Tarih: 12.01.2021 12:11

Elektrik tasarrufu konusunda dogru bilinen yanlislar

Facebook Twitter Linked-in

Kis geldiginde elektrik ve dogal gaz kullanimi artiyor. Bu konuda basrolde ise isiticilar yer aliyor. Sadece hava degil, pandemi nedeniyle vaktimizi evde geçirdigimiz için de elektrik ve dogal gaz kullanimi artiyor. Bu da enerjiyi daha dikkatli ve tasarruflu kullanmayi zorunlu kiliyor. Ancak bu konuda gerçegi yansitmayan pek çok bilgi dolasiyor. 11-17 Ocak Enerji Tasarrufu Haftasi’mda bu konuya deginen elektrik tedarikçileri karsilastirma sitesi encazip.com evde enerji tasarrufu konusunda yanlis bilinenleri ve yapilmasi gerekenleri siraladi: 

“Evde degilken isitmayi açik birakmak enerji tasarrufu saglar”

Yanlis. Bu, en çok tartisilan konularin basinda geliyor, pek çok kisi kombiyi ya da isitmayi ev disindayken de açik konumda birakmanin tasarruf saglayacagini iddia ediyor. Ancak isitmayi bütün gün düsük isida birakmanin daha ucuz oldugu fikri bir efsane. Isitmayi sadece ihtiyaç oldugunda kullanmak tasarruf etmenin en iyi yolu. Burada önemli olan bir diger konu ise evi isitmak için gerekli olan enerji miktari. Her ne kadar iyi yalitim yaptiginizi düsünürseniz düsünün kaçaklar mutlaka oluyor, bu da daha çok enerji harcanmasina neden oluyor. Bu nedenle isitma sisteminin sadece kullanilacagi zaman açilmasi/yakilmasi daha uygun olacaktir. 

“Sicak su kazanini her zaman açik birakmak enerji tasarrufu saglar”

Yanlis. Uzmanlar, merkezi isitma sisteminiz varsa, sistem zamanlayicisini ayarlamanin her zaman daha ucuz olacagini söylüyor. Böylece sicak su ihtiyaci oldugunda ulasilabiliyor. Bununla birlikte, gün boyunca sogumasini önlemek için sicak su deponuzun iyi yalitildigindan emin olun.

“Sarj aletleri prize takildiginda cihaz bagli degilken elektrik harcamaz”

Yanlis. Sarj cihazlari ister telefon ister laptop olsun, kullanilmadigi sürede fisten çekilmeli. Birçok sarj aleti, prizde birakildiginda enerji kullaniyor. Oyun konsollari, dizüstü bilgisayarlar ve TV'ler bunlara dahil. encazip.com verilerine göre bu aletler kullanilmadigi zamanlarda da prizde kaldiginda yilda 300 TL’lik bir harcamaya neden oluyor.

“Elektrikli isiticilar, merkezi isitmadan daha ucuzdur”

Yanlis. Elektrikli isiticilar, en pahali isitma biçimlerinden biri. Evinizi isitmanin en ekonomik yolu ise termostatik radyatör vanalari, oda termostati ve zamanlayici ile verimli bir gaz merkezi isitma sistemi kullanmak.

“Radyatörlere ayri ayarlar yapmak tasarruf saglar”

Dogru. Ne kadar çok kalemi kontrol edebilirseniz o kadar iyi. Agirlikli olarak bulundugunuz bir odadaki isitmayla gün içinde pek de girmediginiz ya da kullanmadiginiz bir odanin isisini farkli ayarlayarak tasarruf saglayabilirsiniz. Bu nedenle isiyi kontrol etmek için bir termostat kullanmanizi ve sik sik kullanmadiginiz odalarda isitmayi azaltmak için termostatik radyatör valfleri kullanmanizi öneriyoruz.

“Isitmadigimiz odalarin kapisini kapali tutmak daha etkili isinma saglar”

Dogru. Isitmadiginiz odalarin kapilarini kapali tutmak gerekir. Radyatörler, elektrikli panel isiticilari ve konveksiyon isiticilari, bir odada sicak hava akimi olusturarak çalisir. Sicak hava yükseldikçe, odanin diger tarafina döner, sogur ve alçalir ve tekrar isitmak için zemine geri döner. Kapilari kapatmak, bu akimin belirlenen alanda kalmasini saglar ve soguk havanin girmesini durdurur.

“Çamasir kurutma makinesi çok elektrik tüketir”

Dogru. Çamasir kurutma makineleri en çok elektrik tüketen elektrikli ev aletlerindendir. Giysilerinizi iç mekanlarda kurutmak daha fazla avantaj saglar. Hem tasarruf edersiniz hem de giysileriniz dogal kurutmayla daha az yipranir.

“Elektrigi gece saatlerinde tüketmek daha mi avantajlidir”

Üç zamanli tarife kullaniliyorsa, dogru. Pek çok tüketici, çamasir ya da bulasik makinesini çalistirmayi gece saatlerine birakmanin daha ucuza mal olacagini düsünüyor. Ancak tüketiciler özel olarak elektrik tedarikçileri ile görüsüp üç zamanli elektrik tarifelerine geçis yapmazlarsa elektrik enerjisi onlar için günün her saatinde ayni fiyatta olur, gece daha çok elektrik kullanmanin faturaya herhangi bir olumlu yansimasi olmaz. Gece saatlerinde daha ucuz elektrik fiyatlarindan faydalanmak için tüketicilerin mutlaka elektrik tedarikçileri ile bu dogrultuda anlasma yapmalari gerekir.

“Elektrik enerjisi fiyatini devlet belirler”

Yanlis. Tüketicilerin önemli bir çogunlugu tek bir elektrik tedarikçisinden devletin belirledigi fiyatlardan elektrik almak zorunda oldugunu düsünüyor. Aslinda bu durum degisti, Enerji Piyasasi Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) aldigi son kararla birlikte aylik 74 TL ve üzerinde elektrik faturasi ödeyenler elektrik sirketi degistirip daha ucuz fiyattan elektrik tüketebiliyor. Bu kapsamda yaklasik 25 milyon tüketici elektrik tedarik sirketini degistirerek ayda ortalama yüzde 15 daha ucuz elektrik faturasi ödeyebiliyor.






Orjinal Habere Git
— HABER SONU —