Türkiye Enfeksiyon Hastaliklari ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanlik Dernegi (EKMUD), 20-23 Mayis'ta 9. Türkiye EKMUD Uluslararasi Bilimsel Platformu'nu düzenledi.
Bilimsel platformda farkli 45 oturumda 192 alaninda uzman hekim görev alacak.
Platforfum baslamasindan önce online olarak düzenlenen basin toplantisinda enfeksiyon hastaliklari ile ilgili bilgiler paylasilirken basin mensuplarindan gelen sorularda cevaplandirildi.
Düzenlenen basin toplantisinda enfeksiyon kaynakli ölümlerin dünya genelinde azaltilmasi için COVID-19 enfeksiyonu, yasam boyu bagisiklama ve asilar, hastane enfeksiyonu, HIV enfeksiyonu, diyabetik ayak enfeksiyonu, sepsis enfeksiyonu ve invaziv mantar enfeksiyonlari gibi konular hakkinda önemli bilgiler paylasildi.
Marjinal Ajans tarafindan düzenlenen ve medatörlügü Serpil Güzel Ün’ün yaptigi online basin toplantisina ; Türkiye Enfeksiyon Hastaliklari ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanlik Dernegi Baskani Prof. Dr. Canan Agalar, EKMUD Baskan Yardimcisi Prof. Dr. Irfan Sencan, EKMUD Baskani Prof. Dr. Canan Agalar ve Genel Sekreteri Prof. Dr. Ismail Yasar Avci, Prof. Dr. Meltem Tasbakan , Prof. Dr. Meltem Arzu Yetkin, EKMUD Önceki Baskani Prof. Dr. Hürrem Bodur ve Üyesi Prof. Dr. Behice Kurtaran, Prof. Dr. Nurettin Erben, Doç. Dr. Yasemin Çag ve Uzm. Dr. Süha Sen katildi.
COVID-19 pandemisi nedeniyle bir yili askin süredir egitimleri online sürdürüyoruz
Türkiye Enfeksiyon Hastaliklari ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanlik Dernegi Baskani Prof. Dr. Canan Agalar: COVID-19 pandemisi nedeniyle bir yili askin süredir egitimleri online sürdürüyoruz. Bu dönemde bizim takip ettigimiz (HIV, Hepatit B, Hepatit C, Diyabetik yarasi olan gibi) pek çok hasta grubunun takiplerinde aksamalar oldu. Bu dönemde egitim alan arastirma görevlileri COVID-19 disi vakalari yeteri kadar göremedi. Bu eksikleri online egitimler ile tamamlamaya çalisiyoruz. 2020 yilindan beri bu amaçla bir kongre, 2 akademi ve 67 online toplanti düzenledik. Hekimlerimiz gündüz yogun olarak COVID-19 servislerinde çalisip gece istirahat saatlerinde bu toplantilara katilarak mesleklerine verdikleri önemi bizlere bir kez daha gösterdiler. Kongremiz öncesinde HIV, yara bakim, mantar enfeksiyonlari tedavisi, bagisiklama, nakil sonrasi enfeksiyon hastaliklari yönetimi baslikli 5 farkli kurs düzenledik. Kongrede 45 oturumda 192 uzman hekimimiz görev aldi” dedi.
Dogumdan ölüme kadar her insanin asiya ihtiyaci var
EKMUD Üyesi Prof. Dr. Meltem Tasbakan ve Sayman Uzm. Dr. Süha Sen sunlari söylediler: “Bagisiklama enfeksiyon hastaliklarindan korunmada temiz sudan sonra en etkili yöntemidir. Dogumdan ölüme kadar her insanin asiya ihtiyaci vardir. Ancak eriskinlerde bagisiklama oranlari ne yazik ki çocuklar kadar yeterli degildir. Eriskinler birçok enfeksiyon hastaligina çocuklar kadar duyarli olmamakla birlikte eriskin hastaliklari daha ölümcül seyredebilmektedir. Çocukluk döneminde yapilan asilarin devami olarak eriskinlerde asilama sürdürülmelidir. Eriskin yas grubuna özgü asilamalarla birçok hastaliklardan korunmak mümkündür.
Bu nedenle hedefimiz ‘Yasam Boyu Bagisiklama Programi’nin uygulanmasidir. Bu baglamda ülkemizde 2016 yilinda yayinlanan ‘’Risk Grubu Asilamalari’’ genelgesi dogrultusunda çok sayida 65 yas üzerinde kisi ve risk grubu asilanmistir. Hedef kitlenin tamamina ulasabilmek için sürekli eriskin asilamanin gündemde tutulmasinin önemli oldugunu düsünmekteyiz.
Risk grubundan bagimsiz olarak; primer asi semasini tamamlamis tüm eriskinler 10 yilda bir mutlaka tetanoz asisini olmalidir. Her yil grip asisi da ihmal edilmemesi gereken asilardandir. Hepatit B asisi 1998 sonrasinda dogan tüm bebeklere yapilmaya baslandigi için bu tarihten önce doganlar hepatit B açisindan duyarli olabilir. Bu nedenle hepatit B asisi bagisik olmayan kisiler yapilmalidir. Risk gruplarina göre pnömokok, meningokok, zona, kizamik, kizamikçik, kabakulak, suçiçegi, hepatit A ve HPV asilari uygulanmalidir.
Enfeksiyon Hastaliklari ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanlik Dernegi olarak eriskin bagisiklamasina çok önem veriyoruz. Bu konuda 3. güncellemesini 2019 yilinda yaptigimiz ‘’EKMUD Eriskin Bagisiklama Rehberi’’ pek çok hekimimiz için basucu kitabidir.”
Salginin tüm dünyada kontrol altina alinabilmesi için asi çok önemli bir öncelik
EKMUD Baskan Yardimcisi Prof. Dr. Irfan Sencan: “COVID-19 hakkinda toplumu bilgilendirecek, farkinda olmayi artiracak, tartisilacak yönleri ortaya koymak üzere söylenecek her sey söylendi. Diger yandan ilgili uzmanlari disinda saglikli degerlendirme yapilamayacak, hakkinda kesinlesmis bilgi olmayan her sey topluma yönelik ilgili, ilgisiz kisiler tarafindan yaygin bir sekilde (infodemi) topluma boca edildi. Biz burada kongremizde ilgili alan uzmanlarinin bilimsel degerlendirme ve tartismalarinin sonunda toplum ile paylasilmasi yararli olabilecek konulari paylasmayi istiyoruz.
Ancak öncelikli olarak su temel mesajlari paylasmak isteriz:
•Hastaligin kontrollü seyredebilmesi için bulasi azaltacak maske kullanimi, yakin temastan kaçinma ve genel hijyen kuralarina riayet etmeliyiz.
•Salginin ülkemizde kontrol altina alinabilmesi için koruyuculuk oranlari farkliliklar içerse bile mevcut COVID-19 asilarindan hangisini bulursak asimizi yaptirmaliyiz.
•Salginin seyri hakkinda daha saglikli degerlendirmeler yapilabilmesi için Saglik Bakanligi’nin ayrintili veri paylasmasi, mevcut paylasilanlar yaninda hastaligi hafif veya belirtisiz geçirenleri ortaya koymaya yönelik serosürveyans verilerinin ve varyant virüs durumunu ortaya koymak için moleküler sürveyans verilerinin ortaya konulup paylasilmasina ihtiyaç vardir.
•Salginin dünyada kontrol altina alinabilmesi için varyantlara da etkili olacak sekilde ve toplumun tüm kesimlerine uygulanabilecek etkili asi gelistirme çalismalarinin sürdürülmesi,
•Asilarin tüm ülkelere ve tüm insanlara yaygin ulasabilecek sekilde çalisilmasi gerekir.
Pandemi sirasinda mevcut ve yeni ortaya çikan diger hastaliklarimizin teshis ve tedavisinin göz ardi edilmeyip takibini saglikli sekilde yürütmemiz gerekir” dedi.