Tarih: 27.01.2021 14:19

FOÇA KARASI BABASINI KAYBETTI

Facebook Twitter Linked-in

Izmir’in Foça Ilçesi’nde unutulmaya yüz tutmus ve geçmisi 3 bin yil öncesine dayanan Foça Karasi üzümünü yeniden yasatmaya baslayan, yayginlasmasi için kurdugu bagda ürettigi asma çeliklerini ücretsiz dagitan, çok sayida bag kurulmasina öncülük ve rehberlik eden, Foça Karasi’ndan basta sarap olmak üzere pek çok ürün elde edilmesini saglayan Volkan Sucukçu hayata veda etti. Volkan Sucukçu bugün Foça yeni Kabristan’da gözyaslari arasinda topraga verildi.

Emekli Deniz Piyade Albay’i olan 71 yasindaki Volkan Sucukçu bir süredir kolon kanseriyle mücadele ediyordu. 17 Ocak’ta ameliyat olan Sucukçu’nun kemoterapi tedavisi sürüyordu. Tedavi gördügü hastanede dün (Izmir Kent Hastanesi) son nefesini veren Volkan Sucukçu için bugün Foça’da pandemi önlemleri kapsaminda cenaze töreni yapildi. Icra edilen askeri törenin ardindan, cenaze namazi kilindi. Sucukçu’nun naasi dualar ve gözyaslariyla Yeni Kabristan’da topraga verildi.

AVRUPA SARAP KONSEYI ÜYESI   

Volkan Sucukçu 1998 yilinda emekli olduktan sonra kendisini tarihi dökümanlardan ögrendigi Foça Karasi üzümünü yeniden canlandirma çalismalarina adadi. Fransa (Bordeaux), Almanya ve Isviçre’de sarap egitimlerine katildi. Bu ürünün basta Fransa ve Italya’da bagcilik ve sarapçilik camiasinca çok iyi bilindigini tespit etti. Foça Karasi’nin, Foçanin kalkinmasi ve tanitilmasi için lokomotif ürünlerden biri olacagini savundu. Ilçe merkezine çok yakin bir bölgede bag kurdu. Bu bagda ürettigi asma çeliklerini ücretsiz olarak yerli, yabanci, merakli herkese dagitti. Kalitesini ve verimliligini gören firmalar bölgede baglar ve sarap üretim tesisleri kurdular. Ilçe içinde oldugu gibi, ilçe disinda bazi yerlerdede ayni isimli kafeler, sarap evleri açildi. Foça Yerel Pazari’nin Italya merkezli Uluslararasi Slow Food Hareketince Türkiye’nin ilk Yeryüzü Pazari ilan edilmesinde çok önemli rol oynadi. Kabuller sirasinda gelen yabanci heyetlere (akici Ingilizcesiyle) baginda verdigi konferanslarla Foça’nin ve Foça Karasi’nin önemini kabul ettirdi. Daha sonra Uluslararasi etkinliklerde Avrupa Sarap Konseyi üyesi olarak Avrupa’nin çesitli kentlerinde konferanslar verdi, sunumlar yapti. Tadim uzmani olarak uluslararasi düzeyde aranan isimlerden biri oldu. Sucukçu dileyen gruplara ve vatandaslara yutiçinde düzenledigi etkinliklerle Foça Karasi’^nin yanisira Sultaniye ve Öküzgözü üzümlerinden ev sarabi ve diger ürünlerin yapimini uygulamali olarak ögretti.    

TÜRK ÜZÜMLERINI KULLANMAK GEREKLI

Volkan Sucukçu etkinliklerde, her üzümden sarap yapilabilecegini, ama sarap yapmak için mutlaka Türk üzümlerinin kullanilmasi gerektigine özellikle vurgu yapardi. 2013 yilindaki bir etkinlikte kendisini “Ben Foça karasi adaptasyon seleksiyon bagini yapiyorum. Egitimimi Almanya ve Fransa’da aldim, hala aliyorum. Oralarda hasatlara katiliyorum. Son alti yildir Avrupa Sarap Konseyi üyesiyim. Edindigim bilgileri burada ilgililere aktariyorum. Baslangiçta hiç yokken 14 yilda kurulan baglar ve elde edilen verim önemli miktarlara ulasti. Bundan mutluluk duyuyorum. Sarap; bu topraklardan batiya açilan en önemli ürünlerden biridir ve büyük ekonomik degeri vardir. Anadolu üzümün anavatani, sarap bu topraklarin ürünüdür. Ilkçaglarda tüm dünyaya dagitim Foça üzerinden yapilirdi. Bu gün Almanya’dan, Fransa’dan, Italya’dan bu tarihçeyi bilenler bize tesekküre geliyorlar” demisti.


 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —