Saglik-Sen Izmir 2 Nolu Sube Baskanligi tarafindan Ocak ayi saglikta siddet raporu açiklandi.
Saglik-Sen tarafindan kamuoyuna yansiyan saglikta siddet olaylari ile ilgili yazili bir açiklama yapan Saglik-Sen Izmir 2 nolu Sube Baskani Ekrem Özdemir, “Siddet, saglik emekçilerinin en yaygin ve en bilinen sorunudur” ifadelerini kullandi.
Özdemir, “Sorunun baslica sebepleri ve aktörleri, saglik sistemi disindaki sosyal çevreden ve faktörlerden kaynaklansa da magduru saglik çalisanlaridir. Böyle oldugu için de sorun yani siddet en nihayetinde saglik sistemini hedef alan bir dis tehdit unsuruna dönüsmektedir. Meselenin temelinde “insan” oldugu için de saglikta siddet sorununu sifirlamak mümkün degildir ancak istisnai hale getirmek elbette mümkündür. Ancak bunun için alinacak yegâne tedbirin, saglik birimlerindeki iç güvenlik önlemlerini artirmak olmadigi da açiktir. Çözüm yolu, yaslisindan gencine, hastasindan sagliklisina 84 milyonun topyekün duyarlilik göstermesinden geçmektedir. Bunun da yolu “bir saglik çalisanina uygulanan siddetin, 84 milyona yönelik oldugu” anlayisinin içsellestirilmesinden ve ona göre tavir alinmasindan geçmektedir. Insani olan da ahlaki olan da hukuki olan da budur. Saglik çalisanlarinin sifa dagitan ellerinin, siddet korkusundan yüzlere siper edilmesinden daha korkunç bir durumun olamayacagini herkesin kendi hafizasina naksetmesi gerekmektedir” dedi.
“2021 YILINI HERKES MILAT KABUL ETMELI”
Açiklamasinda 2021 yilinin tüm dünyada oldugu gibi ülkemizde de saglik çalisanlari yili ilan edildigine dikkat çeken Sube Baskani Ekrem Özdemir, “BM tarafindan tüm dünyada oldugu gibi ülkemizde de “Saglik Çalisanlari Yili” ilan edilen 2021 yilinin, bu baglamda herkesin milat kabul etmesi gerekmektedir. Aksi durumda, her geçen gün kararan siddet bulutu, saglik çalisanlarini çok daha fazla magdur edecektir. Ne yazi ki önceki aylarda oldugu gibi yeni yilin Ocak verileri de bu endisemizi hakli çikarmaktadir. Ocak ayi boyunca, saglik birimlerinde kamuoyuna yansiyan 13 siddet olayi yasandi. Bu olaylara sebebiyet veren 45 saldirgan, pandemiyle korakor mücadele eden 19 saglik çalisanini magdur etti. 13 siddet olayinin 10’u hasta ve hasta yakinlari, 1’i yönetici, 2’si de kendini bilmez kimseler tarafindan gerçeklestirildi. 13 olayin 10’u hem sözlü hem fiili, 2’si sözlü, 1’i ise taciz seklinde yasanmistir. Bu veriler; siddetin kaynaginin da seklinin de yeni yilin ilk ayinda degismedigini göstermektedir. Saldirganlara yönelik adli islemlere baktigimizda, önceki aylara benzer bir tabloyla karsilasiyoruz. Buna göre, yasanan olaylarda 22 sahis ifadeleri alindiktan sonra serbest birakilmistir. Tutuklama karari verilen sahis sayisi 2 olurken, 19 kisi hakkinda da hiçbir islem yapilmamis, 2 saldirgan hakkinda ise adli sorusturma baslatilmistir. Siddet olaylarinin Ocak ayinda da adres ayrimi yapmadigini görüyoruz. Olaylarin 11’i hastanelerde, 2 saldiri ise saha çalismalarinda vuku bulmustur.
Ocak ayi süresince, yine birçok farkli alanda görev yapan saglik personelinin siddete maruz kaldigini görmekteyiz. Bunlarin; 6’si doktor, 6’si hemsire, 4’ü 112 çalisani, 3’ü de farkli farkli alanlarda görev yapan saglik çalisanlaridir. Ocak ayinda adli mekanizmalar tarafindan, geçmis dönemlerde yasanan siddet olaylari ile ilgili de çesitli kararlar verildi. Geçtigimiz yil Bursa'da, disini çekerken canini yaktigini iddia ettigi hekimi biçakla yaralayan sahsa verilen 11 yil 8 aylik hapis cezasi Istinaf Mahkemesi tarafindan bozuldu. Doktora yönelik biçaklama eylemine devam etmemis olmasi sebebiyle sanigin cezasi 6 yil 3 aya indirildi. Sanik kararla birlikte tahliye edildi. Ankara Keçiören Egitim ve Arastirma Hastanesi'nde 21 Eylül 2020 aksami saglik emekçilerinin kendilerini korumak için kapiyi tutmak zorunda kaldiklari olaylari çikaran 2 saldirgani mahkeme adli kontrol sartiyla tahliye etti. Mahkemenin, hem de pandemi döneminde saldirganlara getirdigi tek yasagin "konutu terk etmeme" olmasi çok manidardir” seklinde konustu.
“SALDIRGANLARIN MAGRUR OLMALARINA IZIN VERILMEMELI”
Raporu degerlendiren Saglik-Sen Sube Baskani Özdemir, 2021’in “Saglik Çalisanlari Yili” oldugunu hatirlatarak, “Böyle bir yilda, saglik çalisanlarinin siddetle anilmasi, siddetin magduru olmalari kabul edilebilir bir tablo degil” dedi.
Özdemir, sunlari kaydetti: “2020 saglik çalisanlari için zor bir yil oldu. Pandemi süreciyle saglik çalisanlarimiz yiprandi, tükendi ve yoruldu. Bunlarin yaninda bir de siddet olaylari ile karsi karsiya kaldilar. Canimizi yakan ve kronik bir sorun haline gelen siddet için herkes elini tasin altina koymali. Madem saglik çalisanlarinin fedakârligi dilden dile dolasiyor, madem 2021 saglik çalisanlarinin yili o halde, siddet olaylarinin önüne geçmek için yeni bir eylem plani olusturulmali. Tüm taraflar bir araya gelerek acilen eylem planini hayata geçirmeliyiz. Siddet, görevlerini fedakarlikla yürüten saglik çalisanlarinin kaderi olamaz, olmamalidir. Bu konuda herkesin her kurumun samimi olmasi gerekir. Ne var ki bu samimiyeti göremiyoruz. Ankara Keçiören Egitim ve Arastirma Hastanesi'nde kapilarin siper edildigi siddet olayi hala hafizalarda. Saldirganlar, konutlarini terk etmeme sartiyla saliverildiler. Saglikta siddetle bu sekilde mücadele edilmez. Saldirganlarin kendilerini magrur görmelerine neden olan tasarruflar sadece saglik çalisanlarini magdur etmez, gün gelir herkese zarar verir.”