FOÇA'DA EKOSISTEM TEMELLI BALIKÇILIK YÖNETIM PLANI ÇALISTAYI

WWF-Türkiye (Dogal Hayati Koruma Vakfi) tarafindan 2017 yilindan bu yana yürütülmekte olan Küçük Ölçekli Balikçilik Ortak Yönetimi Projesi kapsaminda, 30-31 Mayis 2022 tarihlerinde Foça Ekosistem Temelli Balikçilik Yönetim Plani 2. Çalistayi gerçeklestiri

Çevre 4.06.2022 12:53:50 0
FOÇA


WWF-Türkiye (Dogal Hayati Koruma Vakfi) tarafindan 2017 yilindan bu yana yürütülmekte olan Küçük Ölçekli Balikçilik Ortak Yönetimi Projesi kapsaminda, 30-31 Mayis 2022 tarihlerinde Foça Ekosistem Temelli Balikçilik Yönetim Plani 2. Çalistayi gerçeklestirildi.

 Küçük Ölçekli Balikçilik Ortak Yönetimi Projesi, Akdeniz’deki balikçiligin durumunu iyilestirmeyi ve Türkiye, Hirvatistan, Italya ve Yunanistan’da belirlenen pilot alanlarda sürdürülebilir ortak yönetim biçimlerine dönüstürerek küçük ölçekli balikçilarin yasam biçimlerini ve gelirlerini düzeltmeyi amaçliyor. Ayni zamanda, küçük ölçekli balikçilarin birlikte fikir alisverisinde bulunabilecekleri platformlar olusturmak ve ortak yönetim düzenlemelerinin ve sürdürülebilir balikçilik uygulamalarinin tüm Akdeniz’de tekrarlanmasini tesvik etmek suretiyle, bölgesel düzeyde balikçilar arasinda daha güçlü bir isbirligi kurulmasi hedefleniyor. 


Küçük ölçekli balikçiligin sürdürülebilirligine katkida bulunmak amaciyla katilimci bir yönetim planini hazirlamayi amaçlayan çalismaya; 12 farkli kurumu temsilen 30 kisi katildi. Bölgede uzun zamandir çalisan akademisyenler, sivil toplum kuruluslari, kamu kurumu temsilcileri ve küçük ölçekli balikçilar, sorunlarin belirlenmesi ve konularin önceliklendirilmesi için risk degerlendirme yöntemini kullanarak birlikte çalisti.

Küçük ölçekli balikçilik, 12 metreden küçük tekneler ile kiyiya yakin bölgelerde pasif av araçlari ile yapilan günübirlik balikçilik faaliyeti olarak tanimlaniyor. Bu tür balikçilik faaliyeti, özellikle  geçimini balikçilikla saglayan kiyi topluluklarinin refahi açisindan önemli bir yere sahip. Türkiye’de balikçilik filosunun yaklasik yüzde doksani (%89,6) küçük ölçekli balikçi teknelerinden olusuyor. Bu anlamda Foça'da yapilan çalistayin önemine deginen Foça Belediye Baskani Fatih Gürbüz, ‘‘Foça’da Ekosistem Temelli Balikçilik Yönetim Plani’’ 2. Çalistayi konusmasinda; ‘‘Ilçemiz özelinde balikçiligin geçmisten günümüze incelendigi ve balik türlerinin korunmasi amaciyla gerçeklesen bu önemli bulusma için katki koyan herkese tesekkür eder, saygilarimi sunarim.’’ dedi



Cumartesi 28.4 ° / 18.5 °
Pazar 27.5 ° / 16.7 °
Pazartesi 27.7 ° / 15.4 °