Tarih: 23.07.2022 18:53

Foça Sempozyumunda Türk ve Yunan Dostlugu

Facebook Twitter Linked-in

Ege Baris ve Iletisim Derneginin Foça’da düzenledigi ‘‘Baris Içinde Birlikte; Iki Yakadan Örnekler’’ sempozyumunda, Türk ve Yunan halklarinin baris ve dayanisma içinde yasama deneyimleri anlatildi.

Arastirmaci-Yazar Ahmet Vasfi Pekin ‘‘Phokaia ile Mytilene Arasindaki Para Birligi (IÖ. 522-326)’’, Prof. Dr. Esra Danacioglu ‘‘Ikinci Dünya Savasinda Bir Mülteci Denizi Ege’’ ve Prof. Dr. Elçin Macar ‘‘Kurtulus Gemisi ve Ikinci Dünya Savasi’nda Gida Dayanismasi’’ konulu bildirilerini sundu.

Arastirmaci Yazar Ahmet Vasfi Pekin, Phokaia ile Mytilene arasindaki parasal birlik anlasmasinin, bilinen ilk uluslararasi ticari anlasma oldugunu ifade etti. Prof. Dr. Esra Danacioglu, Ikinci Dünya Savasi kosullarinda mülteci denizine dönüsen Ege Denizindeki siginma hareketlerini arsiv bilgileriyle örneklendirirken; 2. açlik ve 1942 yili ilticalarinin Kusadasi, Bergama, Dikili, Urla, Seferihisar, Karaburun, Foça ve özellikle Çesme sahillerine, 26 Mayis’ta 4827 kisi ve 22 Haziran’da 6700 kisi olarak kaydedildigini aktardi. Prof. Dr. Elçin Macar, 1941-1942 Kisinda Türkiye’nin açlikla mücadele eden Yunanistan’a yaptigi yardimlari, Yunan Dis Islerine ait belgelerle örneklendirdi.


Uygar bir yasam için Baris istiyoruz

Izmir’in tarihi ve güzel ilçesi Foça’nin ev sahipligindeki sempozyumun açis konusmasini yapan Ege Baris ve Iletisim Dernegi Baskani Bülent Tanik; ‘‘Neden bir sempozyum, neden bu günlerde? Sizlerin de bildigi gibi baris istiyoruz. Kavgasiz dövüssüz, insanca, uygar bir yasam için baris istiyoruz. Üretken güç, birlikten dogar. Birlikten dirlik dogar. Baris, refah için daha çok kaynak demektir. Bunu için dayanisma, bunun için baris istiyoruz. Bunun için halklarimizin kardesçe yasamasini, birlikte var olabilmeyi basarmasini diliyoruz. Çünkü biz bunu basardik; çünkü bunu yüzyillar boyunca basariyla sürdürdük. Bugün yazik ki savas çigirtkanliginin at kosturdugu bir dünyada yasiyoruz. Sadece çigirtkanligin degil, fiilen savasin ve çatismanin da dünyanin degisik noktalarinda düstükleri yerleri yakan acilarinin yasandigi ortada. Türkiye ve Yunanistan arasinda zaman zaman endise verecek düzeyde tirmandirilan gerilim ve çatismaci söylemleri hepimiz duyuyoruz. Bu baglamda kiskirtilmis silahlanma yarisinin, üstelik ülkelerimiz açisindan her geçen gün agirlasan yasam kosullarinda halklarin yararini degil, güvenlik ve silah sektörlerinin karlarini arttirmaktan öte bir anlam tasimadigini da hepimiz biliyoruz. Bu bariz ortada olan bir gerçek. ‘Baris güzel ama romantik bir sey, onu kurmak ve korumak da zor bir sey’ diye kimilerinin aklina geliyor. Bu duygu ve düsünceyi asmak zorundayiz. Barisi sadece güzel bir hayal olarak görmek degil, fiilen hayata geçirmek zorundayiz. Insan, insanla birlikte var olabilir, birlikte özgürlesebilir. Halklarimiz için, komsu ile kavgali bir ortamin mutlu bir yasam kurmaya izin vermeyecegini anlamak ve anlatmak hepimizin ortak görevidir. Halklar için savas aci, baris iyilik demektir. Politik karar vericilerimizi, barisi savunmak için cesaretlendirmeliyiz. Geçmiste birlikte baris içinde dayanisarak ve daha güçlenmis olarak yasadigimizi hatirlatmak, yasayabilecegimizin örneklerini öne çikarmak sempozyumumuzun ana amacidir. Bunun, hayatimizi ve bölgemizi tehdit eden çatismaci gerilim atmosferini geriletmede ise yarayacak bir müdahale olacagina içtenlikle inaniyoruz. Barisi cesaretle, sabirla ve inatla savunmaktan baska çaremiz yok. Biz sunu biliyoruz ki;

1930’larda Atatürk ve Venizelos tarafindan Türkiye ile Yunanistan arasinda kurulan Ege Pakti Anlasmasi, birlikteligin anlaminin her iki devletin en üst karar kademelerinde planlandigi, yasama organlarinda karara baglandigi ama bugün tarihin yapraklari arasinda bilinmezlestirilen ortak geçmisimiz oldugunu hatirlatmak isterim. Biz inaniyoruz ki; dayatilan hele ki silahla kanla dayatilan hiçbir baris kalici degildir. Toplumlarin ikna olduklari ve uzlastiklari çözümlerin çok daha dayanikli çok daha ekonomik olduguna inaniyoruz. Savastan, savaslarin kazançli çikardigi halklarin görülmedigini bir kez daha vurgulayarak; Yasasin Ege halklarinin baris ve dayanisma içinde birlikte var olmalari diyorum.’’dedi.


Baris arzumuza kulak vermek zorundalar

Soru cevap bölümünün ardindan, Ege Baris ve Iletisim Dernegi kurucularindan ve Didim geçmis dönem Belediye Baskani Mehmet Soysalan ve Ege’de Birlikte Varolma ve Iletisim Dernegi (Siniparksi) kurucusu ve Midilli geçmis dönem Belediye Baskani Stratis Pallis, degerlendirme konusmalarini yapti.

1980’li yillarda Dikili ve Midilli arasinda baslayan dostluk köprüsünün tüm bölgeye yayildigini hatirlatan Mehmet Soysalan; ‘‘Yüzyillarca birlikte yasadigimiz topraklarda yabancilasmanin yarattigi sikintilari, özgürce ve birlikte dayanisarak asabiliriz. Bunu saglayacak her çalismanin yaninda olacagiz.’’dedi.

Sempozyum konusmalarinin, iyi komsuluk, karsilikli iyi iliskiler, insanlik ve dayanisma gibi olumlu tarihi olaylara odaklaniyor olmasinin cesaret verdigini belirten Stratis Pallis; ‘‘Ne yazik ki ülkelerimiz arasindaki iliskiler zaman zaman sinanmaktadir. Karsilikli süphe, nefret söylemi, iyi niyet diyalogunun terk edilmesi, yok edici bir silahlanma yarisina gidilmesi gibi yaklasimlarin vaat ettikleri tek sey, barisi tehlikeye atmaktir. Her iki ülkenin vatandaslari, barisin, is birliginin ve dostlugun faydalarina odaklanmak ve bugün burada yaptigimiz gibi barisi korumak zorundadir. Sevgili arkadaslar, Ege Baris ve Sinaparksi dernekleri dis politika yapmiyor. Dis politikadan ülkelerimizin siyasi liderleri sorumludur. Ancak onlar endiselerimize ve ülkelerimizin siradan insanlarinin baris içinde yasama arzusuna kulak vermek zorundadirlar. Midilli sokaklarinda Türkçe, Ayvalik’ta Yunanca duymak ne kadar güzel. Bu güzelligi elimizden geldigince koruyacagiz. Ege Baris ve Iletisim Dernegine ve Baskani Bülent Tanik’a, bugün bu kararliligimizi tekrarlama firsati verdigi için tesekkür ederim.’’dedi.

Izmir Büyüksehir Belediyesi’nin belediye baskanlari toplantisina katilmasi dolayisi ile sempozyumda yer alamayan Foça Belediye Baskani Fatih Gürbüz; ‘‘Denizi ve rüzgariyla basta olmak üzere kalplerimizle birbirimize dokundugumuz iki yakanin komsularina yürek dolusu selamlarimi iletiyorum. Barisin iki yakadan tüm yankilarini sergileyecek olan konuklarimiza, Foça’da bu özel bulusmayi gerçeklestirenlere, tüm katilimcilara saygilarimi sunuyorum.’’dedi.

Foça Belediyesi Reha Midilli Kültür Merkezinde, 22 Temmuz 2022 Cuma günü düzenlenen ‘‘Baris Içinde Birlikte; Iki Yakadan Örnekler’’ sempozyumuna katilanlar arasinda; Ege Baris ve Iletisim Dernegi Genel Sekreteri ve geçmis dönem Milletvekili Zeynep Altiok, Belediye Meclis Üyeleri Rasit Dirim ve Hakan Barçin, CHP Izmir Il Baskan Yardimcisi Özcan Durmaz, CHP Foça Ilçe Baskani Ayla Yilmaz ve Kadin Kollari Baskani Suna Saraçoglu, Foça Esnaf ve Sanatkarlar Odasi Baskani Sedat Özdemir de yer aldi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —