FOÇA'DA ZEYTIN HASADI VE SIKIMI BASLADI

Foça'nin kirsal Bagarasi, Yenibagarasi, Gerenköy, Ilipinar, Yeniköy, Kozbeyli mahalleleri ve çevredeki diger üretim yerlerinde erken zeytin hasadi ve zeytin sikimi basladi. Üreticiler olgunlasan ilk ürünleri topladi.

Yerel 26.10.2021 11:21:30 0
FOÇA

Izmir’in Foça Ilçesi’nde zeytin hasat sezonu açildi. Sezonla birlikte zeytinyagi fabrikalarinda erken hasat zeytin sikimi da basladi. Oluklardan akan altin rengi zeytinyagi ve yüksek kalibreli yemelik zeytinler bir yillik emek ve sabrin karsiligini almak isteyen üreticiyi umutlandirdi.

Foça’nin kirsal Bagarasi, Yenibagarasi, Gerenköy, Ilipinar, Yeniköy, Kozbeyli mahalleleri ve çevredeki diger üretim yerlerinde erken zeytin hasadi ve zeytin sikimi basladi. Üreticiler olgunlasan ilk ürünleri topladi. Bölgede; yaglik olanlarin fabrikalara,sfralik olanlarin alim yapan kooperatif, firma ve tüccarlara ulastirilmasi hareketliligi yasaniyor. Sikimi yapilan ilk ürünlerin asiditelerinin düsüklügü, yemeklik olanlarinin yüksek kalite ve kalibreleri memnuniyet veriyor. Ancak sezonun kurak geçmesi nedeniyle yasanan rekolte düsüklügüne de dikkat çekiliyor.

Zeytinyagi fabrikalarinda; sikim için getirilen zeytinler döküm havuzundan paletlerle eleme ve yikama ünitelerine, buradan soguk sikim yapan makinelere gönderiliyor. Bilgisayar destekli otomatik makineler el degmeden ve çok sayida üreticinin ürününü birbirine karistirmadan ayni anda sikiyor. Döküm havuzuna tane olarak dökülen zeytin,   islem sonunda oluklardan altin sarisi zeytinyagi olarak akiyor. Zeytin tanesinin sikildiktan sonra geri kalan posa kismi ise pirina yagi, sabun ve ekolojik yakacak olarak kullanilan pelet pirina yapiminda kullaniliyor.    


RENGINE ALDANMAYIN ASIDI DÜSÜKSE KALITESI YÜKSEKTIR

Bölgedeki bir zeytinyagi fabrikasinin(S.S. 880 No.lu Foça Bagarasi Zeytin ve Zeytinyagi Kooperatifi - TARIS) üretim müdürlügünü yürüten Ziraat Yüksek Mühendisi Hatip Altekin Foça, Menemen, Aliaga, ve Çigli’den bin farkli üreticinin kendilerine zeytin getirdigini söyledi. Hatip Altekin;” Üreticilerimizin zeytinini yaga dönüstürmekteyiz. Burada hiçbir üreticinin zeytini birbirine karismiyor. Her bir üretim için ayri numune almaktayiz.  Bu numuneyi 6 ay saklamaktayiz.  Herhangi olumsuz bir durumda üretici geliyor,   benim zeytinyagimin asidini, peroksitini verin diyor. Çikarip veriyoruz. Burada asidini ölçüyoruz, peroksit degerlerine bakiyoruz. Içerisinde yabanci madde varmi yokmu onlara bakiyoruz. Durumuna gör siniflandiriyoruz. Asit ne kadar düsük olursa zeytinyaginin kalitesi o kadar yüksek oluyor. Zeytinyaginin rengine aldanmamak gerekiyor ama erken hasat  sikim yagi biraz bulanik ve yesilimsi rengiyle hemen belli olur. Tüketici bu sinif bir yag almak ister.  ” dedi.

Hatip Altekin 4 farkli siniflandirma yaparak sofralik zeytin aldiklarini, bir kilogramda 160 -180 adet zeytin oldugunda bunun duble zeytin olarak nitelendirildigini ve fiyatinin digerlerine göre daha yüksek oldugunu sözlerine ekledi.  

ZEYTINYAGI VE SOFRALIKTA KALITE YÜKSEK

S.S. 880 No.lu Foça Bagarasi Zeytin ve Zeytinyagi Kooperatifi Baskani Ercan Yüksektepe’de sezona hayirli olsun dilekleriyle basladiklarini, gelen ürünün kaliteli ama rekoltenin düsük oldugunu söyledi. Ercan Yüksektepe; “Yeni sezona hayirlisiyla basladik. Üç-dört gündür çalisiyoruz. Hem sofralik zeytinde (Gemlik), hemde yag sikmada üretimimiz baslamis durumdadir. Bu sene randimanlar genellikle iyi.  Zeytinlerin çogu dizem çikiyor. 0,3 ila 0,8 arasinda. Çok az birbuçuk asit çikiyor. Biliyorsunuz 2 aside kadar olanlar yemeklik zeytinyagidir.   Yalniz verim az. Kuraklikta tesir etti. Yüzde 40 civarinda verimimiz var. Bos olan agaçlar var. Su anda yeni basladik. Günde 10 ton civarinda zeytin sikiyoruz. Kasimin ilk haftasi bu hizlanir. Bu sezon bu sekilde gidecek. Sikim Aralik Ay’inda gevser. Bu sene uzun sürecegini tahmin etmiyorum.  Yemelik(sofralik) zeytinlerde de oldukça güzel.  Randimani iyi. Bugün yarin fiyat açiklanir. Piyasa 15 lira civarinda aliyor. Toptan hiç elenmeden 11 -11 buçuk liraya alindigini biliyorum. Kooperatif(Taris) fiyatida Çarsamba günü açiklanir diye bekliyorum. Ödemeleri ona göre yapacagiz. Sofralik zeytinde sezon basi olmasina ragmen günde 40- 50 kasa geliyor. Yakinda dahada hizlanir. Insallah alimi erken kesmezler de ürünümüzü degerlendiririz. Çünkü kooperatifler alimi kesince tüccar fiyati en az iki lira ucuzlatiyor.” Dedi.


Cumartesi 28.4 ° / 18.5 °
Pazar 27.5 ° / 16.7 °
Pazartesi 27.7 ° / 15.4 °