ESKI MILLETVEKILLERINDEN EMEKLI AMIRALLERE DESTEK!

ESKI MILLETVEKILLERINDEN EMEKLI AMIRALLERE DESTEK!

126 eski büyükelçinin ardindan, öncki gün 104 amiral de Montrö Bogazlar sözlesmesi ile ilgili bir bildiri yayinlamisti. Siyasilerden ve bazi is çevrlerinden elestiri alan bildiriye bir destek de eski milletvekillerinden geldi.

Sözcü'de yer alan habere göre; “Cumhuriyetimizin temel nitelikleri tartisilamaz! Kanal Istanbul yapilamaz! Montrö tartismaya açilamaz!” baslikli bildiri metni söyle:

"Önce 126 eski büyükelçi Kanal Istanbul ve Montrö Sözlesmesi'yle ilgili önemli bir açiklama yapti. Ardindan 103 emekli Amiral görüslerini bildirdi. Kisi grup ya da kurumlarin ülke çikarlari söz konusu oldugunda, görüs açiklamalarindan daha dogal ne olabilir? Bu hem haktir hem de yurttaslik görevidir. Istanbul Sözlesmesinin Anayasaya aykiri biçimde Cumhurbaskani tarafindan feshedilmesinin verdigi cesaretle hizlandirilan, Kanal Istanbul ve Montrö Sözlesmesi tartismalarinin geldigi nokta, bu açiklamalari zorunlu kildi.

Türkiye Cumhuriyeti'ne yönelik çesitli emeller tasiyan devletlerin çikarina hizmet edecek olan Kanal Istanbul'da israr edilmesini, Atatürk Türkiye’sinin Lozan Antlasmasi’ndan sonra en büyük diplomasi basarisi olan, Istanbul-Çanakkale Bogazlari ile Marmara Denizi üzerindeki mutlak egemenligimizi saglayan, Montrö Sözlesmesi’nin tartisilmaya açilmasini, öneminin azaltilmasini biz de dogru bulmuyoruz.

Mustafa Kemal Atatürk ve ilkelerini, Anayasanin degistirilemez maddelerini sahiplenmek, ülkemizin gelecegini ilgilendiren konularda kamuoyunu bilgilendirmek, temel bir anayasal haktir. Anayasal haklarin güvencesi olmasi gerekenlerin, toplumu susturmaya, sindirmeye, korkutmaya çalismalari kabul edilemez.

Çogulcu demokrasinin geregi olarak en dogal yurttaslik hakkini kullanip, Kanal Istanbul ve Montrö konusundaki görüslerini kamuoyuyla paylasan kisi ve gruplara yönelik tehdit, suçlama, saldiri korkutma, sindirme ve sorusturma gibi girisimler, yurttaslik haklarini ipotek altina almaktir. Bu yaklasimi ve bu girisimleri kiniyor, hala bir hukuk devleti oldugumuzu hatirlatiyoruz.

Türkiye Cumhuriyetinin kurulus ilkeleri ve temel felsefesi ve kurumlari vicdansiz darbelerle yikilmaya çalisilirken, düsünce açiklama hak ve özgürlügünü kullanan kisilerin darbecilikle suçlanmasini, baski altina alinmasini esefle karsiladigimizi kamuoyuna duyururuz. Saygilarimizla.”