Faizsiz konut ve arabada yeni dönem!

Faizsiz konut ve arabada yeni dönem!

Faizsiz ev ve araç edindirme ile ilgili uzun süredir beklenen yasa, TBMM'den geçti. Uygulamaya geçecek yasayla birlikte belirlenen sartlara sahip olan sirketler yasal bir statü altinda hizmet verebilecek.

Tasarruf finansmani sirketlerinin denetim altina alinmasini amaçlayan kanun teklifi, TBMM Genel Kurulu’nda yapilan görüsmeler sonrasinda kabul edildi. Sektördeki sirket temsilcileri için bazi yaptirimlar ve yükümlülükler getiren yasayla, sisteme girmeyi planlayan vatandaslarin sahip oldugu haklar korunarak, sektörün daha güvenli bir sekilde büyümesi hedefleniyor. Yasayla birlikte faizsiz sistemde yeni bir döneme girildigini belirten Emin Grup Yönetim Kurulu Baskan Yardimcisi M. Musab Üstün, yasal statünün kazanilmasiyla sisteme güvenin ve sistemin konut ve araç satislarindaki payinin artacagini dile getirdi. Üstün, “Sistemin korunmasini ve önünün açilmasini saglayan yasanin çikmasinda emegi geçenlere tesekkür ediyorum. Düzenleme ile 30 yildir isleyen tasarrufa dayali faizsiz finansman sistemi yasal bir statü haline getirilerek ülkemize kazandirilmis ve vatandaslarimizin hizmetine sunulmus oldu. Meclis’ten geçen yasayla birlikte sektör için süreç beklenildigi gibi noktalandi. Bundan memnuniyet duyuyoruz. Artik yeni baslayan dönemde vatandaslarimiza daha fazla hizmet ederek ülkemizin ekonomisine sagladigimiz katkilari artirmaya odaklanmaliyiz.” açiklamasinda bulundu.

Yeni döneme uyum çalismalari basliyor

Yasa süreçlerinin tamamlanmasiyla yeni dönem için uyum çalismalarina geçilecegini belirten Emin Grup Yönetim Kurulu Baskan Yardimcisi M. Musab Üstün, sermaye gücüne sahip, kurumsal bir yapisi olan ve yasayla getirilen diger yükümlülükleri karsilayan sirketlerle sektörün büyümesinin ve çok daha iyi noktalara tasinmasinin mümkün olacagini belirtti. Üstün, “Yasayla getirilen yükümlüklerin, belirlenen 6 aylik uyum sürecinin baslamasiyla birlikte sektöre girmeye çalisan, sermaye gücü ve bu alanda belirli bir geçmisi olmayanlarin önünde bir bariyer olabilecegini düsünüyoruz. Böylelikle köklü ve tecrübeli firmalarin içinde oldugu daha seffaf bir dönem baslayacak. BDDK denetimleriyle sektördeki faaliyetlerin sonuçlarinin raporlanmasi, sistemin devlet otoritelerince kontrol edilebilir hale gelmesi güven unsurunun güçlenmesini saglayacaktir.” dedi.

Yasaya göre, tasarruf finansman sirketlerinin asgari sermaye tutari 100 milyon lira olacak. Müsteri, tasarruf finansman sözlesmesi imzalanmasini takip eden 14 gün içinde herhangi bir gerekçe göstermeksizin cayma hakkina sahip olacak.

Bu kapsamda katilim bedeli dahil tüm tasarruf geri ödenecek. Müsteri, tasarruf finansman sözlesmesinin tasarruf dönemi bitimine kadar sözlesmede fesih hakkina sahip olacak. Bu çerçevede ise katilim bedeli sirkette kalacak, müsterinin diger tasarruflari geri ödenecek. Gerekli izinleri olmadan tasarruf finansman faaliyetlerinde bulunanlar 2 yildan 5 yila kadar hapis ve 5 bin güne kadar adli para cezasi alacak.