ESININ MAAS KARTINA EL KOYMAK, "EKONOMIK SIDDET"

ESININ MAAS KARTINA EL KOYMAK,

Gaziantep'te 2 çocuk annesi, 15 senedir maas kartina el koyan 22 yillik esinden bosanmak için açtigi davayi, mahkemenin kocanin "ekonomik siddet" uyguladigina hükmetmesi sonucunda kazandi.

Ögretmen N.P, meslektasi olan 22 yillik esinin maas kartini 15 sene önce aldigi ve bir daha vermedigi, bu nedenle de siddetli geçimsizlik yasadiklari gerekçesiyle mahkemeye basvurdu.

Gaziantep 1. Aile Mahkemesinde yapilan yargilamanin ardindan çiftin bosanmasina hükmedilirken, gerekçeli karar da açiklandi.

Tüm beyan ve deliller birlikte degerlendirildiginde ögretmen çift arasinda siddetli geçimsizlik yasandigi belirtilen kararda, su bilgiler yer aldi:

"Davalinin esine ekonomik siddet uyguladigi, her seyin kendi istedigi gibi olmasini sagladigi, esine ve çocuklarina üstünlük kurmaya çalistigi, oysaki evlilik birligi birlikte uyumu gerektigi, ben olmaktan ziyade biz olmanin ve birlikte karar almanin evde mutluluk getirecegi anlasilmakla, davalinin tam kusurlu davranislari neticesinde evlilik birliginin kendilerinden beklenmeyecek derecede temelinden sarsilmasina neden oldugu anlasilmistir."

Evliligin devamina imkan tanimayacak düzeyde geçimsizlik bulundugu, bu asamadan sonra çiftin mutlu bir birliktelik sürdürmelerinin mümkün olmadigi ifade edilen kararda, birligin devamina gerek taraflar ve gerekse toplum açisindan korunmaya deger bir yarar kalmadigi hukuki ve vicdani kanaatine ulasilmakla taraflarin bosanmalarina karar verildigi anlatildi.

Mahkeme, çocuklarin velayet hakkinin anneye verilmesi ve davaci kadina 10 bin maddi, 15 bin de manevi tazminat ödenmesine hükmetti.