusumunda pek çok faktörün rolünün oldugunun altini çizen Prof. Dr. Semih Aki, “En basta da genetik faktörler geliyor. Sorunun temelinde yatan kemiksel kikirdak yipranmasinin nedenleri ise eklemlere göre farklilik gösterebiliyor. Örnegin, diz osteoartritinde mekanik yipranmanin nedenlerinden biri asiri kilo. Kilo fazlaligi olan kisiler her hareket ettiklerinde eklemler birbirine daha yakin oldugu için, sürtünme artiyor ve bu da mekanik strese neden oluyor. Böylece kikirdakta yipranma basliyor” açiklamasinda bulundu. Bir diger nedenin ise tekrarlayan mikrotravmalar, yani yanlis kullanim oldugunu söyleyen Prof. Dr. Semih Aki, “Özellikle sporcularda gözlenen basi dönme hareketi veya sürekli çömelme, asiri merdiven inip çikma gibi dizi gereginden fazla kullanmalar yipranmalari hizlandiriyor. Yipratici etkenlere fazla maruz kalindiginda osteoartrit 25-30’lu yaslarda da ortaya çikabiliyor. Ayrica, hastaligin seyrinde ve gelisim hizinda; yapilan is, vücudun kullanim sekli, günlük yasam tarzinin çok hareketli ya da daha duragan olmasi gibi pek çok faktörün etkili oldugunu söyleyebiliriz” dedi.

Tedavide egzersiz ve fizik tedavi önemli

Tedavide en önemli noktanin hastanin sikayetlerini mümkün oldugunca azaltmak oldugunun altini çizen Prof. Dr. Semih Aki, “Günümüzde hastanin agri sikayetleri, agrisini baskilamaya yönelik tedavilerle, ilaçla ya da fizik tedaviyle giderilebiliyor. Agriyla birlikte hasta oturup kalkamiyor, günlük aktivitelerini daha yavas ve zor yapar hale geliyor. Bu nedenle agriyi azaltirken ya da yok ederken, hastanin günlük hayatini da daha düzenli devam ettirebilmesi için özellikle eklem açikligini, kas gücünü artirmaya yönelik egzersiz ve fizik tedavi programlari uygulanmasi önemli. Özellikle eklem açikligini korumaya yönelik egzersizler tedavinin olmazsa olmazi. Eklemlerde kisitlilik varsa germe egzersizleri, kisitlilik yoksa da açikligi korumaya yönelik egzersizler yapilmali. Osteoartrit ömür boyu süren bir hastalik oldugu için ilaç tedavisinin uzun süre kullanilmasi tercih edilmemeli. Daha ziyade hastanin agrisinin, kisitliliginin yogun oldugu dönemlerde daha yogun bir tedavi uygulamak, onun disindaki dönemlerde ise egzersizle tedavi etmek daha dogru bir yaklasim” seklinde konustu.

Egzersiz hastaligin ilerlemesini engelliyor

Egzersizin hastaligin ilerlemesini engelledigini vurgulayan Fiziksel Tip ve Rehabilitasyon Uzmani, Kayropraktist Prof. Dr. Semih Aki, “Kullanilan fizik tedavinin, dokulari iyilestirici ve ödem giderici etkisi var. Damar genislemesi saglanip bölgedeki kanlanma artiyor. Böylelikle bölgeye giden besin miktarinda da artis oluyor. Tedaviden alinan sonuç her hastada degisebiliyor. Agri nedeniyle kaslarda güçsüzlük varsa kas güçlendirici egzersizler uygulanabiliyor. Çünkü kas güçlendirici egzersizler sayesinde kemige binen yükün miktari azaltilabiliyor. Öte yandan kimi vakalarda baston, parmak ve bilek için atel, bel için korse yardimiyla hastanin günlük hayatini daha konforlu bir sekilde geçirmesi saglaniyor” dedi.

Osteoartrit tedavisinde birinci ve ikinci evrede eklem içi enjeksiyon tedavisinin de kullanilan yöntemler arasinda yer aldigini belirten Prof. Dr. Semih Aki, “Kalça, omuz, diz osteoartritinde de eklem içi enjeksiyonlar uygulanabiliyor. Ancak enjeksiyon tedavisi kisa süreli rahatlama amaciyla yapiliyor, uzun dönemde bir etkisi yok. Ayni zamanda ileri evre hastalarda da etkinligi bulunmuyor” açiklamasinda bulundu.

Kisinin kilosundaki 5 kiloluk bir artis osteoartrit riskini yüzde 36 artiriyor

Çok ilerlemis vakalarda tercih edilen tedavi seçeneginin cerrahi islemle ekleme protez uygulamasi yapmak oldugunu dile getiren Prof. Dr. Semih Aki, “Ancak protezlerin dayanma süreleri kisitli oldugundan, cerrahi islem mümkün olan en ileri yasa ertelenmeli. Böylece hastanin iki defa ameliyat olmasinin da önüne geçilmis oluyor” dedi. 

Kronik bir hastalik olan osteoartritte kilo kontrolü, günlük aktivitelerin ve günlük yasam tarzinin düzenlenmesi tedavinin çok önemli bir parçasi oldugunun altini çizen Prof. Dr. Semih Aki, “Özellikle diz, kalça ve bel bölgesi için kilo kontrolü, osteoartrit riskini azaltmak ve tedavi basarisini artirmak açisindan önemli. Örnegin, kisinin kilosunda 5 kiloluk bir artis osteoartrit riskini yüzde 36 artiriyor. Ayni oranda bir azalma ise gelecek 10 yil için riski yüzde 50 azaltiyor. Hastaligin seyri, medikal ilaç tedavisi, egzersizler ve fizik tedavi hakkinda hastanin egitilmesi de tedavi sürecindeki bir baska önemli nokta. Günlük yasamda yapilacak düzenlemeler ile verilen protez ve yardimci cihaz kullanimi hakkinda hastanin mutlaka bilgilendirilmesi gerekiyor” açiklamasinda bulundu.

Eklem kireçlenmesinden (osteoartrit) korunmanin yollari

1. Kilonuzu azaltin

2. Tekrarlayan travmalardan uzak durun 

3. Dikkatli hareket edin ve bilinçli davranin

4. Mümkün oldugunca çömelmeyin, egilmeyin, ani hareket etmeyin

5. Uzun süre ayni pozisyonda kalmayin 

6. Düzenli egzersiz yapin 

Fizik tedavinin avantajlari 

1. Eklem fonksiyonlarinizi korur.

2. Kas gücünüzü korur ve mobilizasyonu saglar.

3. Eslik eden hastaliklarin tani ve tedavisine yardimci olur.

4. Agrinizi ve diger belirtileri kontrol altina alir.




Cuma 18.5 ° / 10.8 °
Cumartesi 16 ° / 9.9 °
Pazar 18.4 ° / 8.5 °