Dicle Üniversitesi Enfeksiyon Hastaliklari ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dali Ögretim Üyesi ve Covid-19 Yogun Bakim Koordinatörü Prof. Dr. Recep Tekin, yaklasik 12 ilaç firmasinin koronavirüse karsi asi çalismasi yaptigini belirterek, bunlardan 5'inin ruhsat asamasinda oldugunu söyledi.
En yakin olanlarin ABD merkezli Pfizer ve Almanya merkezli BioNTech'in gelistirdigi mRNA asisi ile Çinli SinoVac firmasinin ürettigi CoronaVac oldugunu aktaran Prof. Dr. Tekin, "Su an için baktigimiz zaman ikisi de asagi yukari 'antikor olusturma yaniti' dedigimiz olayi gerçeklestiriyor. mRNA asisinda antikor oranin biraz daha yüksek oldugu, daha uzun süre kalici olarak bir baslik yarattigi çalismalarda görülüyor. SinoVac firmasinin verileri daha tam olarak net olusmadi ama onda da yüzde 90'in üzerinde rakamlar konusuluyor. O yüzden baktigimizda asilamadaki temel amaç aslinda antikor yaniti olusturmak. Yani kiside Covid-19'e karsi antikor olussun ve bu kisi bir daha Covid-19 olmasin. Bunu aslinda tek asi ile elde ediyoruz" diye konustu.
Covid-19 asisi için A ya da B firmasi olmasinin hiçbir sey degistirmeyecegini vurgulayan Prof. Dr. Recep Tekin, sunlari söyledi:
"Tek asi ile birlikte asilanmamiz yüzde 90'in üzerinde antikor yaniti olusturuyor ama hala insanlarda soru isareti olusuyor. Acaba ikisini birden olsak daha iyi mi olur? Tabi ki ikisi birden yapildigi zaman belki antikor yanitimiz birinci asida düsük ise ikincisinde artabilir. Gerekli mi? Gerekli degil. Çünkü biliyoruz ki su an asiya ulasmak çok zor. Çogu ülkeler asi için siparis vermis. Siraya giriliyor. Ulasamiyoruz. Böyle bir ortamda bir asiyi bulmusken ikinciyi yapmak gerçekten kaynak israfi oluyor. O yüzden istisnai durumlar disinda diyelim ki siz asi yaptiniz antikor olusmadi, riskli gruptasiniz. O zaman belki ikinci asi yapilabilir ama ikisini ayni anda yapmanin bir faydasi olmayacaktir. Belki antikor yanitinizi artiracaktir ama siz tek asida bunu elde ediyorsaniz ikinci bir asiyi yapmaya gerek yoktur. O yüzden halkimiza sunu söylüyoruz; Rahat olun tek asida antikor yaniti olusmussa ikinci asiya hiç gerek yoktur. Belki söylentiler olabilir.
Iki asi ile birlikte antikor yanitinizi arttirabilirsiniz. Ama buna gerek yok, ihtiyaç duyulmuyor. Zaten su an asiya ihtiyacimiz var. Çok fazla kaynak israfi yapmayalim. Çünkü daha riskli gruplarimiz var ve bu riskli gruplarin asiya ulasmasi gerekiyor. Böyle bir ortamda kalkip ikinci asiyi israf etmenin bir anlami yok. Özel durumlar dedigimiz; asi yapildi ama tutmadi, istisnai kisiler olabiliyor. Bir firmanin asisi tutmayabilir, asinin etkinligi olmayabilir o zaman baska bir firmanin asisi ile bir sekilde asilanma yapilabilir. O yüzden iki asiyi birden tavsiye etmiyoruz."
(DHA)