FOÇALILAR, ATATÜRK'ÜN FOÇA'YA GELISININ 88. YIL DÖNÜMÜNÜ ANDI

Atatürk'ün Foça'ya gelisinin 88. yil dönümü dolayisiyla anma programi düzenlendi.

Yerel 10.04.2022 13:45:45 0
FOÇALILAR, ATATÜRK

Atatürk’ün Foça’ya Gelisinin 88. Yil Dönümü dolayisi ile Foça Belediyesi ve Atatürkçü Düsünce Dernegi Foça Subesi tarafindan anma programi gerçeklestirildi.

Atatürk'ün 9 Nisan 1934 tarihinde Foça’ya gelisini anmak amaci ile, 9 Nisan Cumartesi saat 14.00’te baslayan programin ilk bölümünde Karsiyaka Bandosu esliginde Foça taksi duragi önünden baslayan yürüyüs yapildi. Vatandaslar, yürüyüs boyunca ellerinde tasidiklari Türk bayraklari ile bandonun çaldigi marslara eslik ederek ‘‘Hos gelisler ola Mustafa Kemal Pasa’’ yazisi ve çiçeklerle süslenmis Demokrasi Meydanina ulasti.

Atatürk'ün Foça'ya gelisinin 88 yili anma programin ikinci bölümü Foça Belediyesi Reha Midilli Kültür Merkezin de gerçeklestirildi. 


KALPLERDE DERIN BIR SEVGI VE UNUTULMAZ ANILAR BIRAKTI

 Günün anlam ve önemini anlatan Atatürkçü Düsünce Dernegi Foça Subesi Baskani Seniz Ararat, ‘‘Atatürk, yillarca ihmal edilmis, dört bir tarafindaki savaslar nedeniyle harap olmus Anadolu topraklarinda; yokluk, umutsuzluk içinde, çaresizlikten bitap yasamaya çalisan Anadolu halki ile bütünlesmesi gerektigine inanmis ve bu amaçla yaptigi gezilerinin Yeni Türkiye’nin olusmasinda ve gelismesinde büyük etkisi olmustur… Atatürk, Ege Bölgesi’ndeki askeri birlikleri denetlemek, Anadolu topraklarina göz dikme düsüncesinde olan Italya lideri Mussolini’yi uyarmak ve devrimlerinin benimsenmesi derecesini yerinde görmek düsünceleriyle 7 Nisan 1934 tarihinde Izmir’e dogru yola çikar. Gezisine ilçemizi de dahil eder, 9 Nisan günü Foça’miza gelir, kalplerde derin bir sevgi ve unutulmaz anilar birakarak bizlere büyük bir ayricalik kazandirir. 9 Nisan 1934 tarihi gelecek kusaklara onurla ve gururla aktarilacak bir gün olarak Foça’mizin tarihine altin harflerle yazilir.’’ dedi.

Konusmanin bitiminde, Atatürk’ün yurt gezilerinden derlenen kisa bir video gösterildi. Video gösterimi sonrasi Turizmci ve Yerel Tarih Arastirmacisi Sebahattin Karaca’nin “Atatürk’e Çiçek Veren Kiz” sunumuna yer verildi.

ATATÜRK'E ÇIÇEK VEREN KIZ ‘‘HATICE’’

Yerel Tarih Arastirmacisi Sebahattin Karaca yaptigi özel sunumunda, o günün taniklarindan Atatürk’e Çiçek Veren Kiz: 101 yasindaki Hatice Dogu ve merhum Rasit Bonneval ile yapilan söylesilere ve fotograf arsivine yer verdi. 


Foça’daki karsilama hazirliklarinin Büyük Önder daha yola çikmadan önce basladigini belirten Sebahattin Karaca; ‘‘Ne tatli bir telasti. Yemekleri, Cemil Midilli’nin annesi Midilli adasi Molivos dogumlu aga kizi olan Fatma Hanimin bizzat kendisi hazirlamisti… Hatice (Dogu) Hanim bu yil 101 yasinda. Tam 88 yil önce, tam 88 yil sonra Atatürk’e çiçek verdigi gün yasadiklarini görüsmek üzere Izmir’deki evinde bulusma teklifimi sevinçle karsilamisti… Kolay degil Türk insaninin gönlünü kazanmak, gönlüne girmek. Atatürk bunu basardi. Umarim cennetin en güzel kösesinde hak ettigi yerde nurlar içinde yatiyordur.’’ ifadelerini kullandi.



Cumartesi 28.4 ° / 18.5 °
Pazar 27.5 ° / 16.7 °
Pazartesi 27.7 ° / 15.4 °