FOÇA'NIN DÜNÜ, BUGÜNÜ ve YARINI

Foça Belediyesi'nin düzenledigi ‘‘Foça'nin Dünü, Bugünü ve Yarini'' isimli Uluslararasi Foça Sempozyumu 8-9 Ekim 2021 tarihlerinde gerçeklestirilecek.

Kültür Sanat 17.07.2021 22:29:54 0
FOÇA

Foça Belediyesi, tarihi, dogasi, arkeolojisi ve demografik yapisiyla essiz güzelliklere sahip antik kent Foça’yi her yönüyle tartismak, Foça üzerine yeni ve özgün düsünceler üretmek üzere bir bilgi ve düsünce söleni düzenledi. Her bilim dali ve disiplinden bilim emekçilerinin, yazarlarin, gazetecilerin, sivil toplum kurulusu temsilcilerinin ve Foça ile ilgili düsüncesi olan ve söz söylemek isteyen herkes, Foça’nin geçmisi ve bugününden esinlenerek, gelecegini kurgulamak için hayaller ve projeler üretecek.

Bu hayallerin sürdürülebilir bir çevre, turizm ve kalkinma ekseninde olmasi beklentisiyle Foça’yi her yönüyle ele alan bildirilerin özellikle; Arkeoloji, Bölgesel ve Yerel Kalkinma, Denizcilik ve Osinografi, Ekoloji, Ekonomi, Felsefe, Kentler-Yenilik ve Teknoloji, Kent Planlamasi, Mimari, Sanat ve Edebiyat, Sosyal ve Kültürel Yasam, Spor ve Rekreasyon, Sürdürülebilir Turizm, Sürdürülebilir Tarim, Sürdürülebilir ve Yesil Sanayi, Tarih ve Yesil Enerji alanlarinda ancak bu alanlarla sinirli olmamak üzere, 250 sözcügü asmayan Türkçe ya da Ingilizce özetleri, 31 Agustos 2021 tarihine kadar kultur@foca.bel.tr adresine gönderebilecek. Bildiriler Türkçe ya da Ingilizce olarak sunulabilecek.

Kabul edilen bildiriler 15 Eylül 2021 tarihinde açiklanacak. Sempozyuma katilim bedeli olmayacak. Kabul edilen bildirileri sözlü olarak sunacak olan yazarlar, sempozyum süresince Foça Belediyesi tarafindan agirlanacak.

Foça bir liman kenti olarak tarih boyunca Akdeniz’deki iktisadi ve toplumsal hayatin çok önemli bir parçasi olmustur. Phokaialilar tarafindan antik çagda kurulan Foça; dönemine ait en önemli metalarin ve bu metalarin üretiminde kullanilan hammaddelerin ticaretinde çogu zaman bir merkez rolü üstlenmistir. Tekstil üretiminde kullanilan sap madeni, balikçilik ve zeytinyagi için tuz, XVI. yüzyilda artan nüfus ve büyüyen kentlerle birlikte bugday, nihayet kuru üzüm ticareti Foça’nin trans-nasyonel ekonomik yasamla bütünlesmesinin araçlari olmustur. Ege ve özellikle Istanbul’daki degirmenlerin ihtiyaci olan degirmen taslari büyük ölçüde Foçali ustalarin eseridir. Foça ve Foçalilarin tarihi Akdeniz’in tarihinin aynasi olmaya devam etmistir. Bugün Foça’nin mimari mirasi, kent duvarlari, su kemeri, yel degirmenleri, tuz depolari, mezarlik, cami, mescit geçmisteki iktisadi ve toplumsal hayatin yansimalarini olusturmaktadir. Günümüzde Foça, Türkiye’nin önemli bir turizm merkezi olarak ön plana çikmaktadir.



Pazar 27.5 ° / 16.7 °
Pazartesi 27.7 ° / 15.4 °
Salı 27.4 ° / 16.6 °