Tarih: 05.01.2021 16:26

Elektrik dagitim bedeline yüzde 16 zam yapildi

Facebook Twitter Linked-in

 Enerji Piyasasi Düzenleme Kurumu (EPDK) yilbasindan Nisan ayina kadar geçerli olacak elektrik tarifelerini Resmi Gazete’de açikladi. Tüketicilerin elektrik faturalari Ocak, Subat ve Mart aylarinda evlerde ve is yerlerinde yüzde 6 daha yüksek olacak. Böylece 2020 yilinin Ocak ayinda kiloWattsaat basina evler için 0,71 TL, is yerleri için 0,95 TL olan elektrik fiyatlari sirasiyla 0,80 TL ve 1,06 TL oldu. Is yerleri için elektrik birim fiyatlari ilk defa 1 TL’yi geçti. Ancak tüketiciler elektrik tedarikçisi degistirerek ortalamada yüzde 17 tasarruf etme firsati bulunuyor.

Enerji Piyasasi Düzenleme Kurumu (EPDK) 1 Ocak’tan itibaren geçerli olacak elektrik birim fiyatlarini açikladi. Elektrik tedarikçileri karsilastirma internet sitesi encazip.com’un derledigi bilgilere göre elektrik fiyatlari aktif enerji bedeli; konut, ticarethane ve sanayi için artis oranlari sirasiyla yüzde 1,26, yüzde 2,82 ve yüzde 3,35 seklinde oldu. Bunun yani sira son günlerde sikça tartisilan dagitim bedeline tüm bu abone gruplari için yüzde 16 oranina zam yapildi. Elektrik enerjisi bedeline yapilan artisin sinirli kalmasi ve elektrik faturalarina yansitilmakta olan enerji fonu bedelinin düsürülmesi ile tüketicilere yansiyacak artis orani yüzde 6 oldu.

Bir önceki ay elektrik faturalarinda dagitim bedeli dahil, vergiler hariç birim fiyati 0,6051 TL olarak gören ev tüketicileri bu ay birim fiyati 0,6441 TL olarak görecek. Is yerleri için ise bu fiyat 0,7999 TL’den 0,8511 TL’ye yükselmis olacak.

Elektrik birim fiyati 1 TL’yi asti, tedarikçi degistirenler için 1,5 yil önceki fiyatlar geçerli

Yapilan son artisla birlikte ev ve is yeri tüketicileri geçen yilin Ocak ayina göre yüzde 12 daha fazla elektrik faturasi ödeyecek. Ancak elektrik tedarikçisini degistirerek daha uygun tarifelere geçenler bu artislardan çok daha az etkilenme sansina sahip. Yine EPDK tarafindan alinan kararla 2021 yilinda tedarikçi degistirebilecek tüketicilerin alt tüketimini belirleyen serbest tüketici limiti 1200 kWh yillik tüketim olarak belirlendi. Bu da aylik yaklasik 79 TL elektrik faturasina karsilik geliyor. Yani en az 79 TL elektrik faturasi ödeyenler tedarikçi degistirerek zamlardan daha az etkileniyor. Özellikle kiloWattsaat basina elektrik birim fiyati 1 TL’yi geçen is yerleri böylece yüzde 17 oranina kadar daha ucuz fiyattan elektrik kullanabilirken, encazip.com verilerine göre 2019 yilinin Ekim ayindaki birim fiyatlardan daha düsük fiyattan elektrik faturasi ödeme sansini elde edebiliyor.

Tedarikçi degisikligi artik çok daha kolay

EPDK’nin tüketiciler lehine daha önceleri yaptigi bir diger güncelleme ise tedarikçi degisikligi islemlerini oldukça kolaylastirmak oldu. Buna göre mesafeli sözlesmelerle evraksiz olarak yapilabilen tedarikçi degisiklikleri islemleri oldukça hizlanirken tüketiciler artik 5 dakikadan kisa bir sürede tedarikçi degisikligi yapabiliyor. Ayni zamanda tedarikçi degistirirken ortaya çikan yüksek evrak maliyeti de ortadan kalktigi için tüketiciler buradan da tasarruf etmis oluyor.

26 milyon tüketici elektrigi daha hesapli kullanabilecek

encazip.com’un kurucusu Çagada Kirim, encazip.com olarak yeni yilda milyonlarca tüketicinin tasarruf etmesine aracilik etmeyi hedeflediklerini söylüyor: “Fiyatlardaki artisin yansimasi, tedarikçi degistiren tüketicilere çok daha sinirli oluyor, su anda serbest piyasadaki fiyatlara göre tedarikçi degistiren özellikle is yeri tüketicileri geçen yilin Ekim aynin fiyatlarindan daha düsük fiyatlarla elektrik kullanabiliyor. EPDK’nin serbest tüketici limitlerini düsürmesiyle de tedarikçi degistirebilen tüketicilerin sayisi önemli seviyede artti ve artik yaklasik 26 milyon tüketici artik elektrigi daha hesapli kullanabilecek, fiyat artislarindan daha az etkilenecek. Tüketiciler mutlaka serbest piyasa fiyatlarini ve elektrik tedarikçilerini takip ederek daha ucuz birim fiyattan elektrik kullanmayi aliskanlik haline getirmeli” seklinde konustu.

 *Tüm birim fiyatlar, Ulusal Elektrik Tarifesi dagitim sistemi kullanicilari AG (alçak gerilim) baz alinarak hesaplanmistir.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —