FOÇALI BALIKÇILARDAN VATANDASA ÇAGRI BALIK BOL FIYAT UYGUN YASAKLAR YAKLASIYOR SIMDI BALIK YEME ZAMANI

FOÇALI BALIKÇILARDAN VATANDASA ÇAGRI BALIK BOL FIYAT UYGUN  YASAKLAR YAKLASIYOR SIMDI BALIK YEME ZAMANI

FOÇALI BALIKÇILARDAN VATANDASA ÇAGRI BALIK BOL FIYAT UYGUN YASAKLAR YAKLASIYOR SIMDI BALIK YEME ZAMANI

Izmir’in baligi ve yöreye özgün balik yemekleriyle ünlü ilçesi Foça’da balikçilar vatandasa çesidin bollugu, fiyatin uygunlugu ve saglik için balik tüketme çagrisi yaptilar. Foça Balik Hali esnafi Koronavirüs salgini nedeniyle lokanta ve restoranlarin kapanmasini, balik büfelerinin sadece paket servis olarak hizmet vermesini, vatandasin bol balik yeme firsati olarak degerlendirmesini önerdiler.   FOÇALI BALIKÇILAR HER SEYE RAGMEN HER GÜN DENIZE AÇILIYOR  

Balikçilar; yasanan salgin sikintisina ragmen küçük tekneleriyle her gün baliga çiktiklarini, yakaladiklari baliklari günlük tüketim için  Foça Balik Hali’nde ve ilçedeki kendi tezgahlarinda direkt vatandasa satmaya çalistiklarini belirttiler. Teknesiyle avdan dönen balikçilardan Ibrahim Güleç; büyük emek harcadiklarini, ancak bol ve lezzetli deniz ürünlerini düsük  fiyatlarla satmaya çalistiklarini söyledi. Ibrahim Güleç; “ Su an balikçilarimizin en az yarisi her seye ragmen islerine ara vermeden her gün denize açiliyorlar. Baska gelirleri , baska geçim kaynaklari yok. Balik durumu iyi. Ancak satislar su an iyi degil.  Hal’e yada elden satmaya çalisiyoruz. Ama fiyatlar çok düsük.” Dedi.

FIYATLAR UCUZ YASAKLARA AZ KALDI BALIK TÜKETIN

Foça Balik Hali esnaflarindan Menderes Gün  Hal’e günlük taze ve bol balik geldigini, Hal’de baliga ragbet oldugunu ve yasaklarin baslamasina kisa bir süre kala vatandaslari bol balik tüketmeye davet ettiklerini söyledi. Menderes Gün; “ Her gün bol balik geliyor. Fiyatlarimiz ucuz. Bu günlerde en çok deniz levrekleri, hamsi ve sardalya satiyoruz. Her tür baligimiz mevcut.  Halkin ilgisi de var. Tabii sokaga çikamama ve isyerlerinin kapali olmasi durumundan dolayi biraz azalma var.  Teknecilerimiz her aksam denize açiliyor. Sabah tezgahlarimizda günlük taze balik oluyor. Isteyen sabah 09.00 da mezattan isteyen dükkanlarimizdan baligini aliyor. Simdi hamsi sardalya dönemi. Levrek, Foçanin ünlü barbunlari,  çipura, topan kefal, normal kefal, sargoz, turna, zargana, dil’in  yaglanmis ve en lezzetli zamanlari. Balik çok yararlidir. Omega orani yüksektir.  Ettende tavuktan da daha iyidir. Fiyatlarimizda düsük. Herkese balik yemesini tavsiye ederim. “dedi.

Tezgahlarda hamsi ve sardalyanin 5 -15, Deniz Çipurasi ve Levregi’nin 40-60, barbun ve tekir’in 40-50, Fener Baligi ve Çimçim Karides’in 50 -60 liradan satildigina dair etiketler yer aliyor.  

Balik hali esnafi, salgin için hijyen önlemleri aldiklarini, sabah 08.00 aksam 20.00 saatleri arasinda açik olduklarini, vatandasa önce saglik dileyerek uygun olanlari lezzetli ve ucuz balik almalari için hal’e beklediklerini söylediler.