Tarih: 11.02.2021 19:10

Erkekler de Rahim Agzi Kanseri Asisi Olmali

Facebook Twitter Linked-in

Dünyada 45 yas altindaki kadinlarda en sik görülen ikinci kanserin rahim agzi kanseri oldugunu belirten Yeditepe Üniversitesi Kosuyolu Hastanesi Kadin Hastaliklari ve Dogum Uzmani Prof. Dr. Orhan Ünal, önemli bilgiler verdi. Son yapilan istatistiklerine göre rahim agzi kanserinin Türkiye’de en sik görülen kanserler arasinda ve görülme oraninin 12’nci sirada oldugunu belirtti. Prof. Dr. Orhan Ünal, sözlerine söyle devam etti: "Her yil 500 bin vaka bildirilmekte. Bu nedenle yasam kaybi oranlari çok fazla olabiliyor. Tarama burada çok önemli. Bazi ülkelerde vakalarda yasanan düsüsün sebebi taramalarin giderek artmasidir. Taramayla istenilen ise, vajinal smear testi ve kansere yol açan HPV (Human Papilloma Virus) tiplerinin belirlenmesi, kolposkopik muayene ve gerekirse biyopsi alinarak yillar sonra ortaya çikabilecek kanser öncesi lezyonlarin saptanabilmesidir.”

ASILAR 9 YASINDAN ITIBAREN ÖNERILIYOR

Rahim agzi kanserinden korunmak adina HPV asisinin önemine dikkat çeken Prof. Dr. Orhan Ünal, "Asilama 9 yasindan 26 yasina kadar yapilabilir. 9-11 yaslari arasinda 2 doz, 12-26 yas arasinda 3 doz seklinde (2 ay ve 6 ay arayla) öneriliyor. Bu asilarin tiplerine bakacak olursak bir 2'li (HPV 16,18), bir de 4'lü (HPV 6,11,16,18) asilar var. 2'li asi HPV'nin en çok kansere yol açan tipine karsi uygulaniyor. Düsük riskli tiplerde ise kanser oranlari daha düsük. Asi olunsa bile rahim agzi kanseri taramalarina devam etmek gerekiyor. Nasil ki Kovid-19 asisi olunmasina ragmen kisiler maske ve mesafeye devam ediyorsa, HPV asisi sonrasinda da ayni sekilde taramalar devam etmeli. Çünkü asi olunca’’ HPV’nin diger tiplerinin hastaliga yol açmasina engel olunamiyor " uyarisinda bulundu.

"KADINLARDAKI HASTALIK ORANLARINI AZALTMAK IÇIN ERKEKLER DE ASILANMALI"

HPV asisinin sadece kadinlara degil erkeklere de yapilmasi gerektigini anlatan Prof. Dr. Ünal, su uyarilarda bulundu:

"Cinsel temasla bulasan HPV 6,11 tiplerinin etkili oldugu sigiller de var. Bunlar sik görülen rahatsizliklar arasinda. Dolayisiyla bunlarda da 4'lü asiyi uyguluyoruz. Rahim agzi kanserine yol açan ya da kanserojen dedigimiz tiplerin sayisi fazla. Bir de HPV nin 9 tipine de etkili olan dokuzlu asi çikti. Ancak bu asi henüz Türkiye'ye gelmedi. O nedenle 4'lü asinin erken yaslarda yapilmasini öneriyoruz. Çünkü vücudun antikor olusturmasi 5 yili bulabiliyor. O nedenle erken yasta asilamanin yapilmasi, erken yasta cinsel yasam baslamadan antikor gelisimini sagliyor. Bu asi 45 yasina kadar yapilabilir ama en fazla antikorun olusacagi dönem, erken yaslardir. HPV asisinin erkeklere de yapilmasi gerekiyor. Özellikle Avustralya'da bu asilar devlet politikasi halinde uygulaniyor. Çünkü hastalik erkeklerden de bulasabilir. Hatta bu virüsü alan erkeklerde, bas boyun kanserlerine rastlamak mümkün. Çok eslilik,  erken yasta cinsel yasama baslamak, çok fazla dogum yapmis olmak, uzun süre dogum kontrol haplarinin kullanilmasi ve sigara aliskanligi gibi kosullar, kanserin olusmasinda risk arttirici nedenler arasinda sayiliyor. Sonuç olarak hem bu virüsün üzücü sonuçlarina maruz kalmamak ve hem de kadinlara bulastirmamak adina erkeklerin de asilanmasi gerekiyor."





Orjinal Habere Git
— HABER SONU —