FOÇALI MUHTARLARDAN YARDIM ÇAGRISI!

FOÇALI MUHTARLARDAN ÇAGRI "BIZI YANMAKTAN YOK OLMAKTAN KURTARIN”

Çevre 16.08.2021 22:31:16 0
FOÇALI MUHTARLARDAN YARDIM ÇAGRISI!

Izmir’in turistik Ilçesi Foça’nin kirsal mahalle muhtarlari (biri geçtigimiz günlerde çikan ve çam ormanlari, zeytinlik  ve tarlalara büyük zarar veren) yanginlara neden oldugunu iddia ettikleri Cüruf Depolama Tesisinin faaliyetinin durdurulmasini istediler. Agaçlarin ve su kaynaklarinin kurumaya basladigini, tarim ve hayvanciligin yapilamaz hale geldigini belirten muhtarlar sürekli yangin tehdidi altinda ve tedirgin yasadiklarini söylediler.

Foça’ya bagli kirsal Yeniköy Mahallesi Muhtari Hasan Ercan, Bagarasi Kazim Dirik Mahallesi Muhtari Mevlüt Isik, Kozbeyli Mahallesi Muhtari Arif Ülger ve Cumhuriyet Mahallesi Muhtari Fatih Mol son olarak 12 Agustos 2021 günü çikan ve mahallelerinin de tehdit altinda kaldigi yangini hatirlatarak yetkililere çagrida bulundular.  Ilçeye bagli kirsal Ilipinar mahallesi Gölyüzü mevkiinde, orman alani içinde kurulu ve bir termik santralin sicak cüruflarinin dökülerek depolandigi tesisin kaldirilmasini talep ettiler. Tesisin su kaynaklarini kuruttugunu, tarimsal ve hayvansal üretimin giderek kalitesinin düserek yapilamaz hale geldigini, yayilan isi ve çikan yanginlarla bölgeye hayat veren bitki örtüsünün yok oldugunu iddia ettiler.  

DEFALARCA YANMA TEHLIKESI YASADIK

Yeniköy Mahallesi Muhtari Hasan Ercan geçtigimiz günlerde çikan ve havadan ve karadan yogun müdahale ile zorlukla kontrol altina alainabilen yanginin, yerlesim yerine 500 metre kala durdurulabildigini ve yanma korkusuyla yasadiklarini söyledi. Hasan Ercan; “Arkamizda cüruf daglari var. Orman yangini hemen yanibasindan çikmis görünüyor. Kamyonlar sicak cüruf getiriyorlar. Bunu defalarca yasadik, gördük. Tahminimiz, yangin, getirilen o sicak cüruflardan siçrayan kivilcimlarla basladi. Sol tarafimiz Ilipinar Ormani. Bu tarafa siçramis olsaydi Ilipinar da çok büyük tehlike altinda kalacakti. Bölgede tek kalan ormanimiz da yanacakti. 2010 yilindan beri cürufla yasiyoruz. Olmamasi için çok mücadele verdik. Cüruf alaninin yanindan baslayan dördüncü yangin bu. Daha öncede iyi huylu atik aritma tesisi yapmak istemislerdi. O günden beri maalesef yanginlar durmaksizin devam ediyor. Biz artik bu cüruf alaniyla birlikte yasamak istemiyoruz. Köyümüzü neredeyse yutacak. Köyümüzün üzerine dogru geliyor. Bir büyük dag halini aldi. Zeytinliklerimize gittigimizde 10 dakika sonra maden ocaginda çalismis gibi simsiyah oluyoruz. Zeytinlerimiz ürün vermemeye basladi. Agaçlarimiz kuruyor. Bu yanginlarin son bulmasini istiyoruz. Aliaga’nin çöplügünün içinde yasamak istemiyoruz. Bunun varligi köyümüz için hayati bir tehlike. Son çikan yanginda neredeyse köyümüz yanacakti. Artik buna bir dur denmesini istiyoruz. Cüruf alaninin yapildigi Gölyüzü bölgesi çok su tutardi. Ördekler barinirdi. Kisin kuyularimizin üstünden su akardi. Yol üstünde kaynaklar olusurdu. Simdi artik maalesef hiç su tutmuyor. Ne hayvancilik kaldi, ne çiftçilik. Hiçbir sey üretemez hale geldik. Bölgemiz Aliaga’nin çöplügü degildir. Buna bir son verilmesini istiyoruz” dedi.

HAVA DENIZ GÜRÜLTÜ KIRLILIGIYLE SAVAS HALINDEYIZ

Cumhuriyet Mahallesi Muhtari Fatih Mol ise yasadiklari yerin Aliaga’nin agir sanayisinden her yönüyle çok fazla etkilendigine dikkat çekti. Fatih Mol;” Gerek hava kirliligi gerek deniz kirliligi gerek gürültü kirliligi. Bunlarin hepsiyle savas halindeyiz. Foça turistik bir ilçe. Ayni zamanda tariminda oldugu bir ilçe. Böyle bir bölgeye agir sanayinin gelmesi bizi her yönüyle rahatsiz ediyor. Cüruf sahasinin tozundan, kirinden, suya karistirdigi zehirden, son yanginiyla birlikte yanginlarindan çok magduruz. Bölgemiz tehdit altinda. Bu alanin durdurulmasi, yapilabiliyorsa kaldirilmasi ve sonrasinda yapilabilecek yeni tesislerin önüne geçilmesini talep ediyoruz”   

“DOGA DIYOR KI; BEN SIZE HAYAT VERIYORUM”

Ilçenin 16 Mahallesi olarak bir bütün olduklarini vurgulayan Bagarasi Kazim Dirik Mahallesi Muhtari Mevlüt Isik  tehdit altinda olduklarini söyledi. Mevlüt Isik; “Yagmur sulari ile birlikte yeralti sularina karisan kirliliklerle, cürufun çikarmis oldugu yanginlarla, halkimizin basi dertte.  Doga çok güzel. Bakin orman diyor ki; Beni yakmayin. Ben size hayatim. Can’im. Size yasam kaynagiyim. Sizden kaçip korkan hayvanlari barindiriyorum. Sizlere oksijen veriyorum. Ama maalesef insanlarimizi rant ugruna ormanlarimizi yakiyorlar. Bütün yetkililere sesleniyorum. Buna bir çözüm bulalim.” Dedi.

KORKUYORUZ

Kozbeyli Mahallesi Muhtari Arif Ülger’de yanan bölgeye çok yakin olduklarini ve dogal hayatlarina devam etmek istediklerini dile getirdi. Arif Ülger; “ Cüruflari, cüruf sahasini kötü amaçli sanayilesmeyi istemiyoruz. Dogal hayatimiza devam etmek istiyoruz. Pisliklerden kurtulmak istiyoruz. Çesmelerimizden insanlar, hayvanlar su içmektedir. Bu sular sanayi ve atiklar nedeniyle kirlenmekte zehirlenmekte, bazilari kurumaktadir. Tarim arazilerimiz, zeytin, meyve agaçlarimiz, evlerimiz sahaya çok yakin. Herhangi bir duman, ates gördügümüzde tedirgin oluyoruz. Korkuyoruz. Bunun önlenmesini talep ediyoruz.” Dedi.


Cumartesi 28.4 ° / 18.5 °
Pazar 27.5 ° / 16.7 °
Pazartesi 27.7 ° / 15.4 °