Esitlik Için Kadin Platformu 5. TBMM Izleme Raporu

Esitlik Için Kadin Platformu 5. TBMM Izleme Raporu

"Her gün en az 3 kadinin öldürülüyor olmasi bu Meclis'in ana gündemi olmayacaksa parlamento Türkiye'nin sorunlarini çözüyor diyebilir miyiz?"

Geçtigimiz bir ay içinde, ESIK-Esitlik Için Kadin Platformu , bir yandan kadina karsi siddetin ve kadin cinayetlerinin önlenmesi için TBMM’yi görevini yapmaya çagiran kampanyalar düzenlerken, bir yandan da ayni Meclis’in kadinlar için görevini yerine getirip getirmedigini izlemeye devam etti.

 ESIK’in bu raporu da TBMM’nin Istanbul Sözlesmesi’nin uygulanmasini denetleme görevini, sözlesmenin denetim grubu GREVIO’nun raporunun resmi çevirisini bile yapmayarak yine yerine getirmedigini ortaya koyuyor. Ancak ESIK, görevini yapmayan Meclis’i izlemeye, yaptiklarini ve yapmadiklarini raporlamaya, TBMM basta olmak üzere, tüm sorumlulari göreve çagirmaya devam edecek. Ta ki TBMM kadina karsi siddet ve cinayetleri durdurmak amaciyla özel bir oturumla toplanana, görevlerini konusmaya baslayana kadar.

Rapor söyle devam ediyor:  "Günde en az üç kadin öldürülüyor, bu artik bir cinskirimdir. Meclis görevini yapsin, kadina karsi siddeti ve cinayetleri durdurmak için özel oturumla toplansin, ilgili tüm kesimlerin görüslerini alarak siddetle mücadele yol haritasini çikarsin!

Bunu yaklasan 8 Mart Dünya Kadinlar Günü haftasinda, 9 Mart’ta gerçeklestirsin. Çünkü asagidaki rapor, buna acilen gerek oldugunu gösteriyor.

Son yasama yilinda TBMM’nin açildigi 1 Ekim 2020 tarihinden bu yana;

Meclis’in Istanbul Sözlesmesi’nin uygulanmasina iliskin denetim görevi: YERINE GETIRILMEDI

GREVIO Türkiye Raporu’nun resmi çevirisi: YAPTIRILMADI, MECLIS’TE GÖRÜSÜLMEDI

TBMM Baskani’nin herhangi bir demeci, çabasi, girisimi ve hatta vaadi: YOK

16 Ocak-15 Subat 2021 tarihleri arasinda TBMM’de;

Genel Kurul sadece 6 kez toplandi; 3’üne ESIK’in cinskirim kampanyasi ve kadin cinayetlerine karsi özel oturum talebi damga vurdu ama önerge reddedildi.

Partiler tam 9 grup toplantisi yapti; hiçbirinde kadinin adi 1 kez bile geçmedi.

45 kanun teklifinden yalnizca 4’ü kadinlari ilgilendiriyordu

80 arastirma önergesinden sadece 6’si kadinlara dairdi

1065 soru önergesinden yalnizca 15’i kadinlarin yasadigi sorunlara degindi (Ilk kez kadinlarla ilgili soru önergesi veren erkek milletvekili sayisi, kadin milletvekili sayisini geçti)

110 basin toplantisindan sadece 3’ü kadinlar ve ESIK’in taleplerini konu aldi

TBMM Kadin Erkek Firsat Esitligi Komisyonu (KEFEK), gündeminde görüsülmeyi bekleyen 177 yasa teklifine ragmen, son 7 ayda oldugu gibi, bu ay da toplanmadi.

Herkese soruyoruz:

Her gün en az 3 kadinin öldürülmesini gündemine bile almayan bir Meclis’e Meclis denebilir mi?

Cinskirima dönüsen kadin cinayetlerini umursamayan bir Meclis Türkiye'nin sorunlarini çözebilir mi?

16 Nisan 2017 Anayasa Referandumu ile getirilen Baskanlik sistemi ile Meclis etkisizlestirilmis; kadinlarin hayatlari ve haklari iktidarin Meclis dahil her türlü denetimden muaf keyfi politikalarina birakilmistir. ESIK’in TBMM Izleme Raporlari, muhalefetin verdigi genel görüsme, yasa teklifi, meclis arastirmasi teklifi, soru önergesi gibi hiçbir katilim ve denetim mekanizmasinin islevinin kalmadigini ortaya koymaktadir.

 Tekrar hatirlatiyoruz:

Anayasa’nin ilgili hükümleri ve Istanbul Sözlesmesi’nin 70. Maddesi geregi Meclis Istanbul Sözlesmesi’nin uygulanmasi konusundaki parlamenter denetim görevini yerine getirmelidir.

Kadina karsi siddeti ve kadin cinayetlerini önlemek için, tüm partilerle ve tüm ilgililerle birlikte izlenmesi gereken politikalari belirlemek üzere 9 Mart günü TBMM’de acilen özel bir oturum düzenlemelidir."