Esnafa 'özel' ise dönüs kredisi

Esnafa

Esnafa 'özel' ise dönüs kredisi

Kamu bankalarinin pes pese açikladigi destek paketlerinin ardindan özel bankalarin da son dönemde esnafa, KOBI’ye ve çiftçiye yönelik açikladigi düsük faizli krediler dikkat çekiyor. Ise dönüste büyük katki saglayan 6 ay ödemesiz bu krediler, nefes aldiriyor.

Koronavirüse karsi alinan tedbirler sayesinde vaka sayisinin azalmasi üzerine 11 Mayis’ta normallesme sürecinin ilk asamasi baslamisti. Alisveris merkezleri (AVM), berber, kuaför ve güzellik salonlariyla bazi fabrikalar açilmisti. Ikinci asamaya geçilen 1 Haziran’dan itibaren de ulastirmadan turizme kadar birçok sektörde sinirlamalar kalkmis, restoran, kafe, pastane ve çay bahçesi gibi isletmeler, plaj, milli park, bahçe, müze ve ören yerleri ile yol üzeri dinlenme tesisleri de yeniden açilmisti.

Kepenkler kalkti

Kademeli ve kontrollü normallesme sürecinin baslamasiyla birlikte, sadece haziranin ilk haftasinda Istanbul’da 50 bin esnaf yeniden isbasi yapti. Koronavirüs vakasinin Türkiye’de ilk görüldügü 11 Mart’tan itibaren uzun süredir faaliyetlerine son veren firmalarin, yeniden kepenklerini açmalari üzerine özel bankalar da küçük ve orta büyüklükteki isletmeler (KOBI), esnaf ve çiftçiye yönelik uygun faiz oranlari ve vadeleri kapsayan ‘ise dönüs’ kredileri açiklamaya basladi.

6 ay ödemesiz

QNB Finansbank, nakit akisi ve yeni döneme hazirlik amaciyla yatirim ihtiyacini karsilamak üzere KOBI’lere 6 aya kadar ödemesiz, 36 vadeli, aylik yüzde 0.75’ten baslayan faiz oranlariyla ise dönüs kredisi sunuyor. Paket kapsaminda tarim sektöründeki firmalar ve çiftçiler için de hasat dönemine uygun kredibulunuyor. Bankanin subesinden basvurulabiliyor.

Yeme-içme sektörü

Sekerbank, yeme-içme sektöründeki kafe, restoran, lokanta ve hazir yemek firmalarinin normallesme süreci ile birlikte ise dönüs hazirliklarindaki nakit ihtiyaçlari için bir kampanya baslatti. Banka, bu kapsamda yüzde 0.79’dan baslayan faizlerle, 3 aya kadar ödemesiz dönem seçenegi ve 3 ayda bir ödeme imkaniyla finansman saglayacak. Talep edilmesi halinde 1 yil sonra da taksit ilave erteleme yapilabilecek.

Isyeri ve tasit

ING, KOBI ipotek teminatli isyeri kredisi ve tasit kredisi kampanyalari kapsaminda, isyeri ve tasit finansmaninda aylik yüzde 0.85’ten baslayan faiz oranlariyla 18-48 ay arasi vadeyle esit taksitli kredi veriliyor. ING KOBI müsterileri, bu paketten ING Türkiye subelerine basvurarak yararlanabiliyor.

El birligiyle devam

Is Bankasi, KOBI’lere yönelik ‘El Birligi Ile Devam Destek Paket’i hazirladi. Paket kapsaminda; müsterilerinin ihtiyaç duyacaklari finansman için ödemesiz dönemli avantajli faiz oranlari ile maas ve kira destek kredisi imkani var. Ihracatçiya, esnafa, çiftçiye, ulasim sektörü ve eczacilara özel kredi faiz oranlari uygulanan paketle, 6 ay ödemesiz dönemli, 36 ay vadeye kadar ‘dijital dönüsüm kredisi’ de sunuluyor.

Çiftçiye hasatta ödeme

DenizBank, talep eden ticari müsterisine 30 Haziran’a kadar olan anapara, faiz ve taksit ödemelerini mevcut kosullarla 90 gün öteleme imkani sagliyor. Çiftçilere yönelik de aylik ödemeli kredilerinin ötelenmesi ve ‘Üretici Kart’ ile yapacaklari tarimsal girdi alisverislerinde, faizsiz dönem avantaji ile hasatta ödeme imkani saglayan yeni kampanya sunuyor.

Firmalardan is ortaklarina destek

Koronavirüs sürecinin etkilerini hafifletmek için özel bankalarin isletmelere yönelik kredi kampanyalarinin yaninda, sirketlerin birbirlerine destekleri de dikkat çekiyor. Iste onlardan bazilari söyle:

  • Metro Türkiye, is ortaklari olan otel, restoran ve kafelerin mutfaga dönüs sürecinde destekçisi oluyor. Sirket, anlasmali bankalarla beraber müsterilerine haziran boyunca 3 aya kadar ödeme erteleme veya 9 aya kadar taksitli alisveris imkani sunuyor.
  • n11.com, 180 bini askin kayitli is ortaginin nakit akisini desteklemek için 7 gün olan ödeme vadesini 11 Nisan-11 Haziran döneminde 3 güne indirdigini duyurmustu. Sirket, simdi bu süreyi KOBI’ye destek olmak için yaz sonuna kadar uzatti.
  • Istanbul’daki Carousel AVM, is ortaklarindan mart ayi kira bedelinin yüzde 50’sini, nisan ve mayis ayi kiralarinin ise tamamini almamisti. Carousel, simdi de kira bedelinde haziranda yüzde 60, temmuzda yüzde 50, agustosta yüzde 40 ve eylülde de yüzde 30 indirim uygulayacagini açikladi.