FOÇALILARDAN MERA ALANINA BIYOKÜTLE TESISI YAPILMASINA ITIRAZ

FOÇALILARDAN MERA ALANINA BIYOKÜTLE TESISI YAPILMASINA ITIRAZ

Izmir'in Foça Ilçesi'ne bagli kirsal Yeniköy Mahallesi Hancivari mevkii'nde mera alanina yapilmak istenen Biyokütle Atik Isleme Tesisine halk tepki gösterdi. Foçalilar; bilirkisi incelemesine gelen heyete itiraz gerekçelerini ilettiler.

Izmir’in Foça Ilçesi’ne bagli kirsal Yeniköy Mahallesi Hancivari mevkii’nde mera alanina yapilmak istenen Biyokütle Atik Isleme Tesisine halk tepki gösterdi. Foçalilar; bilirkisi incelemesine gelen heyete itiraz gerekçelerini ilettiler. Ilçenin bir turizm ve tarim kenti, alanin mera alani oldugu, Aliaga Sanayi bölgesinden yeterince olumsuz etkilendigi ve bölgenin bu tür bir tesisin yaratacagi kirliligi tasiyamayacigini savundular.   

 Foça Belediye Baskan vekili Kenan Gülay,  Yeniköy Mahallesi Hancivari Mevkii 696 parselde (eski 387 parsel) Biyokütle enerji santrali yapilmasi amaciyla 04.11.2019 tarih ve E. 253717 sayili yazi ile resen onaylanan 1/1000 ölçekli uygulama imar plani ve 1/5000 ölçekli Nazim Imar Planinin iptali istemiyle Çevre ve Sehircilik Bakanligi’na karsi Foça Belediyesi olarak dava açtiklarini söyledi. Burada bulunma nedenlerinin de bu dava nedeniyle yapilacak kesif ve bilirkisi incelemesinde görüslerini aktarmak oldugunu belirten Kenan Gülay; “Burada yaklasik 700 dönüm mera arazisinin içerisinde 74 dönümlük bir bölüme biyiokütle enerji tesisi kurulmasi için Kasim 2019’da Izmir Büyüksehir ve Foça Belediyelerine danisilmadan bakanlikça resen onay verilmistir. Mahkeme aski süresinde Izmir Büyüksehir Belediyesi ve Foça Belediyesi olarak konuya   itiraz edilmistir. Bu itiraz dolayisiyla mahkeme bugün burada bilirkisi incelemesi yaptirmaktadir. Hepimizin bildigi gibi Foça günesiyle, deniziyle, dogasiyla bir turizm kenti oldugu kadar ayni zamanda tarimiyla da çok önemli bir merkezdir. Gediz havzasinin bulundugu bir bölgededir. Foça gibi bir turizm merkezine giden ana arter üzerinde böyle bir tesis kurulmak istenmesi, hemde tarim ve hayvancilik alanlarinin yaninda olmasindan dolayi büyük zararlar verecegini biliyoruz. Bu yüzden Foçada biyokütle enerji tesisi kurulmasini istemiyoruz. Buna siddetle karsiyiz.“  “dedi.

 Foça Belediye Meclis ve Imar Komisyonu üyesi Mimar Ercüment Kuyumcu’da bölgede halen iki adet biyogaz enerji tesisi oldugunu, bunlarin bölgeden çikan hayvansal atiklari isledigini, ama birinin kurulus amacini asarak hibrit tesise dönme girisimnde bulunduguna dikkat çekti. Ercüment Kuyumcu;” Kendilerine bu hibritin ne oldugunu sorduk Tatmin edici cevap alamadik. Bunun disinda iki biyokütle tesisi kurma girisimi daha var ve bunlarla ilgili mahkeme süreçleri devam ediyor. Buradaki dördüncüsü. Haftada 40-50 bin aracin geçtigi ana yol üzerinde, tam turistik alanin önünde 74 dönüm alana, hem de mera alanina, Çevre Bakanligi’nin verdigi bir enerji tesisi müsaadesi var. Biz buna karsi yürütmeyi durdurma davasi açtik. Biyokütle için zaten burada yeterli malzeme yok. Disaridan getirecekler. Kati atiklari yakacaklar. Biz böyle bir seyi kesinlikle istemiyoruz. Turizm ve tarimla geçinen ilçemizin bunlara kesinlikle tahammülü yok. Bütün siyasi parti temsilcisi arkadaslarda bizimle ayni görüste olduklarini paylasiyorlar. Foça halki olarak bu tesise karsiyiz” dedi.    

 

CHP Aliaga Ilçe Baskani Özlem San Oguzhan, Foçalilara destek ve bölge dogasina sahip çikmak için geldiklerini belirtti. Özlem San Oguzhan, “ Doganin ne kadar önemli oldugunun yasandigi günlerdeyiz aslinda. 2020 -2021 pandemi sürecini dikkate alirsaniz doga bizden intikam aliyor. Doga onu korumamizi istiyor. Yasanan felaketlerde bunu gösteriyor. Biz dogayi korumak zorundayiz. Çevreyi korumak zorundayiz. Çocuklarimzi korumak zorundayiz. Foçalilarin mücadelesine sonuna kadar destek verecegiz” dedi.

Foça Ilçe Jandarma Komutanligi ekiplerinin yogun güvenlik önlemleri altinda yapilan bilirkisi incelemesi sonunda katilimcilar olaysiz dagildi.