FOÇA'DA RESSAM FERRUH BASAGA ANI EVI AÇILIYOR

FOÇA

Ressam Ferruh Basaga'nin yasamis oldugu, küçük kizi Oya Basaga Erol ile esi Aykut Erol tarafindan restore edilen Ismetpasa Mahallesindeki ev-atölyesi "FERRUH BASAGA ANI EVI''nin açilisi 13 Haziran Pazartesi günü yapilacak.


Foça’da uzun yillar yasamis “Türk Sanat Tarihi’’nin en önemli sanatçilarindan Ressam Ferruh Basaga ve Ressam Avni Arbas için Izmir Büyüksehir Belediyesi, Foça Belediyesi ve Bodrum Belediyesi’nin katkilari ile 13 Haziran-18 Haziran tarihleri arasinda “Ressam Ferruh Basaga - Ressam Avni Arbas anisina BODRUMART Sanat Festivali ” Foça Marsilya Meydaninda  düzenleniyor.   

 Sanat Festivali boyunca, Foça Marsilya Meydaninda BODRUMART Dernegi sanatçilari ve Foça’da yasayan sanatçilar ile çalistay düzenlenecek. Çalistayda üretilen   eserler, Foça’da bulunan galerilerde sergilenirken, Ferruh Basaga ve Avni  Arbas’in yakin dostlari  Ressam Bedri Baykam,  Ressam Prof. Devrim Erbil, Ressam Mustafa Altintas,  Arthill  kurucusu Ressam- Heykeltiras  Ressam Ender Güzey, Ressam Prof. Erol Eti, Doç. Dr. Seda Yavuz, Datça Ukksa kurucu ve yöneticisi  Nevzat Metin,   Ferruh Basaga’nin yegeni yazar Ayse Kulin  ve   Avni Arbas’in kizi  Zerrin Arbas,   Türk sanatinda Ferruh Basaga ve Avni Arbas’in önemini,  Türk sanatina katkilarini ve hayatlarindan kesitleri anlatacaklari  söyleside bir araya gelecek. Sanat Festivali, 18 Haziran Cumartesi aksami   “Ayse Gencer Quintet” ‘in sahne alacagi Jazz Konseri ile son bulacak. Tüm etkinlikler Foça Marsilya Meydaninda yapilacaktir. 


Foça Belediyesi’nin sanata ve sanatçiya verdigi degerle, Foça Büyükdeniz Limaninda özgün heykelleri bulunan Ressam Ferruh Basaga ve Ressam Avni Arbas’in birçok eseri Foça’da bulunuyor.  1940’larda Akademi’de   Leopold Levy’nin ögrencileri olan ve Yeniler grubunun içerisinde Türk sanatina yön veren Basaga ve Arbas son yillarini Foça’da geçirmis ve sanatlarini Foça’nin verdigi huzur ve güven içinde sürdürmüslerdir. 

Ferruh Basaga’nin en büyük kizi Bodrumart Sanat Danismani Inci Basaga Yörükoglu’nun organize ettigi Sanat Festivali içerisinde yer alan Çalistay ve Söylesi ise iki sanatçinin Foça’ya olan sevgileri ve yasanmisliklarinin gelecek nesile aktarilmasi için önem tasiyor. Izmir Büyüksehir Belediyesi, Foça Belediyesi ve Bodrum Belediyesi’nin katkilari ile düzenlenen Sanat Festivali, BodrumArt Dernegi tarafindan geleneksel hale getirilecek. 

Ferruh Basaga’nin kizi Inci Yörükoglu ve Oya Erol; “Tüm arzumuz Festivalin Uluslararasi nitelige kavusarak, Sanata deger veren Foça’nin sanat merkezi olmasidir.  Foça’da uzun yillar sanatlarini icra ederken, babamiz Ferruh Basaga ve arkadasi Avni Arbas’a,  her zaman destek veren ve vefatlarindan sonra da heykelleri ile tüm aileyi onurlandiran Foça Belediye’sine mütesekkir  olduklarini ve   Foça Belediye Baskani Sayin Fatih Gürbüz’e, ‘Ressam Ferruh Basaga - Ressam Avni Arbas Anisina düzenlenen  Bodrumart Sanat Festivali’ ve ‘Ferruh Basaga Ani Evi’ ne  göstermis oldugu ilgi ve destegi  için çok tesekkür ettiklerini” ilettiler.


 


 


 


FERRUH BASAGA ANI EVI


1999 Yilindan beri Ressam Ferruh Basaga ve esi  bale elestirmeni Nermin Basaga’nin yasadigi ve atölye olarak kullandigi ‘ev atölyesi’  2021 yilinda Ferruh Basaga’nin  kizi Oya Erol ve esi Aykut Erol tarafindan restore edilip  “FERRUH BASAGA ANI EVI” olarak 13 Haziran’dan itibaren sanatseverlere açilacaktir. 


Adres; Ismet Pasa Mahallesi Ferruh Basaga Sokagi No: 38 FOÇA