FOÇALI KADINLAR KADIN DAYANISMA GÜNÜ IÇIN ALANA ÇIKTILAR

FOÇALI KADINLAR KADIN DAYANISMA GÜNÜ IÇIN ALANA ÇIKTILAR

Gündem 28.12.2020 06:06:50 0
FOÇALI KADINLAR KADIN DAYANISMA GÜNÜ IÇIN ALANA ÇIKTILAR

25 Kasim Kadina Yönelik  Siddete karsi Uluslararasi Mücadele ve Dayanisma Günü dolayisiyla Izmir’in Foça Ilçesi’nde iki ayri basin açiklamasi yapildi. Foça Baris Kadinlari Platformu ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Foça Ilçe Kadin Kollari’nca yapilan açiklamalarda 60 yil önce Dominikli Mirabel (soyadli üç kiz) kardeslerin  öldürüldügü,  “Kelebekler” adiyla efsanelestigi ve 1999 yilinda Birlesmis Milletler karariyla 25 Kasim’in “Kadina Yönelik  Siddete karsi Uluslararasi Mücadele ve Dayanisma Günü” ilan edildigi hatirlatildi.

ESIT VE ÖZGÜR BIR YASAM ISTIYORUZ

Demokrasi Meydani’nda Foça Baris Kadinlari Platformu üyelerince yapilan ilk etkinlikte, yerlere Türkiye’de erkek siddeti nedeniyle son iki ay içinde ölen kadinlarin isimleri yazili kagitlar yapistirildi. Katilimcilar ellerinde “Tecavüzcüleri Aklamaniza Korumaniza Izin vermeyecegiz”, “Istanbul Sözlesmesi Yasatir”, “Haklarimizdan Da Hayatlarimizdan Da Vazgeçmeyiz”, “ Güvende Degiliz”, “Erkekler Ekim Ayinda 36 Kadin Öldürdü”, “Kadin Dayanismasi Yasatir”, “6284’ü Uygula” ve öldüren erkek ve ölen kadinlarin isimlerinin yazilsi oldugu dövizler açtilar. Sosyal mesafeye dikkat ederek bu isimlerin etrafinda halka seklinde toplanan üyeler adina açiklamayi Nergiz Ovacik okudu. Foça Baris Kadinlari olarak 8 haftadir her Sali günü farkindalik eylemi yaptiklarini, o hafta içinde öldürülmüs kadinlarin adlarini açikladiklarini ve adalet istediklerini belirten Ovacik  istatistiklerin Türkiye’de her 10 kadindan 4’ünün fiziksel siddete maruz kaldigini gösterdigini söyledi. Nergiz Ovacik;” Türkiye’de 2020 yilinda bugüne kadar tam 353 kadin öldürüldü. Cinayetlerin yüzde 10 kadari koruma altinda olduklari kosullarda gerçeklesti. Kadin düsmani söylemler iktidar tarafindan mesrulastirilarak erkeklerin kadinlara saldirilarini cesaretlendirdi. Basta Istanbul Sözlesmesi ve 6284 sayili Yasa olmak üzere uluslararasi sözlesmeler ve mevcut yasalar geregi gibi uygulanmamaktadir. Mahkemelerde kadinlarin yasam tarzlari yargilanirken, siddet uygulayan erkeklerin aklanmasi için yollar aranmakta, failler cezasiz kalmakta yada tahrik indirimlerinden yararlanmaktadir. Kadinlar ve erkekler arasindaki yasal ve fiil esitliginin saglanmasi gerekir. Kadin olmaktan ötürü ayrimciliga ve siddete ugramadigimiz, esit ve özgür bir yasam istiyoruz. “dedi.

Basin açiklamasinin son bölümünde katilimcilar öldürülen kadinlari, her birinin adi okundugunda önce “Aramizda”  daha sonra “Öldürüldü” diye bagirarak hatirlattilar.    

ÖNCE ERIL ZIHNIYETI SONRA DÜNYAYI DEGISTIRECEGIZ

Küçükdeniz Limani Sahili’ndeki Ilçe binasi önünde CHP Foça Kadin Kollari Baskani Suna Saraçoglu tarafindan yapilan diger basin açiklamasina; Foça Belediye Baskani Fatih Gürbüz, CHP Foça Ilçe Baskani Ayla Yilmaz, Foça Kent Konseyi Baskani Özlem Temizel, Belediye Meclis Üyesi Mukaddes Yarba ve partililer katildi. Kadina Siddetin Politik olduguna vurgu yapan Suna Saraçoglu Mirabel Kardeslerin insan haklari ve demokrasi mücadelesinin sembolü oldugunu söyledi. Suna Saraçoglu;”25 Kasim’i pandemi kosullarinin gölgesinde karsiliyoruz. Kadinlar siddete, istismara, yoksulluga, güvencesizlige sikistirilmis hayatlar yasiyor. Kadinlari “fitrat ve kader” arasina sikistiran bir iktidarla mücadele ediyoruz. Kadinlarin kiyafetinden, kaç çocuk doguracagina, nafaka hakkindan Istanbul Sözlesmesi’ne kadar uzanan ellere, gereken cevabi her gün büyüttügümüz örgütlü mücadelemizle veriyoruz, vermeye devam edecegiz. Kadina Siddet Politiktir diye haykirmayi sürdürecegiz. Kadinlarin demokrasi, esitlik ve insan hakki mücadelesini uluslararasi dayanisma içinde sürdürecegiz. Elele verip önce eril zihniyeti, sonra dünyayi degistirecegiz. Cesaret biziz. Emek biziz. Biz kadinlariz. Biz her iki kisiden biriyiz. “dedi.


Cumartesi 28.4 ° / 18.5 °
Pazar 27.5 ° / 16.7 °
Pazartesi 27.7 ° / 15.4 °