Tarih: 21.06.2021 16:26

EÜ'de "Engelsiz Uzaktan Egitim” semineri

Facebook Twitter Linked-in

Ege Üniversitesi Uzaktan Egitim Uygulama ve Arastirma Merkezi (UZEM) tarafindan “Engelsiz Uzaktan Egitim” semineri düzenlendi. Moderatörlügünü Engelsiz Ege Koordinatörü Doç. Dr. Pelin Pistav Akmese’nin yaptigi seminere konusmaci olarak EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, Manisa Celal Bayar Üniversitesinden Türkiye Engelsiz Bilisim Platformu Koordinatörü Dr. Ögretim Üyesi Mustafa Özhan Kalaç, Cumhurbaskanligi Basdanismani, Isaret Dili Tercümanlar Dernegi Baskani Banu Türkugur Sahin ve Egitimde Görme Engelliler Dernegi Baskani Emre Tasgin katildi.

Etkinligin açilis konusmasini gerçeklestiren Rektör Prof. Dr. Necdet Budak, “Salgin dönemi, saglik aliskanliklarimiz basta olmak üzere sosyal yasantimizdan egitim-ögretime, mesleki uygulamalarimizdan günlük pratiklerimize dek her alanda köklü degisimlere yol açti. Bu degisimle birlikte eski pratiklerimizi, salgin kosullarina uygun yeni yöntem ve aliskanliklarla degistirmek kaçinilmaz bir hal aldi. Dolayisiyla saglik çalisanlarimiz, insanligi hastaliga karsi koruma mücadelesi verirken düzenin aksamadan sürdürülmesinde toplumun her kesimi önemli sorumluluklar üstlendi. Süphesiz ki üniversiteler de bu süreçte üstlendikleri hassas sorumluluklar ile salginla mücadelenin ön saflarinda rol aldi” diye konustu.  

“Engelsiz bir üniversite yolunda önemli mesafe kat ettik”

Salgin sürecinde egitim ögretim faaliyetlerini aksamadan sürdürdüklerini ifade eden Rektör Budak, “Ege Üniversitesi olarak, salgin boyunca toplum sagliginin korunmasinda aktif rol oynarken egitimin de saglik kadar hayati oldugu bilinciyle hareket ettik. Sürekli yeniledigimiz ve güçlendirdigimiz uzaktan egitim olanaklarimiz ile egitim-ögretim faaliyetlerimizi aksamadan sürdürüyoruz. Biliyoruz ki, salginin ortaya çikardigi tüm bu yeni kosullardan en çok etkilenen kisiler de özel gereksinimli bireylerimiz oldu. Bu bilinçle, uzaktan egitim imkanlarimiz ile egitimi, yalnizca zaman ve mekândan degil tüm engellerden uzak biçimde yürütmek için çaba gösterdik. Süreç boyunca özel gereksinimli ögrencilerimizin ihtiyaçlarina yönelik çözümler gelistirmeye özen gösterdik. Bu kapsamda, özel gereksinimli ögrencilerimizin derslerde magduriyet yasamamasi için ögretim elemanlarimiza yönelik egitimler düzenledik. Senatomuz karariyla engel durumuna göre ölçme degerlendirme süreçlerinin nasil olmasi gerektigi ile ilgili kolaylastirici kararlar aldik. Engelsiz bir üniversite olmak üzere çiktigimiz yolda, bugün son derece önemli bir noktaya geldigimize inaniyorum. Mayis ayinda gerçeklestirilen ‘Engelsiz Üniversite Ödülleri Töreni’nde üniversitemiz, bir Turuncu Bayrak (Mekânda Erisilebilirlik) ve iki Yesil Bayrak (Egitimde Erisilebilirlik) ödülü aldi. Bugün de engelsiz bir uzaktan egitimi mümkün kilma noktasinda paylasimlarda bulunmak üzere bir arada olmaktan gurur duyuyoruz. Bu nedenle etkinlik kapsaminda agirladigimiz degerli misafirlerimizin paylasimlarina son derece önem veriyoruz” diye konustu.

Engelsiz Ege Koordinatörü Doç. Dr. Pelin Pistav Akmese, engelsiz uzaktan egitim konusunda UZEM ile ortak çalismalar yürüttüklerini belirtti. Doç. Dr. Akmese, “Engelli ögrencilerimizle çesitli platformlar üzerinden sürekli iletisim halindeyiz. Tüm gelismeleri onlarla bu platformlar üzerinden aninda paylasiyoruz. Bizlere istedikleri zaman çok rahat erisebiliyorlar. Ege Üniversitesi olarak özel gereksinime ihtiyaç duyan ögrencilerimizin egitime esit erisimlerini saglamak için çalismalar yaptik, yapamaya devam ediyoruz” dedi.

Türkiye Engelsiz Bilisim Platformu Koordinatörü Dr. Ögretim Üyesi Mustafa Özhan Kalaç, yaptigi sunumda engelli ögrencilerin ailelerine ve egitimcilerine düsen görevlerden bahsetti. Farkli engel gruplarinin farkli gereksinimleri oldugunu söyleyen Kalaç, egitim materyallerinin erisilebilir kilinmasi adina bilgiler vererek, erisilebilir platformlardan örneklerle sunumunu tamamladi.

“Bakanligimiz ve üniversitelerimiz pandemi krizini iyi yönetti”

Isaret Dili Tercümanlar Dernegi Baskani Banu Türkugur Sahin, “2020 yili Cumhurbaskanimiz tarafindan ‘Erisilebilirlik Yili’ ilan edilmisti. Bunun üzerine pandeminin gelmesi de erisilebilirlik uygulamalarinin denetimine vesile oldu. Egitim konusunda hem Milli Egitim Bakanligimiz hem de üniversitelerimiz güzel çalismalarla bu krizi iyi bir sekilde yönettiler” dedi. Özellikle isitme engellilerin egitimleri konusuna deginen Banu Türkugur Sahin, engel tanimlarini ve engelli ögrencileri desteklemenin yollarini içeren bir sunum gerçeklestirdi.

Egitimde Görme Engelliler Dernegi Baskani Emre Tasgin ise  “Erisilebilir Uzaktan Egitim Uygulamalari” konulu sunumunu katilimcilarla paylasti. Yüksekögretimde uzaktan egitim sürecini engelli bireyler açisindan degerlendiren Tasgin, engelli bireylerin ders materyallerine erisimine yönelik ders öncesi, ders sirasinda ve ders sonunda yapilmasi gereken uygulamalari örneklerle anlatti.

Etkinligin sonunda konusmacilar, katilimcilardan gelen sorulara cevap vererek merak edilen noktalara açiklik getirdiler.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —