FOÇA, TARIK DURSUN'U UNUTMADI!

Yazar, Yayinci ve Film Yönetmeni Tarik Dursun K., vefatinin 6'inci yildönümünde Foça'da sevgi ve özlemle anildi.

Kültür Sanat 12.08.2021 19:30:01 0
FOÇA, TARIK DURSUN

Foça Belediyesi, yasaminin son yillarini Foça’da geçirmis Usta Yazar, Yayinci ve Film Yönetmeni Tarik Dursun K. için anma programi düzenledi.

Beskapilar Kalesi’ndeki etkinligin baslangicinda; Foça Belediye Tiyatrosu Tarik Dursun K.’ hikayesinden uyarladigi ‘Elisleri Oyunu’nu sahneledi. 

Yazar Berat Alanyali, Tarik Dursun K.’nin hayati ve sanat kariyeri hakkinda bilgiler verdi. 

Anma toplantisini olanakli kilan Foça Belediyesi’ne degerli Baskan Fatih Gürbüz nezdinde tesekkürlerimizi sunalim diyen Berat Alanyali; ‘‘Ne yazarsa yazsin daima siire çalan bir dil, kurguda ustalik ve sinemanin besledigi anlatim gücü, kocaman bir Tarik Dursun K. yazim evrenini olusturdu.’’dedi.

Ardindan, Tarik Dursun K.’nin yakin sanatçi dostlari Aydogan Yavasli, Cihan Demirci ve Hasan Öztoprak, anilarini paylasti.

Izmir’i sokak sokak anlatti

Tarik Dursun K.’nin çok sevdigi Izmir’i hikaye ve romanlarinda sokak sokak anlattigini ifade eden Aydogan Yavasli; ‘‘Onun yanindan her zaman daha aydinlanmis olarak ayrilirdim. Konusmalarimizda söz ettigi yazar isimleri bende okuma istegi uyandirirdi. Bazi hikayelerimi götürdügüm zaman agir elestiriler aldim ondan. Mesela okudum, böyle bakti; ‘Sen burada anlatmissin’dedi. E ne yapacaktim? dedim; ‘Keske yazsaydin’dedi. Orada ben anlatmakla yazmak arasindaki farki ögrendim ondan.’’dedi.

Onun ömrünü uzatan yer Foça’dir

Cihan Demirci; ‘‘Gerçek yazarlar ilk kitaplarini hep zor bastirirlar. Zaten Tarik Dursun K.’yi burada konusmamizin ve anmamizin en önemli nedeni, bu ülkede gerçek yazar sayisi azdir ama yazar çoktur. Türkiye’nin sorunu, okur yoktur. Yani yazarimiz çoktur ama yazarlikla hayatini sürdüren, eski sözcükle idame ettiren insan sayisi çok azdir. Tarik Dursun K. o kusagin yazarlikla hayatini sürdüren kusagin en son temsilcilerinden bir tanesiydi. Sadece bir yazar degil, iyi bir yayinci, sinemaci, yönetmen, senaristtir. Ama bunlarin ötesinde bugüne kadar Türk Edebiyatinda karsima benzeri çikmamis, edebiyat dünyasinda gençlerin elinden tutan, onlara destek olan, benim disinda sayisiz insanin yolunu açan, kitaplarini basan, yazilarini yayinlayan büyük bir ustadir. Son yillarinda ömrünü uzatan yer Foça’dir onun. Burayi bosuna tercih etmedi Tarik Dursun K. Belki bilmeyen dostumuz olabilir, parkinsonla savasti.’’dedi

Izmir, Tarik abiyle özdeslesmistir

Hasan Öztoprak; ‘‘Tarik abiyi aslinda ne kadar anlatsak, tam olarak anlatamayiz. Çünkü o, çok kendi nevi sahsina münhasir bir abimizdi, bir yazardi. Insan olarak çok özel biriydi ama aslinda edebiyatçi olarak bugün tam degeri anlasilmayan, degeri tam olarak verilmeyen gerçekten büyük bir edebiyatçiydi. Ben en az Orhan Kemal ve Nazim Hikmet kadar degerli oldugunu düsünüyorum. Çünkü edebiyata çok büyük, hikayede özellikle çok büyük yenilikler yapmistir. Izmir’de dogmus ama, Izmirliligini Izmir’de dogmus olmasina baglamiyorum. Bana göre Izmir’i en iyi anlatan birkaç yazardan bir tanesidir. Gerçekten Izmir, Tarik abiyle özdeslesmistir, o yüzden Izmirliydi bence. Anma toplantilarini geleneksellestirmek ve daha akademik bir hale dönüstürmek lazim. Tarik abiyi sempozyumlarla anmamiz lazim.’’dedi.



Cumartesi 28.4 ° / 18.5 °
Pazar 27.5 ° / 16.7 °
Pazartesi 27.7 ° / 15.4 °