ENDER YORGANCILAR: "DOGALGAZ KESINTISI REEL SEKTÖRDE TÜM DENGELERI BOZACAK”

EBSO Baskani Ender Yorgancilar, sanayide kullanilan dogalgazda gerçeklesecegi açiklanan kesintinin üreticinin maliyetlerini artiracagini, reel sektörde tüm dengeleri bozacagini ve nihai ürün fiyatlarinin artmasina neden olacagini söyledi.

Ekonomi 20.01.2022 15:44:46 0
ENDER YORGANCILAR: "DOGALGAZ KESINTISI REEL SEKTÖRDE TÜM DENGELERI BOZACAK”

Ege Bölgesi Sanayi Odasi Baskani Ender Yorgancilar, sanayide kullanilan dogalgazda gerçeklesecegi açiklanan kesintinin üreticinin maliyetlerini artiracagini, reel sektörde tüm dengeleri bozacagini ve nihai ürün fiyatlarinin artmasina neden olacagini söyledi.Ege Bölgesi Sanayi Odasi (EBSO) Yönetim Kurulu Baskani Ender Yorgancilar, konuyla ilgili yaptigi açiklamada “Iran’dan gerçeklesen tedarikten kaynakli olarak sanayide kullanilan dogalgazin BOTAS tarafindan yüzde 40 oraninda kesilecek olmasi üretimde kayiplara sebep olacak” diye konustu.

Söz konusu sürecin on gün boyunca devam edecegini ifade eden Yorgancilar, “Iran’in teknik sebeplerden kaynakli gaz teslimatina iliskin günlük kontrat miktarinin yaklasik üçte biri seviyesine kadar düstügü, buna istinaden BOTAS tarafindan da, sanayide kullanilan dogalgazin yüzde 40'inin kesilecegini bildirmesi, üretimde kayiplara sebep olacaktir. Üretimde tek bir gündeki kesinti sistemi bozarken, bu durumun 10 gün sürecek olmasi reel sektörde tüm dengeleri bozacaktir. Kuskusuz bu ekonomiye de olumsuz yansiyacaktir” dedi.


Durumun pek çok sektörün üretimini olumsuz etkileyeceginin altini çizen Yorgancilar, “Özellikle de cam, demir-çelik, kimya, gida, çimento ve seramik sektörleri birinci derecede durumdan etkilenecektir. Yani bu kesinti, ekonominin önemli sektörleri için ani durus anlamina gelmektedir” diye konustu.

Sanayicilerin maliyetlerinin mevcut durumda çok farkli kalemlerde zaten önemli artislar kaydettigini vurgulayan Baskan Yorgancilar, “Yüksek maliyetler altinda üretim yapmaya çalisan sanayicilerimiz için bu ani durus, kapasitenin düsmesine sebep verecek ve ne yazik ki sonuçta hem üretim maliyeti hem de nihai ürün fiyati artacaktir” ifadesini kullandi.



Cumartesi 28.4 ° / 18.5 °
Pazar 27.5 ° / 16.7 °
Pazartesi 27.7 ° / 15.4 °