Tarih: 03.03.2021 11:59

ERMENISTAN- AZERBAYCAN ARASINDA YENIDEN BIR SAVAS IHTIMALI MI VAR?

Facebook Twitter Linked-in

Azerbaycan ile Ermenistan arasinda 44 gün süren Ikinci Daglik Karabag Savasi 10 Kasim 2020'de sona ermisti. Azerbaycan, 1990'larin basindan bu yana Ermenistan kontrolünde bulunan Daglik Karabag etrafindaki topraklarinin tamamini ve Daglik Karabag'in da bir kismini geri aldi. Kremlin'in arabuluculugunda imzalanan bir anlasma sonucu, Ermenilerin yasamaya devam edecegi Daglik Karabag'da bes yil boyunca Rus baris güçleri bulunacak.

Azerbaycan Devlet Baskani Ilham Aliyev, bu anlasmanin ardindan Karabag'da çatisma döneminin kapandigini açiklasa da bagimsiz gözlemciler bölgedeki anlasmazligin çözümden uzak oldugunu ve ufukta yeni çatismalarin görülebilecegini söylüyor.

Ermenistan'da intikam çagrilari yükselirken Azerbaycan da ordusunu güçlendiriyor ve yeni stratejiler hazirliyor.

Azerbaycan hükümeti, Ermenistan'da süren siyasi krizin sonunda "intikam isteyen bir hükümetin" görev basina gelme ihtimalinden endiseli.

Aliyev bir grup gazeteciyle yaptigi bir söyleside, "Ermeni siyasi çevreleri, herhangi bir intikam veya intikam girisiminin Azerbaycan tarafindan agir bir sekilde cezalandirilacagini anlamali" dedi.

“Türk Nikol"

Erivan'daki muhalif basin Pasinyan'dan bahsederken "Türk Nikol" ifadesini kullaniyor, Pasinyan'in siyasi ekibini ise "Türk yanlisi güçler" diye aniyor ve böylece Pasinyan'in iktidarda kalmasi durumunda Türkiye ve Azerbaycan'in ülkeyi isgal etmesi ihtimali oldugunu ima ederek halki korkutmaya çalisiyor.

Bakü'nün bir diger endisesi de savasta yenilen Ermeni ordusunun Rusya tarafindan yeniden insa edilmeye çalisildigina dair haberlerden kaynaklaniyor.

Azerbaycan Ordusunu daha da güçlendiriyor.

Türkiye ve Azerbaycan, 2010'da imzalanan Stratejik Ortaklik ve Karsilikli Isbirligi Anlasmasi kapsaminda düzenli olarak ortak tatbikat yapiyor.

Son olarak Azerbaycan'in Nahçivan Ordusu' ndan bir grup komando 1-12 Subat tarihlerinde Türk ordusuyla, Ermenistan sinirina yalnizca 60 kilometre mesafedeki Kars'ta ortak kis tatbikati yapti.

Yine Subat ayinda Azerbaycan Hava Kuvvetleri' nden 77 görevli, Bayraktar TB2 Insansiz Hava Araci kullanimi için 4 aylik egitimini tamamladi.

Azerbaycan ordusu bu yil Türkiye ve Pakistan ile birlikte daha fazla ortak tatbikat planliyor.

(mynet)



Orjinal Habere Git
— HABER SONU —