Tarih: 14.02.2021 13:02

Ekonominin asisi turizm olacak

Facebook Twitter Linked-in

Pandemiyle birlikte durma noktasina gelen dünya turizmi için turizmciler yeni dönemde yeni kararlar almaya basladi. Yeni sezonun geçen seneden daha iyi olacagina inandiklarina dikkat çeken turizmciler, asilanmayla birlikte düsen vaka sayilarinin simdiden rezervasyonlara yansimaya basladigini söyledi. Sektör, sezon açilisi öncesinde düzenlenecek turizm fuarlarinda ise gövde gösterisine hazirlaniyor. Izmir'in ev sahipligi yapacagi HORECA Fair'de doluluk orani yüzde 60'i geçti. Sektörün önemli bileseni gastronomi dünyasi da sezonun erken açilip geç kapanmasinin önemine dikkat çekerek, "Pandemi kurallarina ne kadar iyi uyulursa, sezon açilisi o kadar erken olur" çagrisi yapti. Iste turizm sektör temsilcilerinin 2021 sezonu ile ilgili degerlendirmeleri :

Dünya Kardes Sehirler Turizm Birligi Genel Sekreteri Hüseyin Baraner:

Türkiye çok daha olgun bir master destinasyon olarak Dünya’ya açilacak. Artik temiz, yesil ve sürdürülebilir destinasyon devri basliyor. Yabani turist, günese kavusmak istiyor, hareket istiyor. Bu Türkiye için çok güzel bir sinyal. Sezonda yurt disindan ciddi sayida rezervasyon alacagimizi ve Türkiye’nin pandemi sonrasi ikinci baharinin baslayacagini söyleyebilirim.

Tam da bu noktada fuarlar bir anahtar görevi görüyor. Turizm sektörünün bulusma noktasi “HORECA Fair” bu açidan önemli. Hem bilgi alisverisini hem de Türkiye’ye yönelik Haziran satislarini da hizlandiracaktir. Bu fuarin gerçeklesmesi piyasalar için büyük önem arz ediyor.

Tüm planlar Nisan ayina göre

Kusadasi Otelciler ve Yatirimcilar Dernegi Baskani Tacettin Özden:

Yeni sezonun Nisan ayinda baslayacagini düsünüyor ve buna inanmak istiyoruz. Asilamalarin da basarili sonuçlar vermesiyle bu konudaki umutlarimiz artti. Planlarimizi da Nisan ayina göre yapiyoruz.

“Yurtdisi baglantilarina öncelik verilmeli”

Alaçati Turizm Dernegi Baskani Celal Bayraktaroglu :

Yeni sezonda özellikle yurtdisi turizmine yönelik baglantilara öncelik verilmeli. Türkiye’de siki bir denetim mekanizmasi var, bu sayede yerli ve yabanci turistlere ‘güvenli turizm’ uygulamalari ile hijyenik bir tatil ortami sunuyoruz. Tedbirleri elden birakmazsak olumlu dönüsler alacagimiza inaniyorum. En önemlisi de sezonun Kasim ayi sonuna kadar uzamasi gerekiyor ki kayiplarimizi geri kazanabilelim. Fuarlar da bu kapsamda hem tanitim hem de sektörel güçbirligi için çok önemli.

“Doluluk orani 2020’den iyi olacak”

Denizli Turistik Otelciler ve Isletmeciler Dernegi Yönetim Kurulu Baskani Gazi Murat Sen:

Sezon açilisini dört gözle bekliyoruz. Nisan ayinda çok hizli bir açilis olmasa da kademeli olarak önce yerli, ardindan da yabanci turisti agirlamaya baslariz diye ön görüyoruz. Bu asamali açilis da uzun zamandir kapali kalan tesisler için sezon hazirligi niteliginde olur. Bu yil doluluk oranimizin geçen yila oranla daha iyi olacagina inaniyoruz.

“Sezon iki ay uzatilsin”

Fethiye Otelciler Birligi Yönetim Kurulu Baskani Bülent Uysal :

Turizm sezonun Nisan ayindan açilmasi beklentimiz. Haziran’a kayma ihtimalinde sezonu iki ay uzatarak bu açigi kapatabiliriz. Temmuz sonu Agustos basi gibi tüm tesislerimiz dolmus olur diye düsünüyorum. Ülkemize gelmek isteyen yabanci misafirlerimiz hava trafiginin açilmasini bekliyor. Rusya’dan, Almanya’dan özellikle de Ingiltere’den çok fazla talep geliyor ancak hem onlarin hem de bizim asilamayi tamamlamamiz gerekiyor ki uluslararasi hava trafigi açilabilsin. Yurtdisinda çalistigimiz acentelerle bu yönde görüsmeler yapiyor, yeni adimlar atiyoruz.

“Rekabetten geri kalmamaliyiz”

Izmir Asçilar Dernegi Yönetim Kurulu Baskani Turgay Bucak:

Uzun süredir uygulanan pandemi kisitlamalari ile turizm sezonunu kaybetmemek adina saglam adimlar atildi. Nisan ve Mayis aylarina rezervasyonlar basladi. Inaniyoruz ki bu aylarin olumlu etkileri tüm sezona yansir. Olur da sezon açilisi Haziran’a kalirsa, turizmde rekabette oldugumuz ülkelerden geri kaliriz, yabanci turist diger ülkelere kayar. Her sey yolunda giderse geçen seneye oranla yaz döneminde doluluk oranlarimizda yüzde 30-40 oraninda artis bekliyoruz

Umutlarimiz yeserdi

Turizm ve Gastronomi Duayeni Rahmi Yilmaz :

Artik insanlar hem gida hem turizm hizmetinde sagligi, çevreyi ve sürdürülebilirligi çok daha fazla ön planda tutuyor. Tam bu noktada Türkiye olarak çok sansliyiz. Turizmin ihtiyaç duydugu benzersiz destinasyonlara ve en iyi hizmeti sunabilen otellere sahibiz. Yeni sezon öncesi asi çalismalarinin giderek hizlanmasiyla 2021 için umutlarimiz yeserdi. Yerli turistin büyük bir turizm hareketi olusturacagini ve yabanci turist akisinin baslayacagini düsünüyoruz.

GL Platform Genel Müdürü Gül Ceylan:

Fuarlar sezonu atesleyecek

Pandemi sürecinde Türkiye'nin turizm planlamasini son dereye iyi yapti. Sezon aslinda simdiden hazir. Tek beklentimiz vaka sayilarinin hizla düsmesi. Bu konuda iyi bir tablo ortaya konuyor. Ama rehavete kapilirsak hepsi tersine döner. Sezon öncesi Izmir'de düzenleyecegimiz Horeca Fair, tem sektörün sesi olacak. Uzun bir aradan sonra ilk kez fiziksel bir fuar olacak. Biz hazirliklarimizi bu yönde sürdürüyoruz. Fuara katilim açisindan yüzde 60'a ulasan doluluk oranlarini simdiden yakaladik. Bu yil için iyi bir sezon bizi bekliyor. Yeter ki su kritik dönemde herkes pandemi kurallarini uysun.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —