EV SAHIPLERI SIMDI DE ARA ZAM ISTIYOR

EV SAHIPLERI SIMDI DE ARA ZAM ISTIYOR

Türkiye genelinde kiralik ev fiyatlarindaki yasanan fahis artis nedeniyle bazi firsatçi ev sahipleri yilda ikinci kez kira artisina gitmeye basladi. Ara zam yapan ev sahiplerine karsi kiracilar ise zor durumda kaliyor.


Emlak piyasasinda son dönemde büyük bir hareketlilik yasandigini belirten Tüm Girisimci Emlak Müsavirleri Dernegi (TÜGEM) Baskani Hakan Akdogan “Türkiye genelinde kira fiyatlari yüzde 40 yükseldi.  Izmir, Ankara’nin gözde semtlerinde bu oran yüzde 100, Istanbul’da bazi bölgelerde yüzde 300'lere kadar çikti” dedi.

‘KIRACIYI BAGLAMAZ’

Emlak piyasasindaki durumun yarattigi karisiklik nedeniyle ev sahiplerinin farkli isteklerinin olustuguna dikkat çeken Akdogan, “Kirayi bir seferde iki katina çikaran ev sahiplerinin yani sira son dönemde de ara zam yapmaya baslayanlar var. Bir gün önce kira kontratini yaptiniz ve evinizde oturuyorsunuz. Bir gün sonra piyasada yüksek kira artisi söz konusu olabilir. Bu, o evi kiralayan kisiyi baglamaz. O kisiyi kira kontrati baglar, kira kontratindaki artis baglar. Artis orani da yasal oranda tüketici fiyat endeksinden fazla olamaz” diye konustu. 

‘EVDEN ÇIKARMA HAKKI YOK’

Ev sahibinin hakli bir nedeni olmadan kiracisinin çikaramayacagini aktaran Akdogan, “Kiracinin kirayi ödememesi, sözlesme maddelerine aykirilikta bulunmasi, evin izinsiz baskasina kiraya verilmesi ya da sözlesmede yazan amaç disinda kullanilmasi, evde esasli bir tadilat, tamirat yahut yikim yapilacak olmasi gibi hakli sebepleri bulunuyorsa kiraci tahliye edilebilir. Ancak kiraci kirasini ödüyorsa, aidatlarini ödüyor, sorumluluklarini yerine getiriyorsa ve evi de amacina göre kullaniyorsa o kiraci tahliye edilemez” ifadelerini kullandi.


'KIRA TESPIT DAVASI AÇABILIR'

Akdogan kiraci ile ev sahibi arasinda yasanan zam sorunun davayla çözülebilecegini belirterek sunlari söyledi: “Kiralama üzerinden 5 yil geçmisse ve kira bölge ortalamasinin altinda kaliyorsa ev sahibi 'kira tespit davasi' açip, zam talep edebilir. Bu noktada bölgedeki kira bedelleri incelenir ve kira yeniden belirlenir. Fakat bu durumda kiracinin hakkini koruyan bir kira bedeli belirleniyor. Mahkeme 'hakkaniyet indirimi' yapip yeni kiraya karar veriyor. Eger kira sözlesmesinin üzerinden 10 yil geçmisse de 'herhangi bir gerekçe göstermeksizin' evden çikarma hakki var ama en az 3 ay önceden yazili bildirim yapilmasi gerekiyor.”