EVDE DEFNE YAPRAGI YAKMANIN FAYDALARI

Bilimsel adi Laurus nobilis olan ve ülkemizde Akdeniz defnesi ismiyle de bilinen defne yapragi, insan sagligina birçok açidan faydali olan bir bitkidir. Tavuk ve balik disinda kirmizi et yemeklerine de konan Akdeniz defnesinin kendine has, aromatik bir ko

Magazin 23.06.2022 11:19:24 0
EVDE DEFNE YAPRAGI YAKMANIN FAYDALARI


Defnegiller familyasina ait bir bitki olan defne, yesil agaç ve çiçeklerden olusur. Defne yapragi ise bu bitkiden elde edilen yapraklardir. Mutfaklarda siklikla kullanilan defne yapragi, binlerce yildir tamamlayici ve geleneksel tipta kullanilan bir malzemedir. Bu kullanimlarin çogu yaprak lapasi, ufalanmis yaprak ve defne yapragi esansiyel yagindan olusur. Ayrica bazi ülkelerde defne yapragi yakma gelenegi de mevcuttur.

Uzmanlara göre haftada bir ya da iki kez defne yapragi yakmak, depresyona neden olan kaygi semptomlarini yari yariya azaltiyor. Ayrica  yaktiginiz defne yapragi evinizdeki kötü enerjiyi uzaklastirir.


DEFNE YAPRAGINI YAKMANIN FAYDALARI NELERDIR?

Defne yapraginin yakilmasinin, anksiyeteyi rahatlatacagi düsünülmektedir. Bunun nedeni ise defne yapragi dumaninin linalool içermesidir. Bu yüzden defne yapragi kokusunun kaygiyi azalttigi ve anksiyete üzerinde olumlu etkileri oldugu söylenebilir.

DEFNE YAPRAGI YAKMAK NEYE FAYDALIDIR?

DEPRESYON RISKINI AZALTIR

Uzmanlara göre haftada bir ya da iki kez defne yapragi yakmak, depresyona neden olan kaygi semptomlarini yari yariya azaltiyor. Evde defne yapragi yakmak çarpinti, sürekli panik hali ve insanlardan uzaklasma istegi gibi belirtilerle ortaya çikan anksiyete bozukluguna da iyi geliyor. Tipki aloe vera gibi defne yapraklari da evdeki kötü enerjiyi uzaklastirir ve kisilerin çok daha mutlu hissetmesini saglar.


VÜCUT DIRENCINI YÜKSELTIR

Bakir, potasyum ve kalsiyum açisindan zengin olan Akdeniz defnesinin yapraklari grip, nezle ve bronsit gibi kis hastaliklarina yakalanma riskini azaltir. Bagisiklik sistemini güçlendirir ve zinde hissetmenizi saglar. Gripken defne yapragi yakmak ise hastaligin çok daha kisa sürede atlatilmasina yardimci olur.

MIGREN AGRILARINI DINDIRIR

Defne yapraginin bilinen en büyük faydalarindan biri kronik bas agrilarini geçirmesidir. Bununla birlikte sinüzit hastaligindan mustarip olan kisiler de haftada 2 ya da 3 kez defne yapragi yakarak bas agrisi sikayetlerinin kisa sürede kurtulabilir.

KRONIK YORGUNLUGA IYI GELIR

Defne yapragi dumani sakinlestirici bir etkiye sahiptir. Aslinda, yakilan defneyapraklari siklikla kronik yorgunlukla mücadele etmek için kullanilir. Defne yapraklarindaki pinenler, sineol ve elemisin gibi bazi maddeler yorgunluk hissi ile mücadele eder ve dumani teneffüs edenlere keyifli bir enerji artisi saglar.


DEFNE YAPRAGI NASIL YAKILIR?

Defne yapraginin uç kismi yakildiktan sonra bakir ya da plastik bir kabin içine birakilir. Yapisi geregi kuru bir bitki oldugu için kolay bir sekilde yanan Akdeniz defnesinden 2 ya da 3 tane yakmak yeterli olacaktir.

Yanan yapraktan çikan dumanlari dogrudan teneffüs etmek yerine yapragi kap ile birlikte odanin ortasina koyabilirsiniz. Bu sayede duman önce tüm odaya sonra tüm eve yayilabilir. Bu da evin sadece 10 - 15 dakika içerisinde tüm enerjisinin degismesini saglayacaktir.

Not: Defne yapragi ile birlikte tütsü ve mum da yakilabilir. Mum odadaki fazla dumani çekerken, tütsü de mental ve psikolojik açidan daha fazla rahatlamanizi saglar.


Cumartesi 28.4 ° / 18.5 °
Pazar 27.5 ° / 16.7 °
Pazartesi 27.7 ° / 15.4 °