Eskisehir'de mutasyonlu virüs alarmi! 35 yasindaki kadin tedaviye alindi

Eskisehir Yunus Emre Devlet Hastanesi'nde yapilan Covid-19 testi pozitif çikan 35 yasindaki bir kadin, mutasyonlu virüs süphesiyle tedavi altina alindi.

Gündem 3.02.2021 17:47:14 0
Eskisehir

Eskisehir’de rahatsizlanmasi üzerine Yunus Emre Devlet Hastanesi’nde giden kadina yapilan Covid-19 testi pozitif çikti. Osmangazi Üniversitesi Tip Fakültesi Hastanesi’nde yapilan analizlerde de ‘mutant vaka’ süphesi ortaya çikti.

TEDAVI ALTINA ALINDI

Adi açiklanmayan kadin, koronavirüs servisinde tedavi altina alindi. Kadin saglik durumunun iyi oldugu ögrenildi.

ISTANBUL BAGLANTILI

Hastadan alinan örnekler, kesin tani için Saglik Bakanligi’na gönderildi. Eskisehir Il Saglik Müdürlügü filyasyon ekipleri de Istanbul baglantisi oldugu ögrenilen kadinin temaslilariyla ilgili çalisma baslatti.

MUTASYONLU VIRÜS HANGI ILLERDE?

Saglik Bakani Koca, mutasyonlu virüsün 17 sehirde göründügünü belirtti. 17 sehrin hangileri olduguna dair ise henüz bir bilgi paylasimi Saglik Bakani ve Bakanlik tarafindan yapilmadi.

MUTASYONLU VIRÜS NE DEMEK?

Bir organizmanin veya virüsün genetik materyalinde meydana gelen kalici degisiklik.

RNA virüslerinde DNA virüslerine oranla çok daha fazla mutasyon meydana gelir. SARS-CoV-2 bir RNA virüsüdür.

Mutasyon ya da degisinim, bir canlinin genomu içindeki DNA ya da RNA diziliminde meydana gelen kalici degismelerdir. Mutasyona ugramis organizma ise mutant olarak adlandirilir. Mutasyonlarin genler üzerindeki zararli etkileri nedeniyle, organizmalar mutasyonlari gidermek için DNA onarimi gibi mekanizmalara sahiptir.

MUTASYONLU KORONA VIRÜSÜN BELIRTILERI NELER?

Gazi Üniversitesi Tip Fakültesi Dekani, Halk Sagligi Anabilim Dali Baskani ve Saglik Bakanligi Toplum Bilimleri Kurulu üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi Ilhan, Ingiltere'de ortaya çikan mutasyonlu koronavirüse iliskin DHA'ya açiklama yapti.

Prof. Dr. Ilhan, mutasyonlu virüsün öldürücülügünün az olmasinin iki nedeni olabilecegine vurgu yaparak, "Bulastigi kisi sayisi fazladir, daha hafif hastalik yapiyor olabilir ya da bulastiklarinda bir bölümünde yine hastalik olabilecegi gibi bir bölümü daha hafif geçiriyordur, o yüzden de öldürücülük hizi düsmüs olabilir. Bunu takip edip görmek gerekiyor. Kisitlamalara uymak gerekiyor, vatandaslarimiz sunu düsünmeli; eger yüzde 70 bulastiricilik fazlaysa en az benim iki kat önlem almam gerekiyor. Ingiltere'den gelen 15 hastanin tedavisinin devam ettigini biliyoruz, yakinlari da karantinada. Ingiltere'deki meslektaslarimiz, öksürük ve solunum semptomlarinin daha fazla oldugunu söylüyorlar. Burada da muhtemelen öyledir" ifadesini kullandi. (DHA)


Pazar 27.5 ° / 16.7 °
Pazartesi 27.7 ° / 15.4 °
Salı 27.4 ° / 16.6 °