'El Turco' Müslüman Mezarligi'na defnedildi

Arjantin'i 1989-1999 arasinda yöneten, Ispanyolca "Türk" manasina gelen "El Turco" lakabiyla anilan eski Devlet Baskani ve Senatör Carlos Saul Menem, Arjantin Ulusal Kongresinde düzenlenen cenaze töreninin ardindan Müslüman Mezarligi'nda defnedild

Güncel 16.02.2021 17:41:12 0

Arjantin'i 1989-1999 arasinda yöneten eski Devlet Baskani ve Senatör Carlos Saul Menem, 15 Aralik 2020'de idrar yolu enfeksiyonu nedeniyle baskent Buenos Aires'te kaldirildigi hastanede 90 yasinda hayatini kaybetti.

Suriye kökenli oldugu için Ispanyolca "Türk" manasina gelen "El Turco" lakabiyla anilan Menem, Arjantin'de 1983'te demokrasinin yeniden tesis edilmesinin ardindan ülkeyi yöneten ikinci devlet baskaniydi.

Eski Arjantin Devlet Baskani Carlos Saul Menem, Müslüman Mezarliginda defnedildi. Arjantin Ulusal Kongresinde düzenlenen cenaze töreninin ardindan Carlos Saul Menem'in naasi, Buenos Aires eyaletindeki San Justo Müslüman Mezarliginda, 1995'te helikopter kazasinda ölen ogul Carlos Saul Facundo Menem'in yanina defnedildi.

Halka kapali gerçeklestirilen resmi defin törenine Menem'in ailesi, yakin çevresi, siyasi ve Islami çevrelerden katilanlar oldu. Cenaze töreni Hristiyan gelenegine göre düzenlenen Menem'in defnedilmesinden önce Arjantin Islam Merkezi Baskani Anibal Bashir Bakir, Kur'an-i Kerim okudu ve Menem için dua etti.

Müslüman bir aileden gelen Menem, Arjantin kanunlarina göre devlet baskanligi görevini üstlenebilmesi için Katolik Hristiyanliga geçmisti. Dün hayatini kaybeden eski Devlet Baskani'nin, yakin bazi çevreler hayatini Hristiyan olarak sürdürdügünü söylese de Islam'i hiç terk etmedigi belirtiliyor.

Dogdugu ve daha önce valisi oldugu La Rioja eyaletinden senatör olan Menem, 10 Temmuz 1989'dan 10 Aralik 1999'a kadar devlet baskanligi görevini yürüttü.

Baskanligi döneminde bazi ekonomik basarilar elde etse de Menem, hakkinda çikan yolsuzluk iddialari ve uyguladigi özellestirme politikalari nedeniyle sikça elestirilmisti.

Adi birçok davaya karisan Menem, Ekvador ve Hirvatistan'a yasa disi yollardan silah satisi suçlamasiyla 2001'de gözaltina alinmis ve 2018'de zaman asimindan beraat etmisti.

Menem, Mart 2019'da, 1994'te Buenos Aires'te 85 kisinin hayatini kaybettigi Yahudi Dernegine (AMIA) yapilan saldirinin "sorusturmasina müdahale etmek" suçuyla yargilandigi davadan da beraat etmisti.

Çesitli saglik problemleri yasayan Menem, Haziran 2020'de yeni tip koronavirüse (Kovid-19) benzer semptomlar gösterdigi için hastaneye kaldirilmis ancak testleri negatif çikmisti.


Cumartesi 28.4 ° / 18.5 °
Pazar 27.5 ° / 16.7 °
Pazartesi 27.7 ° / 15.4 °