Tarih: 24.05.2021 15:02

EN SIK 6O'LI YASLARDA GÖRÜNÜYOR

Facebook Twitter Linked-in

Yumurtaliklar (over) rahmin iki yaninda asilmis sekilde duran ve kadin üreme sisteminin temel tasi olan organlardir. Gebelik olusmasi için yumurta gelisimi bu organda gerçeklesir. Ayrica kadinlik hormonlari olarak bilinen östrojen ve progesteronun temel yapim yeri yine yumurtaliklardir. “Kadin sagligi bakimindan bu kadar temel bir göreve sahip olan ve tüm yasam boyu aktif olarak çalisan yumurtaliklardan gelisen kanserler ise yumurtalik kanseri olarak bilinir” açiklamasinda bulunan Acibadem Ankara Hastanesi Kadin Hastaliklari ve Dogum Uzmani Doç. Dr. Emre Özgü “Dünyada her yil yaklasik 200 bin kadin yumurtalik kanserine yakalanmakta ve maalesef bu kadinlarin yarisindan fazlasi hayatini kaybetmektedir. Bir kadinin hayat boyu yumurtalik kanserine yakalanma ihtimali yaklasik %1,3-1,9 olarak hesaplanmistir.   Yumurtalik kanserleri tüm kadin kanserleri arasinda en öldürücü kanser olarak bilinir. Geç belirti vermesi belirti verdiginde çok ileri asamalara ulasmis olmasi sebebiyle ‘sinsi’ bir kanser türü olarak bilinmektedir” dedi.

Erken yaslarda da görülebiliyor

Yumurtalik kanserinin çok erken yaslar dahil her yasta görülebilmekle birlikte en sik gözlendigi yas araligi 60-65 yas arasi oldugunu dile getiren Dr. Emre Özgü sözlerini söyle sürdürdü: “Tüm yumurtalik kanserlerinin yaklasik %5-10’unda ailesel yatkinlik gözlenir. Geriye kalan %90 hastada kanser gelisiminin bilinen bir sebebi yoktur. Ancak dogum yapmamis olmak, genital bölgede talk pudrasi kullanimi, asiri kilo yumurtalik kanseri için risk faktörü olarak sayilabilir. Yumurtalik kanserinin kilo kaybi, istahsizlik, hazimsizlik, karinda sislik gibi sikayetleri bas gösterdiginde hastalik ilerlemis ve tedavi sansi azalmistir. Sinsi bir kanser türü olan yumurtalik kanserinden korunmak için yapilabilecek en önemli yöntem rutin jinekolojik kontrollerin aksatilmamasidir.”

Her kist kanser degil 

“Yumurtalik kanserlerinin %30’u hiçbir sikâyeti olmayan kadinlarda, rutin kadin dogum kontrolü sirasinda tani almaktadir” açiklamasinda bulunan Dr. Emre Özgü “Yillik yapilacak kadin dogum kontrolleri sirasinda yapilan ultrasonografi degerlendirmesinde yumurtaliklarda saptanacak bir anormallik kanserin erken taninmasinda ve daha etkili tedavisinde yardimci olacaktir. Yumurtalikta görülen her kist kanser isareti olmamakla birlikte, kistin yapisi, içerigi, çevre dokularla iliskisi, CA-125 ve HE-4 gibi kandan bakilabilecek kanser belirteçleri süpheli görülen kistleri olan hastalarda degerlendirilerek bu hastalar için ameliyat karari verilebilmektedir. Yumurtalik kanserinin temel tedavi sekli cerrahidir. Cerrahide temel amaç etkilenmis tüm dokularin çikartilmasi olmalidir. Ameliyat sonrasi hastaligin yayginligina göre çesitli doz ve sürelerde kemoterapi (ilaç tedavisi) uygulanmaktadir. Yumurtalik kanseri sik tekrarlar ve ardisik ameliyat ve ilaç tedavileri ile devam eden bir tedavi süreci oldugu için diger tüm hastaliklardan fazla sabir ve destek gerektirir.”

Düzenli kontrol sart

Kanser farkindaliginin önemine dikkat çeken Dr. Emre Özgü sözlerini su sekilde noktaladi: “Zor tani koyulan ve öldürücü olan bu hastaligin erken tanisi için rutin takiplerin yapilmasi çok önemli. Hastaligin tani koyulmasi ne kadar gecikirse tedavi sansi o kadar azalacagi için rutin kontrollerin aksatilmamasi, özellikle ailede kanser hikayesi olan kadinlarin daha yakindan izlenmesinin saglanmasi ile yumurtalik kanseri ile savasta en büyük yardimcimiz olacaktir.”





Orjinal Habere Git
— HABER SONU —