EKO IKLIM ZIRVESI FUARI'NA BEREN SAAT DAMGA VURDU

EKO IKLIM ZIRVESI FUARI

Ankara'da düzenlenen 'EKO IKLIM Ekonomi ve Iklim Degisikligi Zirvesi ve Fuari'nda, Beren Saat'in yaptigi konusma sosyal medyada gündem oldu.

Ekonomi ve Iklim Degisikligi Zirvesi ve Fuari"nin açilis töreni Ankara ATO Cogresium'da yapildi.Yogun katilimla gerçeklestirilen açilis töreninde, Tiyatro oyuncusu Altan Erkekli’nin sunumuyla iklim degisikligi ve etkilerine dikkat çeken Nil Karaibrahimgil'in Yuvam Dünya Dernegi için yazip söyledigi, Borusan Istanbul Filarmoni Orkestrasi'nin seslendirdigi 'Uyan Anne, Uyan Baba' sarkisinin video gösterimi yapildi. 

Zirvede Beren Saat ve Kenan Dogulu “EKO IKLIM Ekonomi ve Iklim Degisikligi Zirvesi ve Fuari’nin “iyi niyet elçisi” seçildiler. Kenan Dogulu ve Beren Saat'e, "Iklim Elçisi" plaketi verildi. Beren Saat, konusmasiyla da sosyal medyada trend topic oldu.

Ülkede, egitim ve sanatin geldigi noktaya ve kadin cinayetlerine vurgu yapan Beren Saat'in konusmasinin tamami ise söyle;

"Ögrencilik dönemimde basörtüsünün üstüne peruk takmak zorunda kalan sinif arkadaslarim oldu ve geçen yillar içinde egitim esitliginin saglanmasina hepimiz çok sevindik. Fakat sonrasinda ‘kadinin giysisi siyasete malzeme yapiliyor, egitim sistemimiz geriliyor, kadin bakanligi kapatiliyor, kadinlar haklarini sistematik bir sekilde kaybediyor’ diye rahatsizliklarimizi dile getirdigimizde ‘köprülere, yollara bak ne kadar iyi çalisiliyor’ cevabini aldik.

ÜNIVERSITELER SAYGINLIGINI YITIRDI

Basinda, sanatta sansüre isyan ettigimizde ‘yüzümüzü hep Bati’ya döndük simdi birazcik da Dogu’ya bakalim’ denildi. O günlerde harekete geçebilecek pek çok kisi göz yumdugu için bugün ülkemizin en degerli üniversiteleri sayginligini yitiriyor.

ÖGRENCILER DERSLERE AÇ GIRIYOR

Ögrenciler derslerine karinlarini doyuramadan giriyor. Türkiye teknolojide, bilisimde dünyanin gerisinde kaliyor ve kadin cinayetlerinde her yil yüzlerce kadinin yasam hakki elinden aliniyor.

KADINLAR KORKMUS, GENÇLER HAYALSIZLESMIS

Türkiye sanatta sporda kan kaybetmeye basladi. Yetkin akademisyenler ögrencilerine erisemiyor. Kadinlar korkmus, gençler hayalsizlesmis, insanlarimiz gittikçe kültürsüzlesmistir.

GEZEGENIMIZ BIZI UYARIYOR

Simdi benzer isyanlarimiz iklim için. Gezegenimiz yanginlarla, sellerle bizi uyarmaya çalisiyor. Müsilaj bir üniversite ögrencisinin aydinlik zihninin üzerini kaplamaya çalisan basörtüsü üzeri peruk gibi berrak denizin üzerinde duruyor. Dünyanin her yerinde çocuklar her firsatta ‘gelecegimi kirletmeyin’ diye seslerini duyurmaya çalisiyor. Ve büyükleri olarak biz göz yummaya devam edersek savaslar nedeniyle göç etmek zorunda kalan çocuklara iklim sebebiyle göç etmek zorunda kalan çocuklar da eklenecek. Dünya Bankasi’nin çalismasina göre 2050 yilina kadar 216 milyon insanin su ve gida kitliklari ve asiri hava olaylari nedeniyle göç etmesi bekleniyor.

ATATÜRK ÇOCUKLARINI ZEYTINLERIYLE BESLEYEBILDIGI YARINLAR

Türkiye’nin Suriyeli mültecilere kucak açmasi sebebiyle yasadiklarini birazcik düsünün. Barinma saglik ve egitim haklarindan mahrum kalan çocuklari düsünün. Sokaklarimizda yasanan çatismalari da hatirlayalim veya Türk misafirperverligimizin böyle bir durumdan nasil sinandigini… Kitlik, kuraklik, esitsizlik, irkçilik çocuklarimizin kaderi olmasin. Berrak denizlerle çevrili bereketli Anadolu topraginin saglikli, umutlu Atatürk çocuklarini zeytinleriyle besleyebildigi yarinlar için lütfen göz yummayalim."