FOÇADA ULUSLARARASI SÖZLESMELER SEMINERI

FOÇADA ULUSLARARASI SÖZLESMELER SEMINERI

Gündem 28.12.2020 06:06:50 0
FOÇADA ULUSLARARASI SÖZLESMELER SEMINERI

Izmir’in Foça Ilçesi’nde katilimcilarinin ve konusmacilarinin tamami kadinlardan olusan ve kadin haklarina yönelik konularin irdelendigi “Uluslararasi Sözlesmeler Semineri” basladi. Seminerde; Iç Hukukun yetmedigi alanlarda dayanak olusturan Uluslararasi Sözlesmeler’den nasil yararlanilacagi, toplumsal cinsiyet ayrimi dolayisiyla kadinlarin tabi olmaya zorlandigi ikincil konumlari ve bundan kaynaklanan ayrimciligin yok edilmesi konulari ele aliniyor.Foça Baris Kadinlari platformu tarafindan Foça Belediyesi Karakum Plaji Sosyal Tesisleri'nde gerçeklestirilen toplantida, Istanbul Sözlesmesi konusuyla  Avukat Senay Tavuz, Kadina Karsi Her Türlü Ayrimciligin Ortadan Kaldirilmasi Sözlesmesi (CEDAW) konusuyla  Hacettepe Üniversitesi Nüfus Etütleri Enstitüsü Ögretim Üyesi Doçent Ilknur Yüksel Kaptanoglu, B.M.Güvenlik Konseyi 1325 numarali Karari konusuyla egitimci Sevna Somuncuoglu konusmaci olarak yer aldi. Foça belediye meclisinin kadin üyeleri, Foça Baris Kadinlari, Foça Forum, Yenifoça Forum Platformu, Foça Kent Konseyi Kadin Meclisi,Foça Çevre Platformu(FOÇEP), bazi siyasi partilerin kadin kollari temsilcileri ile Izmir ve çevre illerden davet edilen kadin platform ve STK temsilcileri seminere katildi.     

Foça Baris Kadinlari Platformu Sözcüsü Filiz Saltug Kardam yaptigi konusmada hem kendi grubunun üyelerini, hem de Foça'da, Izmir’de ve yakin çevresinde özellikle kadina yönelik siddet ve barisla ilgili hak temelli çalismalar yürüten S.T.K. larin, derneklerin, topluluklarin, inisiyatiflerin, kadin temsilcilerini, yerel yönetimlerde ve kent konseyleri kadin meclislerinde özellikle bu alanda sorumluluk tasiyan kadinlari bir araya getirerek birlikte çalisma zemini yaratmak istediklerini söyledi. Bunun için ilk olarak ilgili uluslararasi sözlesmelerde kazanilan haklari engelleme çalismalarina karsi farkindalik yaratmak ve konuyu gündemde tutmak için egitim amaçli olarak  semineri planladiklarini belirtti.

Filiz Saltug Kardam; “ Bu semineri Uluslararasi sözlesmelerin kadina yönelik siddetin ve ayrimciligin önlenmesi, kadinlarin siddetten korunmasi, toplumda esit hakli bireyler olarak yer almalari açisindan önemli hukuksal dayanaklar olusturdugunun hatirlatilmasi ve bilinmesinin geregine inandigimiz için yapiyoruz. Bu sözlesmeler imzalandiginda bize önemli haklar veren maddeler uygulaniyormus. Hayir. Ülke yönetimleri bunlari imzaliyor, sonra kendi standartlarina dönüyor ve yükümlülüklerini yerine getirmiyorlar. Ama bunlarin baglayici yönleri var. Öncelikle bu sözlesmeleri ögrenmemiz, sonra ihtiyaç halinde nasil savunma yapacagimizi bilmemiz gerekli. Bu sözlesmeleri isletmek kadinlara, kadin hareketlerine, kadinlarin mücadele etmesine baglidir. Biz seminerde katilimcilarin hem soru sormalarina hem de somut örneklerden yola çikilarak çalisma yapmalarina olanak saglayacak sekilde oturumlar düzenledik."dedi. 


Cumartesi 28.4 ° / 18.5 °
Pazar 27.5 ° / 16.7 °
Pazartesi 27.7 ° / 15.4 °