IESOB'nin talepleri arasinda olan Kisa Çalisma Ödenegi'nin uzatilmasinin ardindan, Baskan Mutlu'nun en büyük sorunlar arasinda gösterdigi ‘Kapali Isyerlerinin Kiralari' konusunda da hükümetin düzenlemeye gitmesi kesimi sevindirdi…
Pandemi nedeniyle bir yili askin süredir kepenklerini açamayan isletmelerin bulunduguna dikkat çeken Izmir Esnaf ve Sanatkarlar Odalari Birligi (IESOB) Baskani Zekeriya Mutlu, ‘Salgin önlemleri çerçevesinde yayinlanan genelgeler ile pek çok meslek kolunda faaliyetler durduruldu veya sinirlandirildi. Bir yili askin süredir sadece üç dört ay isletmesini açabilen veya hiç açamayan üyelerimiz magdur durumda. Ticari faaliyetini sürdüremeyen isletme, kirasini ödemekte de zorlaniyor. Çok sayida esnaf mülk sahipleri ile mahkemelik olmus durumda. Her platformda israrla dile getirdigimiz bu sorun hakkinda hükümetin adim atmasi sevindirici olmustur’ dedi.
Yargi Reformu Paketi kapsaminda, Borçlar Kanunu’nda bazi düzenlemelerin planlandigini hatirlatan Mutlu, ‘Kira sözlesmeleri konusunda degisiklik yapilmasi, salgin sartlarinda kira ödemelerinin nasil olacaginin düzenlenmesi, zorunlu olarak faaliyetleri durdurulan isletmelerin kapali kaldiklari süre boyunca kira ödememesi gündemde. Kiranin hiç olmazsa bir bölümünden vazgeçilmesine yönelik öneriler de bulunuyor.
Kiralar nedeniyle ortaya çikan uyusmazliklar, gözlerden kaçsa da toplumda büyük sikintilar yaratti. 40 yildir ayni dükkanda çalisan esnaf bugün yillardir uyum içinde oldugu mülk sahibiyle mahkemelik olmus durumda. Düzenlemenin bir an önce hayata geçirilmesi, bu konuda yasanan ekonomik sikintilarin sosyal bir soruna dönüsmesini de engelleyecektir’ diye konustu.
Kisa Çalisma Ödenegi
Ramazan tedbirlerin ardindan IESOB’nin gelistirdigi önerilere deginen Mutlu sözlerini söyle sürdürdü: ‘Vaka ve kayip sayisinin artmasi bizi de endiselendiriyor. Bu nedenle önlemlere büyük özveri ile uyuyor, isimizi kaybetme pahasina toplum sagligi için üzerimize düsen ödevleri yerine getirmeye devam ediyoruz.
Dolayisiyla üyelerimize yönelik yeni destekler de hayata geçirilmelidir. Bu noktada önceden dile getirdigimiz Kisa Çalisma Ödenegi’nin uzatilmasi üyelerimizi rahatlatmis, çalisanlarina kol kanat germeleri için güç vermistir.
Bunun yanisira yeniden ayaga kalkabilmemiz için bir kaç yil geri ödemesiz, uzun vadeli, düsük faizli krediler düsünülmeli, yasakli günlerde büyük marketlerde ve subelerinde temel ihtiyaç disi ürünlerin satisi yasaklanmali, bugünlerde açamayan üyelerimize karsi haksiz rekabet son bulmalidir.
Neredeyse isyeri kirasina yakin bedellere ulasan kati atik faturalarina da kesin bir çözüm getirilmelidir. Isyeri uzun süredir kapali olan küçük isletme veya su tüketimi olmayan esnaf kati atik bedelinden muaf tutulmali ya da sembolik bir ödeme yapmalidir.
Mülk sahiplerine çagri (ayri kutu)
Mülk sahiplerine de çagrida bulunan Mutlu, ‘Evini veya isyerini esnaf sanatkarlara kiralayan mülk sahiplerinden de anlayis bekliyoruz. Pandemi süreci her kesimin fedakarlik yapmasini gerektiriyor. Sizler de esnaf kiracinizin kirasini artirmayin, yeni düzenlemeyi beklemeden mümkün oldugu kadar kiralarinizdan fedakarliklarda bulunun.
Mülkünüzde uzun yillar ayni esnaf kiraciniz bulunuyorsa ve ödemelerini aksatmiyorsa, kiracinizla uyumlusunuz demektir. Bu durum kiracinizla bir yakinlik, dostluk kurdugunuzu, aranizda bag kurdugunuzu gösterir. O zaman dostunuza yardimci olun, güç günlerinde yaninda olun.’ diye konustu.