Tarih: 02.10.2021 11:49

EPILEPSI NÖBETLERI BEYNIN YAPISINI BOZABILIR

Facebook Twitter Linked-in

Üsküdar Üniversitesi NPISTANBUL Beyin Hastanesi Nöroloji Uzmani Prof. Dr. Sultan Tarlaci, epilepsi ve epilepsi cerrahisine iliskin degerlendirmelerde bulundu.

Epilepsinin ortaya çikmasina yol açan faktörlere deginen Prof. Dr. Sultan Tarlaci, “Insan beyni sürekli ve sistemli çalisir. Yapisi geregi biyolojik-canlisal elektrikle çalisir denilebilir. Sistematik bir düzen içerisinde çalisan beyinde bazen kaçak veya parazitlerin meydana gelecegi durumlar olusabilmektedir. Bu parazitlerin bir esigi geçmesi durumunda epilepsi görünümü ortaya çikar ve olusmasina neden olan belli bazi faktörler vardir.” dedi.

Beynin bazi bölgelerinde kisa devre ya da elektrik kaçagi gibi tanimlanabilecek çalisma sorunlari olusabildigini ifade eden Prof. Dr. Sultan Tarlaci, “Bu elektriksel kaçak, beynin hangi bölgesindeyse, o bölgenin islevleriyle ilgili epilepsi görünümü ortaya çikar, örnegin görme yetisiyle ilgili yerdeyse o gözün önünde görüntü, uçusan kelebekler ya da benzer görme ile ilgili sorun çikabilir.” diye konustu. 

Prof. Dr. Sultan Tarlaci, “Bu elektiksel kaçaklar beynin tümüne de yayilabilir. Beynin tümüne yayilma durumunda büyük nöbet olusur. Büyük nöbet geçiren birinin tüm vücudu kontrolsüz kasilir, bilinç kaybi gelisir ve genelde de solunumda hizlanma, hiriltili solunum ve morarmalar, idrar kaçirma, dil isirma gibi durumlar olusur.” diye konustu.


Kisa süreli dalma ve kopukluk da yasanabiliyor

Tibbi olarak epilepsi, sara nöbetinin büyük ve küçük olmak üzere ikiye ayrildigini belirten Prof. Dr. Sultan Tarlaci, “Her sara atagi bayilma, kasilma seklinde gerçeklesmeyebilir. Kisa süreli gözde dalmalar ve kopukluklar yasamak, bazen de sebepsiz unutkanliklar da epilepsi sebepli olabilir.” dedi.

Dirençli Epilepsi: Ilaca ragmen nöbetler devam eder 

Epilepside tanida hastanin öyküsünün çok önemli oldugunu vurgulayan Prof. Dr. Sultan Tarlaci, “Hastanin bir yil boyunca, 2 veya daha fazla ilaci, yüksek ve uygun dozda kullanmasina ragmen hala nöbetleri oluyorsa bu ‘ilaca dirençli epilepsi’ olarak kabul edilir. Epilepsi hastalarinin genelde %70’i ilaçla tedaviye olumlu cevap verir. %30 oraninda ilaçlara bir direnç olabiliyor. Özellikle sakak-temporal beyin bölgesi epilepsileri dirençli olmaya adaydir.” dedi.

Hastanin öyküsü iyi dinlenmelidir

 “Ilaç kullanmadan önce epilepsi hastasinin tedaviye nasil yanit verecegi hekim tarafindan tahmin edilebilir” diyen Prof. Dr. Sultan Tarlaci, sunlari söyledi:

“Örnegin agir vaka türlerinden biri olan “sakak beyni epilepsisi” hastasi, tedaviye dirençli nöbet türlerinden birisidir. Bu tür vakalar, durumlari uygun ise epilepsi cerrahisi ile kontrol altina alinabilirler. Bunun için ileri arastirmalar gerekebilir. Beyindeki fonksiyon bozuklugunun nerede oldugunu ögrenmek için hastaya EEG, uyku EEG’si, pozitron emisyon tomografisi ya da SPECT denilen beynin içsel çalisma seklini gösteren testler yapilabilir. EEG testi her zaman hastaya sara tanisi konulmasini desteklemez. Hastanin öyküsü iyi dinlenmeden tani koyulmamasi gerekir. Bazen nöbetler beynin çok derinlerinden kaynaklanir. EEG ise saçli deriden yapildigi için beynin derinlerinden kaynaklanan elektrik kaçagini yakalamamasi söz konusu olabilir.”


Ilaç kullanimiyla nöbet sikliginin kontrol altina alinmasi hedefleniyor

Ameliyatin ilaç kullaniminin yerine bir alternatif olmadigini belirten Prof. Dr. Sultan Tarlaci, “Ilaç kullanimi nöbet sikligini kontrol altina almak içindir.   Ilaç seçerken hastanin yasina, cinsiyetine, hastanin dogurganlik çaginda olup olmadigina, çocuk sahibi olmak isteyip istemedigine, hangi nöbet tipini yasadigina bakilir ve bu kriterlere göre ilaç tedavisi seçilir.” diye konustu.

Beynin yapisi bozulabilir

Epilepside erken müdahalenin önemini vurgulayan Prof. Dr. Sultan Tarlaci, “Erken müdahale edilmedigi zaman sürekli nöbet geçiren bireyin beyninde sik elektrik kaçaklari olur ve beynin yapisi da zamanla bozulabilir. Bu kez hastalik, ilaçla da cerrahi müdahaleyle de tedavisi yapilamaz veya daha da dirençli duruma gelir.” diye konustu.

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —